BIZARIUM MUSEUM

laat je verwonderen in het Bizarium

BOOK NOW

BIZARIUM SLUIS

Beleef en laat je verwonderen.

Op zoek naar een leuke uitstap met vrienden of familie? Er is veel te beleven in Sluis, maar het Bizarium – het rariteitenkabinet van bizarre uitvindingenovertreft alles. Het is mijn favoriete museum! De tentoongestelde uitvindingen zijn verrassend, uniek en bijna nergens anders ter wereld te zien, alleen daarom moet je deze  ‘wunderkammer’ een keer gezien hebben. Laat je onderdompelen in deze wonderlijke wereld van creativiteit en passie. Deze privé-collectie van mijn goede vrienden staat welverdiend in de ”top 10 beste musea van Nederland” (Tripadvisor). 

Een betoverend bezoek !’


Mijn persoonlijke tip!Combineer je bezoek aan het BIZARIUM met een mooie wandeling rond de Wallen van Sluis. Een perfecte combinatie tussen cultuur, natuur en ontspanning.


 

cabinet o curiosities
 

CABINET OF CURIOSITIES

Het Bizarium is een ‘Wunderkammer’ van creativiteit – a cabinet of curiosities – Het museum staat overvol met ingenieuze, bizarre uitvindingen. De nieuwsgierigheid wordt voortdurend geprikkeld en de eclectische opstelling brengt je van de ene verwondering in de andere. De grote verscheidenheid aan  uitvindingen verteld een verhaal over de vindingrijkheid van de mens, zijn zoektocht en zijn passie om het leven op aarde te verbeteren. 

“It’s not a museum. It’s not a place of artifacts; it’s a place of ideas.”

– Jeanie Kahnke-

 

leonardo da vinci
 

LEONARDO DA VINCI

Het Bizarium toont bijzondere uitvindingen van Leonardode Vinci, de Italiaanse Renaissance kunstenaar en wetenschapper. Eén van de topstukken van dit ‘cabinet of curiosities’ is da Vinci’s ‘Zelfrijdende Wagen’. Wist je dat deze genie 37 jaar lang een oplossing zocht voor de ultieme energiebron, een machine die uit zichzelf eeuwig blijft bewegen – De Perpetuum Mobile – 3 ervan zijn in het Bizarium te bewonderen. Da Vinci bestudeerde ook de vlucht van de vogels. Vliegen zoals een vogel was ook zijn droom. De indrukwekkende ornithopter die Leonardo da Vinci daarvoor heeft uitgevonden is ook te zien in het Bizarium.

“Learn how to see. Realize that everything connects to everything else.” Leonardo da Vinci

 

audiogids bizarium museum
 

AUDIOGIDS AND TEKSTEN

De Bizarium ‘audiogids’ biedt de bezoeker een extra beleving. Uw gids van dienst is woordkunstenaar Maud Vanhauwaert, ze vertelt over elke uitvinding een boeiend verhaal. De bediening van de audiogids is  contactloos (NFC) en zeer eenvoudig in gebruik. De audiogids wordt aangeboden in 4 talen (NE -DE -FR-EN). Ook alle zaalteksten zijn in 4 talen.

CORONA / COVID 19: De audiogids wordt voor en na gebruik met professionele apparatuur grondig gereinigd, ontsmet en individueel verpakt. Zo kunnen de bezoekers op een uiterst hygiënische manier van hun beleving genieten. 

 

nikola tesla inventor
 

NIKOLA TESLA

Lang voordat zijn naam synoniem werd voor elektrische auto’s, transformeerden Nikola Tesla’s uitvindingen het moderne leven. Nikola Tesla was de uitvinder van de wisselstroommotor (1898).  Het Bizarium museum eert de beroemde wetenschapper en uitvinder met 4 tentoongestelde visionaire uitvindingen.

tesla tower

“Invention is the most important product of man’s creative brain” Nikola Tesla

 

zwemparaplu
 

BIOMIMICRY

Bij Biomimicry halen uitvinders hun inspiratie uit de natuur. Ze vertalen de kennis van de natuur naar innovatieve en praktische toepassingen. Enkele van deze techisch vernufte uitvindingen zijn te bewonderen in het Bizarium, zoals bijvoorbeeld de zwemparaplu een imitatie is van de voortbeweging van een inktvis. 

Umbrella Squid

 
 

“Wonder is the seed of knowledge “- Francis Bacon

 

european museum of the year
 

EUROPEAN MUSEUM OF THE YEAR

Bizarium is genomineerd als Europees Museum van het Jaar 2020. Een prestigieuze internationale erkenning voor het privé -initiatief van Marc & Ann, de bezielers, bedenkers en makers van het Bizarium.

De EMYA-awards worden al meer dan 40 jaar georganiseerd en worden beschouwd als een van de meest prestigieuze museumprijzen ter wereld. Tot de winnaars van de EMYA-awards, die sinds 1977 wordt georganiseerd, behoren toonaangevende musea zoals het Victoria & Albert Museum in Londen, het Guggenheim Museum in Bilbao, het Rijksmuseum in Nederland en het het Design Museum in Londen.

 

1ste japanse robot uitvinding
 

HUMANOID ROBOT

In het begin van de 20ste eeuw werden de 1ste robots in menselijke vorm ontwikkeld. Het uiterlijk van deze humanoid stalen Japanse robot uit 1930 beinvloedde in grote mate de iconische vorm van toekomstige robots. Deze unieke robot ontworpen door Yasutaro Mitsui is alleen nog in het Bizarium te zien.

JAPANESE TOY ROBOT

the 3 laws of robotics by Isaac Asimov

  • A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm
  • A robot must obey the orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law
  • A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Laws

 

bizarium unplugged
 

DIGITAL DETOX

Ondertussen is het voor velen ondenkbaar geworden om ontkoppeld te zijn van technologische snufjes die ons vandaag omsingelen. We zijn verknocht aan onze smartphone. Een beetje swipen, scrollen door de social media, de krant of de mail nog maar eens checken. … Toch is het best gezond af en toe eens prioriteit te geven aan een “unplugged” moment.

Een bezoek aan het Bizarium unplugged wordt zo een Mindfulness beleving . Geniet ervan!

 

”Time to unplug and recharge your mind’

 

bizarium unplugged museum
 

DE DROOM OM TE VLIEGEN

Heb je je ook al weleens voorgesteld hoe het zou zijn om als een vogel te kunnen vliegen? Het verhaal van Icarus laat zien dat deze fantasie eeuwenoud is. Vliegen als een vogel is een lang gekoesterde droom van de mens! 

Het was Leonardo da Vinci die rond 1490 de vogelvlucht voor het eerst wetenschappelijk bestudeerde. Hij bedacht een mechanische oplossing, de Ornitopter. Dit indrukwekkende toestel van da Vinci en andere uitvindingen om te vliegen zijn te bewonderen in het Bizarium. 

”Let Your Dreams Be Your Wings

 

craftmanship
 

 AMBACHT

De collectie van het Bizarium museum omvat een breed scala aan bizarre en vooral zeer creatieve uitvindingen. Het Bizarium brengt deze ingenieuze ideeën, die eeuwenlang alleen op papier bestonden, tot leven. Bijna alle museumstukken zijn levensgrote reconstructies op basis van historische gravures, tekeningen, foto’s of patenten. Ze zijn gemaakt met respect voor authentiek vakmanschap, techniek en knowhow, gecombineerd met hedendaagse productietechnologie.

craftsman tool

“the hand of a craftsman engaged in his craft is always pure”

 

groepsbezoek bizarium museum met gids
 

GROEPSBEZOEK

Breng met vrienden of familie een groepsbezoek aan het Bizarium museum. Het Bizarium opent zijn deuren exclusief voor uw groep (Max 18 p). Na een persoonlijke intro van de ‘founder’ kan de groep vrij en op eigen tempo het museum bezoeken met  woordkunstenaar Maud Vanhauwaert uw Audiogids van dienst. Ze vertelt over elke uitvinding een boeiend verhaal. Tip: Reserveer uw groepsbezoek tijdig !

 

exoskeleton bizarium
 

STRUGGLE FOR LIFE

De geschiedenis van de mensheid is een consequente strijd met de natuur en met de wereld om zich heen. Wat het Bizarium inspireert is hoe de mens ondanks alle problemen, steeds oplossingen heeft gevonden om te overleven en door te gaan. De wereld waarin we nu leven is het resultaat van een eeuwenlange gepassioneerde zoektocht om ons leven op aarde te verbeteren van uitvinders, wetenschappers, creatievelingen, naieve dromers en onverschrokken idealisten…

 

KINDEREN MUSEUM
 

OP STAP MET KINDEREN

Een leven lang leren begint op jonge leeftijd, musea zijn een geweldige plek om interesse in geschiedenis, kunst en wetenschap op te wekken. Bizarium opent hun ogen voor verschillende ideeën en creatieve oplossingen binnen een wetenschappelijke, innovatieve en educatieve omgeving. Bizarium is de perfecte plek om nieuwe ‘dingen’ te zien, te ontdekken en te onderzoeken.

Het Bizarium biedt quality time voor jong en oud. Het Bizarium is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

 

tripadvisor travellors choice
 

TRAVELLOR’S CHOICE 2020

De Travellers’ Choice Awards, zijn de belangrijkste prijzen die door TripAdvisor worden uitgereikt. Deze prijzen zijn gebaseerd op miljoenen meningen en bevindingen van reizigers over de hele wereld en die “het beste” weergeven op het gebied van service, kwaliteit en klanttevredenheid.

Het Bizarium mag trots zijn op deze belangrijke erkenning’. De winnaars van deze prijzen worden zeer gewaardeerd om hun uitzonderlijke service en kwaliteit.

 ”Bizarium – in de top 10 beste musea van Nederland”

 

 

FALEN

Het museum geeft inzicht in de voortdurende creatieve zoektocht van de mens en brengt de boodschap dat falen en experiment (soms bizarre ideeën) aan de basis liggen van vooruitgang. Bizarium is een museum waar je begint te geloven dat zolang je durft te falen, zolang je durft verder te kijken dan je neus en zelfs je eigen leven lang is werkelijk niets onmogelijk is.

edison

“I have not failed. I’ve just found 10 000 ways that won’t work” Thomas Edison

KATZENKLAVIER
 

VERHALEN

Elke uitvinding heeft zijn eigen boeiend verhaal. De museumlabels en audioverhalen zijn informatief, educatief en soms ook humoristisch. Ze belichten de technologische verbanden met natuur en wetenschap, maar ook met de geschiedenis en toekomst. De teksten moedigen de bezoeker aan om na te denken of om een dialoog aan te gaan.

writing a story

“The universe is made of stories, not atoms”. – Muriel Rukeyser – 

 

Sluis; pittoresk, bourgondisch en verrassend !

Sluis is een heerlijke plek om er even helemaal uit te zijn. Slenteren door het gezellige centrum, winkelen of gewoon op een gezellig terrasje de revue laten passeren. Om jouw uitstap zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, vind je hier praktische informatie voor je bezoek aan Sluis. Zoals informatie over parkeren – openbare toiletten – openingsuren- opladen – musea  – openbaar vervoer – vvv sluis – fietsen huren – evenementen enz…

 

|  SLUIS  |   CADZAND   |   KNOKKE-ZWINSTREEK   |   ZEELAND   |