cadzand-nl

DOMBURG zeelandCADZAND-BAD AAN ZEE

CADZAND

Bezienswaardigheden - wat te doen - activiteiten - toeristische informatie

Wat te doen & bezienswaardigheden in Cadzand

. activiteiten . toeristische informatie .

Vakantie in Cadzand. Beleef, geniet & ontdek Cadzand-bad en omgeving in Zeeuws Vlaanderen. Ontdek de mooiste plaatsjes, de natuur, cultuur en omgeving van Cadzand. Om je alvast op weg te helpen, geef ik je een aantal tips, toeristische informatie en bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen. Cadzand is ook een ideale uitvalsbasis om andere delen van Zeeland te ontdekken. Plan zeker een uitstap naar het pittoreske Sluis, vlakbij Cadzand met een bezoek aan het Bizarium – het rariteitenkabinet van bizarre uitvindingen – Deze privé-collectie van mijn goede vrienden is genomineerd voor het “Europees Museum van het jaar” 

 
IK BEN ANNA

Hallo! Mijn naam is Anna, je persoonlijke gids voor een onvergetelijk vakantie in Cadzand. Ah ja, Zeeland, die ene plek waarvan ik dacht er gewoon een tijdje te verblijven, ondertussen woon ik hier al 7 jaar. Het is een magische plek en het maakt me zo gelukkig, dat is dan ook de reden waarom ik hier blijf. Graag neem ik je mee op een ware ontdekkingsreis naar het mooiste wat Cadzand en omgeving te bieden heeft. Ik kan je er alles over vertellen!

HAAIENTANDEN ZOEKEN

HAAIENTANDEN ZOEKEN

Fossiele Haaientanden zoeken op het strand Cadzand is een populaire bezigheid, alleen, met je partner of met de kinderen. Telkens wanneer de zee over het strand spoelt, komen er nieuwe zandlagen boven te liggen. In dit zand komen de mooie fossiele haaientanden die eeuwenlang onder het zand lagen terug aan het daglicht. Een goede plaats om de haaientanden te vinden is vlak langs de vloedlijn, tussen het aangespoelde schelpengruis heb je de grootste kans om haaientanden te vinden.

”Finders Keepers”

bizarium

BIZARIUM – rariteitenkabinet van bizarre uitvindingen

Wat is er leuker dan tijdens je uitstap om een verrassend en inspirerend rariteitenkabinet te ontdekken? Een ‘Cabinet of Curiosities’ ! In dit  buitensporig “science-museum” kunnen jong en oud zich verbazen met tal van ongeziene creatieve uitvindingen uit het verleden. De bijzondere private collectie zorgt ervoor dat ik deze  ‘wonderkamer’ als ‘must-go’ kan aanraden.

Bizarium is een ‘once in a lifetime’- ervaring die je nooit meer zal vergeten.

Trek er zeker 1.5 uur voor uit om het Bizarium te bezoeken want er is heel veel te zien! Bereid uw bezoek goed voor, je moet vanaf nu vooraf reserveren, zo zijn er geen lange wachtrijen meer bij de kassa. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn zeer beperkt.  www.bizarium.com

Een exclusief en cultureel hoogtepunt.

“Imagination is more important than knowledge “

het zwin natuurgebied

NATUURGEBIED HET ZWIN

Het Zwin is een beschermd natuurgebied op de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Een heel dynamisch en bijzonder natuurgebied, waar het zeewater bij elke vloed binnenstroomt. Het zoute water zorgt voor een bijzondere  flora en fauna. Het reservaat is bekend omwille van zijn natuurhistorisch bijzonder waardevolle slikken en schorren. Het Zwin is de internationale luchthaven voor vele vogels, ooievaars zijn hier veel geziene gasten maar ook  lepelaars, ganzen, wilde eenden en steltlopers kan je hier spotten. Aan het Zwin is ook een educatief bezoekerscentrum verbonden.  www.zwin.be

“Become like a bird, expand your wings, learn new things and fly high as you can”

fietsen in blankenberge

HEERLIJK FIETSEN

Cadzand is dé plek waar je zalig kan fietsen. Of je nu een ontspannen fietstocht langs de rustige kustpaden wilt maken of een meer avontuurlijke mountainbiketocht door de prachtige landschappen, het kan allemaal. Op je eigen ritme Cadzand verkennen; gezond, duurzaam en vooral leuk!

Zeeland heeft een goed uitgewerkte  fietsinfrastructuur met goed onderhouden fietspaden. Het fietsroutenetwerk bestaat uit fietsknooppunten, ze zijn een handig hulpmiddel om vooraf fietsroutes eenvoudig te plannen en tijdens het fietsen op te volgen.  (www.anwb.nl/fietsroutes)

Tip; Volg de “kustroute” die door Cadzand-bad loopt, je fietst langs het strand en de zee, maar vooral door de duinen tot in Breskens ! Een 16 kilometer lang prachtig fietspad. 

Een heerlijke ontdekkingsreis op de fiets. Slecht weer ? Zie hier enkele tips!

‘Extend your life. Cycle”

mosselen eten in sluis

MOSSELEN ETEN

Als je in Cadzand bent, moet je zeker en vast Zeeuwse mosselen proeven. Deze heerlijke schelpdieren worden geserveerd in een speciale mosselpot samen met frietjes, brood en diverse sauzen. Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten vol mineralen en vitaminen. Het mosselseizoen vangt in principe in juli aan en loopt tot en met half april in het jaar erop.

De dagelijkse verse mosselen worden gekookt met groenten zoals prei en selderij in bier of witte wijn. Mosselen eten we in Zeeland met onze handen, fingerfood; recht uit de pot – rechts op tafel.  De eerste lege schelp wordt een vork om de volgende mossel uit de schelp te trekken. De andere lege schelpen worden verzameld in het diepe deksel van de mosselpot. Mosselen smaken nog lekkerder met een biertje of een glaasje wijn erbij !

Culinair eenvoudig hoogstandje !

“You don’t need a silver fork to eat good food”

SERGIO HERMAN

JACHTHAVEN

Wist je dat Cadzand-bad nu ook over een state-of-the-art jachthaven beschikt met 125 ligplaatsen? Op de jachthavendam is het heerlijk vertoeven, het is alsof je diep in de zee wandelt, het is een bijzondere ervaring. De geur van de zee, het geluid van de golven en de wind door je haren, … zalig ontspanned. Sluit jouw perfecte dag af met een lekker aperitiefje in “Air Republic” van topchef Sergio Herman, gelegen in het moderne havenhuis.

 

“A ship in harbor is safe, but that is not what ships are built for “

zee en strand

ZEE & STRAND

Een dagje aan de uitgestrekte brede zandstranden van Cadzand zorgt voor een instant energie-boost, ideaal om de batterijen weer op te laden of je te ontstressen. Zwemmen in de zee, een gezonde strandwandeling, lekker uitwaaien, zonnebaden of watersporten, het strand van Cadzand biedt het allemaal. Of je nu op zoek bent naar rust, ontspanning of een sportief avontuur, de zee zal je nooit teleurstellen.

Wist je trouwens dat Cadzand samen met Domburg de enige officiele heilzame badplaatsen zijn in Nederland!

sea shell

“Wild and free, just like the sea”

leonardo da vinci

LEONARDO DA VINCI

Het Bizarium toont bijzondere uitvindingen van Leonardo da Vinci, de Italiaanse Renaissance kunstenaar en wetenschapper. Eén van de topstukken van dit rariteitenkabinet is da Vinci’s ‘Zelfrijdende Wagen’. Wist je dat deze genie 37 jaar lang een oplossing zocht voor de ultieme energiebron, een machine die uit zichzelf eeuwig blijft bewegen – De Perpetuum Mobile – 3 ervan zijn in het Bizarium te bewonderen. Da Vinci bestudeerde ook de vlucht van de vogels. Vliegen zoals een vogel was ook zijn droom. De indrukwekkende ornithopter die Leonardo da Vinci daarvoor heeft uitgevonden is ook te zien in het Bizarium.

da vinci

“Learn how to see. Realize that everything connects to everything else.” Leonardo Da Vinci

CADZAND

SLUISWACHTER CADZAND

Het bronzen beeld van de Sluiswachter is een werk van Guido Metsers. Een ode aan de “Sluiswachter” die als taak had om het getij – eb en vloed – te observeren en bij hoog water de sluisdeuren te sluiten om het achterland van Cadzand te beschermen tegen het binnenstromende zeewater. Bij laag water (eb) moest de sluiswachter de poorten weer openen, zodat het water uit de velden via het kanaal naar zee kon lopen.

De laatste “Sluuswachter” van Cadzand stond model voor de beeldhouwer.

DE BESTE RESTAURANTS IN SLUIS

DE BESTE RESTAURANTS VAN CADZAND

Wil je tijdens je verblijf in Cadzand gastronomisch dineren in een goed restaurant? Dan zit je goed. Cadzand is voor de culinaire fijnproever een heerlijke bestemming. Dit zijn de  toprestaurants die u niet mag missen. Fijne gastronomie van beroemde topchefs met wereldfaam  zoals o.a. Sergio Herman & Syrco Bakker.

big belly man

‘’The belly rules the mind”

paalhoofden zeeland

PAALHOOFDEN

Aan de Zeeuwse stranden zien we veel paalhoofden, twee rijen houten palen die vanaf de duinen recht de zee in gaan. Door de eb- en vloedstroom stroomt het water van de zee met veel kracht langs de kust, de paalhoofden  belemmeren dat het strand en de duinen wegspoelen door de getijenstroom. Vaak zijn er meer dan 700 palen in een paalhoofd, ze hebben een lengte van meer dan 4 meter en zijn van Europees eikenhout gemaakt.

Keizer Karel V gaf in 1540 de opdracht om de eerste paalhoofden aan te leggen bij het strand van Westkapelle. Sindsdien verdedigen de paalhoofden de Zeeuwse stranden en zijn erkend als Nederlands cultureel erfgoed.

ZONSONDERGANG

Het magische moment, net voor zonsondergang, die paar minuten… Elk moment kleurt de lucht op zijn eigen manier en dan die perfect ronde, feloranje zon die in de zee zakt en het licht zakt langzaam mee.

Cadzand is een prachtige locatie om te genieten van een zonsondergang. Droom even weg bij een magische zonsondergang met een heerlijk  biertje of een glaasje wijn op een van de talloze mooie en gezellige strandpaviljoens in Cadzand.

 Magisch realisme !

“Forget Netflix, watch the sunset”

uitkijkpier zwin retranchement

PIER ZWIN CADZAND

Vanuit de panorama-pier bij het Retranchement  – een gigantische houten vlonder van 72 meter lang  – heb je een prachtig uitzicht op de Zwinvlakte, de Zwinduinen en- polders en zelfs op zee. Het Zwin is een uniek natuurgebied met een bijzondere planten- en dierenrijkdom, het gebied heeft met recht en rede de bijnaam ‘de internationale luchthaven voor vogels’!  Misschien zie jij wel de ooivaars, dwergsternen of reigers voorbij vliegen en landen ! 

“A breathtaking view”

goggles

sergio herman sluis eetboetiek

DAGJE SLUIS

Een dagje Sluis.  Beleef, geniet & ontdek het pittoreske, bruisend en levendig grensstadje Sluis met zijn Hollandse molen, zijn bijzondere gezellige kaai aan het water en verrassende plekjes her en der. Sluis zit vol verassingen. Gezellige winkels, knusse en lekkere restaurantjes met leuke terrasjes. Wat wil je nog meer? De talrijke boetiekjes, specialiteitenzaken, drogisterijen en restaurants zorgen ervoor dat een dagje Sluis een bijzondere ervaring is. 

Mijn persoonlijke tip:  Combineer een dagje Sluis met vrienden of familie met een bezoek aan het bijzonder leuke Bizarium – het rariteitenkabinet van bizarre uitvindingen –  en een gezellig etentje in het Bourgondische Sluis. Een perfecte combinatie tussen gastronomie en cultuur.

Bekijk hier de beste tips & bezienswaardigheden voor een leuk dagje Sluis !

“Wanderlust And City Dust”

MET DE HOND WANDELEN OP HET STRAND VAN CADZAND

De zee is de ideale bestemming om je trouwe viervoeter mee te nemen voor een mooie strandwandeling. Honden mogen op de stranden van Cadzand-bad, Nieuwvliet, Groede en Breskens los lopen. Enkel tussen 1 mei en 1 oktober dienen honden tussen 10.00 en 18.00 uur aangelijnd te zijn. In de strandpaviljoens zijn honden ook steeds welkom.

“Taking a dog named Shark to the beach of Cadzand is a bad idea”

CULINAIRE VONDSTEN

CULINAIRE ZOEKTOCHT

Aan de Zwinvlakte groeien er typische Zwinplanten en -kruiden. Heerlijke plaatselijke ingrediënten voor een culinaire verrassing. Je vindt er zeekraal, zeeaster of Zulte. De zacht behaarde bladeren van de zeeaster zijn een ware delicatesse, ze zijn mals, fris en ziltig. Lamsoor is ook uitbundig aanwezig, maar het ‘Zwinbloempje’ is in Nederland een beschermde plant… Dus, die mag  jammer genoeg niet mee naar de keuken. Met een ervaren kan gids als – Soan Lan Ie – kan je ook een culinaire tocht doen. Startpunt is Zilt & Zout aan Kanaalweg 8.

zeekraal

“In order to find, you must first search”

GETIJDEN CADZAND

WANDELEN IN CADZAND

Wandelen… daar kan geen medicijn tegenop. Het is goed voor de bloedsomloop, voor je longen en voor je hart. De buitenlucht krijg je er helemaal gratis bij. Trek je stoute wandelschoenen aan en wandel over de slingerende dijken hoog boven de polders en de zilte graslanden. Of wat dacht je van een ontspannende wandeling op het strand met het geluid van de rollende golven?  Of lekker struinen langs de duinen en jezelf trakteren op weidse uitzichten op de Noordzee!  Wie helemaal voor de natuur wil gaan, kan kiezen voor het blotevoetenpad in het natuurgebied het Zwin , en voel de verschillende ondergronden tussen de tenen, een bijzondere ervaring!

“Walking is a man’s best medicine ”  Hippocrates

terhofstede dorp

TER HOFSTEDE

Terhofstede is een authentiek schilderachtig groepje huizen die vlakbij Retranchement gelegen is. Terhofstede wordt gekenmerkt door een hoge molenromp, die een overblijfsel is van windmolen ”De Meermin’‘ uit 1896.

Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers die er wonen!

BOOMKIKKER

“Not all frogs turn into princes”

vuurtoren van breskens

VUURTOREN VAN BRESKENS

De vuurtoren van Breskens is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland en werd gebouwd in 1866. Hij maakt deel uit van een reeks lichtkakens die het einde van de Schelde markeren en het scheepvaartverkeer tussen de Noordzee en Antwerpen begeleiden. De toren is in het zomerseizoen te bezoeken.

VUURTOREN BRESKENS – Panoramaweg 1, Breskens

windroos

“Sometimes you need to get lost to find your way”

EB & VLOED

EB & VLOED

Het lange zandstrand Cadzand is uitstekend om heerlijk uit te waaien en een stevige ontspannende strandwandeling te maken. Het ongelooflijke ritme van de wisselende getijden van de zee is zo krachtig, dat het bij elke eb en vloed het strand volledig doet onderlopen en daarna, enkele uren nadien, weer te voorschijn laat komen.

Wandelen bij laagwater (eb) geeft je een ‘bijzonder’ gevoel. Het getij dat op die grote zandvlaktes, telkens weer alle voetafdrukken, de zandkastelen en zandgraffitti wist en een ongerept maagdelijk strand achterlaat. 

¨In high tide or low tide I´ll be by your side¨

Bob Marley 

cadzand old map

GESCHIEDENIS CADZAND

De geschiedenis van Cadzand gaat terug tot de Middeleeuwen en stond bekend als het oude land Cadzand. De eerste bewoners van het eiland -omsloten door zeegeulen- vestigden zich er rond 1050. Het gebied was ooit de thuisbasis van de graven van Vlaanderen. In 1593 bouwden de Spanjaarden een fort in Cadzand. In 1604 veroverde Prins Maurits Cadzand op de Spanjaarden.

De naam Cadzand is afgeleid van kade of cade. Oorspronkelijk werd de naam gespeld als Cadesant, wat uiteindelijk tot de huidige naam CADZAND verbasterde.  

voc schip

“The more you know about the past, the better you are prepared for the future.”

KITE SURFEN IN CADZAND

KITESURFEN IN CADZAND

Kitesurfen; een extreme sport, opwindend, fysiek en snel te leren. Het strand van Cadzand-bad is een kitesurfplek van wereldklasse, de omstandigheden daar zijn vaak perfect om te kitesurfen. Als je op zoek bent naar een kitesurfvakantie in Zeeland is Cadzand de ‘place to be’. Bij het strandpaviljoen de Zeemeeuw is er een kitesurfschool.   CADZANDSPORTS

 • Niveau: voor Beginners als gevorderden
 • Wind: 5-45 knopen
 • Golven: 0-1.5m
 • Stukken plat water: Ja, in richting van de Zwin monding
 • Wetsuit nodig? Ja.
 • Watertemperatuur: 4-16 °C
golf in knokke

GOLF IN CADZAND

Wilt u golfen in de regio van Cadzand? Ontdek dan de mooie golfbaan ‘De Brugse Vaart’ bij Oostburg. Deze golfbaan met kronkelende waterpartijen beschikt over een uitdagende 18 holes Championship Course en is één van de mooiste golfbanen van de BeNeLux. De golfclub beschikt ook over oefenfaciliteiten zoals Driving range, Chipping green en Putting green. Ook in Cadzand-bad is er ook nog een uitdagende 9-holes ronde shortgolf aanwezig voor zowel de beginnende als recreatieve golfer. Shortgolf-Cadzand-bad .

golfbal

“I smile at obstacles “- Tiger Woods

zwemparaplu

BIOMIMICRY

Bij Biomimicry halen uitvinders hun inspiratie uit de natuur. Ze vertalen de kennis van de natuur naar innovatieve en praktische toepassingen. Enkele van deze techisch vernufte uitvindingen zijn te bewonderen in het Bizarium, zoals bijvoorbeeld de zwemparaplu een imitatie is van de voortbeweging van een inktvis. 

Umbrella Squid

 

“Wonder is the seed of knowledge”

STRANDWACHT CADZAND-BAD

ZWEMMEN IN DE ZEE

Zeewater is heel gezond voor je lichaam.  Wist je dat Hippocrates (460BC) de term ‘thalassotherapie’ voor het eerst gebruikte? Zwemmen in de zee versterkt het immuunsysteem en het zeewater bevat vitale elementen, vitaminen, minerale zouten en aminozuren die een positief effect hebben op ons lichaam. Zwemmen in zeewater helpt ook de bloedcirculatie van het lichaam te bevorderen. Zeewater is ook  rijk aan magnesium dat helpt om onze huid te hydrateren en de zenuwen te ontspannen.

Zwemmen in zee betekent ook risico’s nemen die vooral met stroming en getijwerking te maken hebben. Gelukkig beschikt Cadzand over een professioneel team van strandwachters ‘baywatchers’ die zorgen voor de veiligheid bij het baden en zwemmen.

“I’m happiest when floating in the sea”

webcam cadzand live

WEBCAM CADZAND

Proef nu reeds de vakantiesfeer van Cadzand.  Kijk  live vanuit je zetel naar het strand van Cadzand, zo zie je direct live beelden van Cadzand-bad en zie wat voor weer het ter plaatse is.

Webcam cadzand-bad 1

Webcam cadzand-bad 2

‘Vacation mood : ON “

zwarte polder nieuwvliet

VERDRONKEN ZWARTE POLDER

De Verdronken Zwarte Polder is een natuurgebied aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen gelegen aan de monding van de Westerschelde nabij Nieuwvliet.  In het natuurgebied is een wandelroute aangelegd die vrij toegankelijk is. Vanaf het wandel- en fietspad op de dijk heb je een mooi zicht over het natuurgebied. Het strand is te bereiken via het vlonderpad. Tijdens het broedseizoen (1 mei tot 15 Juli) is het broedvogelstrand voor het publiek gesloten.

PAARDRIJDEN IN CADZAND

PAARDRIJDEN AAN ZEE

Paardrijden op het strand en door de branding, dat is pas vakantie en ontspanning. Manege Hippo d’Or Nieuwvliet, ligt aan de monding van de Westerschelde en ligt op 50 m afstand van het strand en biedt verschillende mogelijkheden.

Paardrijden op het Strand van Cadzand en  Nieuwvliet is verboden van 1 mei tot 1 september van 10 uur tot 18uur. Buiten deze periode en tijden is het wel toegestaan om met de paarden op het strand en in de branding te rijden.

sea horse

“A horse, a horse, my kingdom for a horse” Willian Shakespeare

de zeemeeuw strandbar

DE BESTE STRANDPAVILJOENS IN CADZAND

Eten en genieten met uitzicht op zee. Heerlijk ! Er zijn 7 hippe strandtenten in Cadzand, stuk voor stuk adresjes waar het goed vertoeven is met een Belgisch biertje of een zomerse salade. Waar je ook tafelt, je blijft zeker niet op je honger zitten.

PICKNIC

PICKNICK IN DE DUINEN

Op zoek naar een bijzonder dagje uit met vrienden of familie? Wat dacht je van een dagje in de natuur met een heerlijke picknick. Laat de drukte van de stad achter je en strijk neer op je ultieme picknickplek. Vul je mandje met lekkere hapjes en drankjes en ga op zoek naar een mooi picknick plekje in de omgeving van Cadzand. Er zijn verschillende picknictafels voorzien in de omgeving. In de duinen is het niet toegestaan te picknicken want het duingebied is een kwetsbaar en beschermd natuurgebied, we dienen er respectvol mee om te gaan. Ruim steeds je picknickplaats op zoals je hem hebt gevonden dat is netjes en goed voor het milieu!

Zalig luieren in goed gezelschap met een heerlijke goodiebag. Trek eropuit !

PICKNICK AAN ZEE

It wouldn’t be a picnic without the ants.

nikola tesla inventor

NIKOLA TESLA

Lang voordat zijn naam synoniem werd voor elektrische auto’s, transformeerden Nikola Tesla’s uitvindingen het moderne leven. Nikola Tesla was de uitvinder van de wisselstroommotor (1898).  Het Bizarium eert de beroemde wetenschapper en uitvinder met 4 tentoongestelde visionaire uitvindingen.

tesla tower

“Invention is the most important product of man’s creative brain” Nikola Tesla

MOLEN VAN ZUIDZANDE

DE MOLEN VAN ZUIDZANDE

De Zuidzandse molen is een ronde stenen beltmolen aan de Sluissedijk in Zuidzande en is gebouwd in 1874. Hoor de suizende wieken en het krakende gangwerk en voel het stuivende gemalen meel in je neus kriebelen…

harmonica 2

Blowin’ in the wind – Bob Dylan

WALLEN VAN SLUIS OUDE KAART

WALLEN VAN SLUIS

In de 14e eeuw werden de Wallen van Sluis aangelegd, versterkingen om de toen belangrijke handelsstad Sluis te beschermen. De Spanjaarden veroverden de stad in 1587 en in 1604 werd de stad terug ingenomen door de troepen van Prins Maurits. De Stenen Beer, de Waterpoort, de Zuidpoort en de Oostpoort zijn de 4 nog bestaande Stadspoorten die deel uitmaken van de vesting.

Tip: De wallen van Sluis zijn een prachtig rondje om te wandelen, omringd door water en verankerd in het groen is het de perfecte locatie om even op adem te komen.  Infopanelen langs de route vertellen je over de geschiedenis van de wallen en de stadspoorten. De route is ongeveer 4 km lang.

Combineer deze mooie wandeling met een bezoek aan het  Bizarium museum !

80-jarige oorlog

NATURAL zen garden cadzand

ZEN

Zen tuinen ontworpen voor rust en ontspanning, werden aangelegd door Japanse Boeddhistische monniken in de 6e eeuw. Veel van deze prachtige rotstuinen kan je bewonderen in Kyoto Japan, de rotstuin van de Ryoanji Tempel is de beroemdste. Zover hoef je echter niet te gaan, ook Cadzand-bad heeft zijn eigen natuurlijke zentuinen – vooral bij laag water – mystieke rotsen die drijven in een zee van puur wit zand. Ryoanji Tempel 

“An obstacle may be either a stepping stone or a stumbling block. “

SHOPPING

LUXURY SHOPPING IN KNOKKE

Net over de grens, op 12 km van Cadzand vind je Knokke, een kuststadje met veel strandbars, chique en trendy boetieks. Soms ook wel het Saint Tropez van de Belgische kust genoemd.

Het mondaine Knokke is een walhalla als je van winkelen houdt. De Kustlaan in Knokke is dé boetiek- en luxestraat van Knokke-Heist. Knokke staat garant voor uren winkelplezier! Winkelen in Knokke  is ook mogelijk op zon- en feestdagen. Alle winkels blijven geopend tijdens het weekend en zijn geopend van 10u00 tot 18u00.

spaarvarken

“Take me shopping and i’m yours”

DANTE

DANTE ALIGHERI

In de Divina Commedia, het magnum opus van de Italiaanse dichter Dante Alighieri, (1265-1321) citeert Dante de Vlaamse bewoners van Cadzand en Brugge die in hun strijd tegen de steeds aanstormende zee dijken maken. In de 15e Zang van de „Hellevaart‟ verwoordt hij de enorme randen van de Phlegeton, dit is de rivier van bloed die zielen doet koken als volgt: Zoals de Vlamingen tussen Cadzand en Brugge, uit vrees voor de vloed, die op hen afkomt, zich een beschutting maken, zodat de zee op de vlucht gaat’

“Quale i Fiamminghi tra Guizzante e Bruggia, temendo il fiotto che’nver lor s’avventa, fanno lo schermo perchè ‘l mar si fuggia” – Dante Alighieri

garnaalvissen

OP GARNALEN VISSEN

Wat ook erg leuk is om te doen op het strand van Cadzand is garnalen vissen. Van september tot april vind je garnalen langs de kust. In deze tijd trekt de garnaal dichter naar de kust om kuit te schieten. De beste momenten om het water in te gaan met een duw- of sleepnet zijn ongeveer twee uur voordat het eb wordt. Ook na een storm is een goed moment, want dan is het zeewater troebel. Het enige wat je nodig hebt is een sleepnetje. Je sleept gewoon je netje door het ondiepe zeewater om de heerlijke garnalen te vangen. Om garnalen te vissen in Cadzand-bad heb je geen visvergunning nodig. De Noordzeegarnalen staan bekend om hun romige smaak. Na de vangst eerst wassen, koken, pellen en eet smakelijk! Mmm heerlijk vers.

shrimp pushnet

“Shrimps ought to stay small and curled up in their cocktail sauce— Aya Nakahara

ZEEHONDEN SPOTTEN

ZEEHONDEN SPOTTEN

Bij laag water strekt zich in de monding van de Westerschelde een gebied uit van slik en zandplaten, de Hooge Platen genaamd. Op deze zandbanken leeft een groep van zo’n 50 zeehonden, ze rusten er uit en zogen er hun jongen. De platen liggen voor de kust tussen Breskens en Hoofdplaat. Vanaf de dijk bij Nummer 1, ten oosten van Breskens, kun je de zeehonden spotten ter hoogte van boei VH8. Hou rekening met het getij, het beste moment is vanaf 2 uur voor laagwater tot laagwater. Het gebied de Hooge Platen is alleen per boot te bereiken, Rederij Festijn organiseert in de zomermaanden dagelijkse rondvaarten om de zeehonden te spotten. Ook kan je nu vanuit Cadzand zeehonden gaan spotten met een motorboot.

REDERIJ DE FESTIJN – Ponton in de Westhaven Breskens

KNOKKE BOAT – Boulevard de Wielingen 80, Cadzand

vliegeren in BLANKENBERGE

VLIEGEREN

Mijn eigen jeugdherinneringen komen weer boven als ik een kleurrijke vlieger zie opstijgen in de lucht. Met de hulp van mijn vader voelde ik eerst de richting van de wind en rende dan om de vlieger een zetje te geven, zodat hij de wind kon vangen. Ah ja, waarom niet, laten we gaan vliegeren. Alles wat je nodig hebt is wat wind en een vlieger. Cadzand-bad is een geweldige plek om je vliegertouw te ontvouwen, als er maar een windje staat, gaat je vlieger op.

In Cadzand-bad wordt ook jaarlijks 3X een vliegerfeest  gehouden ter hoogte van het  strandpaviljoen Caricole, dan  zijn Vliegers in allerlei vormen te bewonderen en kan je ook zelf vliegeren. De skyline van Cadzand-bad is dan bezaaid zijn met vliegers.

Vliegerfeest cadzand

 • 26 mei 2022
 • 6-7 augustus 2022
 • 23 oktober 2022

In Cadzand-bad heb je een speciaalzaak waar je vliegers kan kopen. 

 • Montezza – Boulevard de Wielingen 8, Cadzand

kite

“Let your dream fly like a kite and see where it’ll take you. “

haaientand

REUZENHAAIENTAND

Het strand van Cadzand is een walhalla voor verzamelaars van fossiele haaientanden. De vondsten zijn grotendeels afkomstig uit het Mioceen,  Plioceen  en Pleistoceen.  Aan het Noordzee hotel staat een bronzen reuzenhaaientand, het beeldhouwwerk is van de kunstenaar Jaap A.J. Boekhout.  Het is een monument ter nagedachtenis van de bijna 50 miljoen jaar oude bodemlagen met de haaientanden, bedolven onder dikke lagen zand voor de kust van Cadzand, die geërodeerd worden door de stromingen van de zee. 

ferry-breskens vlissingen

BRESKENS – VLISSINGEN

Tussen Vlissingen en Breskens kan je de veerboot nemen. Met een snelle catamaran vaar je in 20 minuten over de Westerschelde, onderweg hebt je een prachtig uitzicht op de kust van Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Op de veerboot kan je de fiets of bromfiets meenemen. Reserveren is niet nodig, je kan kaartjes kopen bij de kassa in de veerhaven.

VEERDIENST – Veerhaven 2,  Breskens  

“And I shall watch the ferry boats, and they’ll get high,
On a bluer ocean against tomorrow’s sky” – Van Morrison

kamperen in groede

KAMPEREN

Kamperen met z’n tweetjes kan heel romantisch zijn. Verras je geliefde en geniet van het allermooiste uitzicht.  Een onvergetelijke en avontuurlijke ervaring. Wildkamperen is in Nederland verboden, maar iets doen dat niet mag is nog zo leuk. Ben je toch een braaf schaapje, dan kan je kiezen voor een camping.

“You can’t buy happiness but you can buy a tent”

bloemen PLUKKEN

BLOEMEN PLUKTUIN

Een heerlijk geurende ervaring, zelf de mooiste bloemen plukken voor je eigen boeket. In de pluktuin gaat het om de bloemen en de beleving van het plukken. Als je klaar bent, gaat je gewoon naar de kassa en betaal je een bedrag afhankelijk van hoe groot je boeket is. De vele verschillende bloemen bloeien van eind maart tot en met september. Er zijn 2 bloemenpluktuinen in de regio. Raadpleeg hun website voor de openingsuren, want bloemen plukken is seizoensgebonden !

tulp

Love is the flower you’ve got to let grow”. John Lennon

containership

SHIP SPOTTING

Vanuit Cadzand-bad zie je dagelijks cruiseschepen, baggerschepen, containerschepen, olietankers, sleepboten voorbij varen. Heb je ooit al eens afgevraagd waar vandaan ze komen, of waar ze naartoe varen? Al deze gevevens kan je vinden op deze MARINE TRAFFIC TRACKER. VesselFinder Cadzand toont  een gedetailleerde informatie en de reisgeschiedenis van elk schip. 

MOLEN VAN CADZAND

MOLEN VAN CADZAND

Molen Nooit Gedacht is een korenmolen uit 1898 aan de Zuidzandseweg in Cadzand. Op deze plaats staat al bijna 500 jaar een molen. Iedere zondagmiddag is de molen in werking en te bezichtigen. Je kan er ook biologisch volkorenmeel en bloem kopen, van biologische tarwe afkomstig van akkers uit de omgeving en gemalen op de windmolen van Cadzand !  Super lekker om zelf je broodje te bakken.

Wist je dat? De molenaars een jaarlijks bedrag moesten betalen, het zogenaamde ‘windgeld’, om een molen te laten draaien en het gebruik van de wind. Dit noemden ze ‘Windrecht.’

HET WEER

HET WEER IN CADZAND

 

“Weather forecast for tonight: dark.”

George Carlin

MTB Mountainbike

MOUNTAINBIKE CADZAND

Hoewel Zeeland geen bergen heeft en dat deze mooie streek vooral bekend staat als zo “plat als een vijg”, zijn er toch nog mooie tracks om te mountainbiken. Uitdagende routes door de modder van het polderlandschap of langs de zee op het strand en door de duinen. Na een modderige rit kan je een heerlijk Belgisch biertje drinken op het aangename terras van de Parlevinker.

De MTB route RETRANCHEMENT is 37.7, km. De route voert je langs de Staats-Spaanse linies, verdedigingslinies van  de 80-jarige oorlog. In het Retranchement kan je daarvan duidelijk nog sporen zien. Je fietst ook langs het Zwin, over de grens naar Belgie. Je kunt de route starten bij de Parkeerplaats op de Markt in Retranchement. De route is gemarkeerd met houten palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 

MTB ROUTE RETRANCHEMENT

RETRANCHEMENT

Retranchement is een klein dorpje vlabij Cadzand. In de 17de eeuw maakte Retranchement als  militair bolwerk deel uit van de Staats-Spaanse Linies om de Zwingeul te verdedigen tegen de Spanjaarden. De oude vestingwallen werden in de Tachtigjarige Oorlog aangelegd door prins Maurits, ze zijn nog vrijwel geheel aanwezig, alleen het fort Oranje aan de noordzijde ontbreekt. Een wandeling over de wallen is een echte aanrader.

Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers die er wonen!

80-jarige oorlog

“An eye for an eye, and the whole world goes blind.”  Mahatma Gandhi

OVERNACHTEN

OVERNACHTEN IN CADZAND

Vanuit Cadzand kan je tal van toffe trips maken in de omgeving, een dagje Cadzand is misschien niet genoeg om ten volle tot rust te komen in deze mooie streek.  Van plan om in Cadzand te overnachten? Dat kan ! Cadzand-Bad biedt verschillende  mogelijkheden ; Logeren in stijl in een luxe hotel, een knus huisje huren in een vakantiepark, een appartement huren of avontuurlijk overnachten op de camping met de tent of in de caravan.

Slaapwel! – en geniet van een heerlijke vakantie in Cadzand. Dit zijn alvast de 3 top luxe hotels in Cadzand-bad :

 “Each night, when I go to sleep, I die. And the next morning, when I wake upI am reborn.”

Mahatma Gandhi

de knokkert

KNOKKERT BELEVINGSBOS

Natuurgebied De Knokkert is een bijzonder stukje belevingsbos, een afwisselend gebied met bijzondere plant- en diersoorten. Je vindt er allerlei dieren zoals uilen, spechten, salamanders en in de zomer kan je er ‘s avonds vleermuizen te zien! Door de Knokkert loopt een beleefpad van zo’n 1,5 kilometer. Je kan er heerlijk wandelen en kinderen kunnen tijdens de wandeling klimmen, klauteren, ontdekken en spelen op de verschillende speeltoestellen die er staan. 

De Knokkert
Knokkertweg, Sluis

vleermuis

“Bats flying in the trees waiting to become true vampires”

GRENSPALEN

GRENSPALEN

In de Zwinstreek bemerken we soms grenspalen in een wei, langs de dijken of landbouwweggetjes en zelfs in de schorrevlakte van het natuurreservaat “‘t Zwin”. De grenspalen met België en Nederland zijn genummerd van 1 t/m 369. De meest westelijke en laatste gietijzeren grenspaal nr 369 stond vroeger in de zwinmonding en is gedateerd ‘1869’. Deze grensmarkering stuitte altijd op het verzet van natuurkrachten en na enkele keren te zijn weggespoeld door de zee, staat deze nu aan de noordoostelijke rand van het Zwin een 200 meter buiten de landgrens.

“The love of one’s country is a splendid thing. But why should love stop at the border?”

Pablo Casals

ZEEMONSTER VAN CADZAND

ZEEMONSTERS

De buurt van de monding van het Zwin bij Cadzand is een plaats vol mythen en legendes. Onder meer over een zeemonster dat er heeft gewoond en door de duivel werd geschapen. Hoewel dit een voor de hand liggende mythe is, wordt Cadzand al heel lang beschouwd als een woonplaats voor zeemonsters, met vele verhalen van de plaatselijke bevolking en  talloze verslagen van vissers. Is het mogelijk dat een echt ongeïdentificeerd zeemonster aan de basis van deze verhalen heeft gelegen? Het is moeilijk te zeggen, maar het is allemaal zeer intrigerend ! Uitkijken dus als je gaat zwemmen!

“ The real world is where the monsters are. ”  R. Jordan

cadsandria weegbrug

CADSANDRIA WEEGBRUG

Schuin tegenover de molen “ Nooit Gedacht “  staat een kleine weegbrug met weeghuisje uit 1912 “Cadsandria”. De weegbrug bestaat uit een in de weg verzonken weegmechanisme en een klein gebouwtje waar de weegmeester het meetintstrumentarium bediende. De weegbrug Cadsandria was bedoeld voor het wegen van landbouwproducten die met de tram werden vervoerd naar Oostburg of Zuidzande.

“there is no weight limit on beauty”

TRAVALJE CADZAND

TRAVALJE

Een hoefstal of travalje is een houten constructie waarin paarden of ezels kunnen worden in vastgezet om te worden beslagen door de hoefsmid. De hoefsmid kon zo de hoef bekappen of beslaan zonder het risico te lopen om een trap te krijgen van het paard. De travalje van Cadzand is een reconstructie van de Travalje die van 1750 tot 1960 in gebruik was in Cadzand. Het woord ‘travalje’ is een verbastering van ‘travaille’ van het Franse werkwoord ‘travailler’ = arbeiden, werken: waarbij bedoeld wordt dat dit een werkplaats is.

“I’d rather be dumped by a horse than a man””

hoefijzer

fietsverhuur cadzand-bad

FIETSVERHUUR CADZAND

Bij Neptunus Fietsen in Cadzand-Bad vindt je een groot assortiment fietsen. Je kan er terecht voor deskundig advies, een goede service na verkoop en een professionele werkplaats voor herstellingen of een lekke band !

Wil je graag de omgeving van Cadzand al fietsend verkennen? Dat kan…  met een stadsfiets, een elektrische fiets, een mountainbike of misschien vindt je een tandem wel eens leuk zot?  Je kan rechtstreeks in de winkel je fiets huren of je fiets online reserveren. Op deze manier weet u zeker dat uw fiets beschikbaar is, voor je ontdekkingstocht in de prachtige omgeving van Cadzand. 

NEPTUNUS FIETSEN -Boulevard de Wielingen 44,  Cadzand-bad

“Four wheels move the body, two wheels move the soul”

tropisch zwembad

ROOMPOT BEACH RESORT

Dit zwemparadijs maakt deel uit van Roompot Beach resort  in Nieuwvliet-bad. Het complex beschikt over  3 waterglijbanen, een Aquasmash van 27 meter lang, een Tube-Tube die 55 meter lang is, en voor de echte snelheidsduivels is er een speedslide van 15 meter hoog ! Daarnaast is er ook een recreatiebad van 370 m2, een warmwaterbad (34°C)  en een  groot kinderbad met spraypark en waterspeelplaats.  Bij slecht weer kan je er genieten met het hele gezin. Ook hier is momenteel reserveren noodzakelijk.

ROOMPOT BEACH RESORT nieuwvliet-bad – Zeedijk 24
4504 PN Nieuwvliet-Bad

“Life is cool by the pool”

strandhuisje huren

STRANDKABINE HUREN

Geen zin om elke dag al die strandspullen naar het strand te sjouwen?  Wat dacht je van een eigen strandhuisje of strandkabine in Cadzand-bad? Gemakkelijk om je strandspullen in op te bergen zoals ligstoelen of speelgoed, maar ook om het veilig stellen van je bezittingen als je een duik gaat nemen in het verfrissende water of om je discreet om te kleden “en plein public” ?

Vanaf 15 mei tot 15 september kunnen er strandcabines gehuurd worden voor 1 week, 2 weken of het hele zomerseizoen. Contact:

“A beach house isn’t just real estate. It’s a state of mind.” – Douglas Adams

verdwenen zwinhavens

VERDWENEN ZWINHAVENS

In de middeleeuwen behoorden de havens van Sluis,  Hoeke, Damme en Brugge tot de belangrijkste van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en deze havens verdwenen. Een nieuw grensoverschrijdend project brengt deze boeiende periode terug tot leven via virtuele realiteit.

Er is een fietsroute langs deze verdwenen Zwinhavens uitgestippeld van  zestig kilometer lang, je kan starten in Brugge, Damme, Sluis of het Zwin Natuur Park. Onderweg kan je via  VR-kijkers met  360° zicht het middeleeuwse landschap van het Zwin en de verdwenen havens van Sluis, Monnikerede, Damme en Brugge herbeleven !

knotwilgen zeeland

NEVER GIVE UP

Een rij knotwilgen in het rijke polderlandschap is een lust voor het oog. Ze zijn het symbool van het leven, een  levensboom! Het knotten van wilgen is al een eeuwenoude traditie. Dit natuurmonument is een ware martelaar onder de bomen. Meedogenloos wordt hem telkens opnieuw de top afgehouwen en telkens weer komt hij tot leven !  

strong man

‘’Never give up – You’re stronger than you think’’ 

rommelmarkt

ROMMELMARKTEN

Ben jij verzot op snuisteren tussen  vintage spulletjes en brocante curiosa? Op Donderdag 4 augustus 2022 heb je in Cadzand-dorp, de Cadzandse dag met o.a een rommelmarkt, curiosia en diverse leuke aktiviteiten. Alvast hieronder ook enkele andere rommelmarkten in de buurt van Cadzand.

 • Zondag 12 Juni 2022: ‘Brocant langs de waterkant’ in Sluis.
 • zondag 3 juli 2022:  ’t Zand, Brugge (B)
 • donderdag 4 aug 2022: Cadzandse Dag
 • zondag 7 Augustus 2022:  ’t Zand,  Brugge (B)
 • zondag 25 september 2022: ’t Zand, Brugge (B)

Tip: vroege vogels scoren de mooiste dingen! Ook al slaap je liever wat langer…

STRANDJUTTTEN

STRANDJUTTEN

Strandjutten is de beste schattenjacht die er is! Elke dag heb je 2 getijden die nieuwe schatten opwerpen! Op het strand van Cadzand spoelen dagelijks allerlei voorwerpen aan. Vaak zijn dat prachtige schelpen, drijfhout, haaientanden of andere mooie dingen uit de natuur. Elke strandvondst vertelt zijn eigen verhaal. Als je eenmaal begint, wil je niet meer stoppen!

“It’s like a treasure hunt and you’re a detective”

WATERDUNEN BRESKENS

WATERDUNEN

Waterdunen is een bijzonder natuur– en recreatiegebied en ligt tussen Cadzand en Breskens.  250 hectare toegankelijke getijdennatuur, die een samenspel is tussen water en land, zilt en zoet, eb en vloed.  Een waar vogelparadijs voor de trekvogels.  Er zijn ook  fiets- en wandelroutes aangelegd in dit nieuwe experimenteel natuurgebied. (Vogelroute 5.5km |  Zeekraalroute 4.5 km | Golfroute 9km)

WATERDUNEN – Slikkenburgseweg 4511, Breskens

SURFEN IN CADZAND

GOLFSURFEN IN CADZAND

Golfsurfen; Meer dan een plank en de zee heb je niet nodig. In Cadzand ten zuiden van de havendam is een goede spot voor golfsurfers, al moet je wel eens even wachten op de perfecte golf.

Je kan in Cadzand-bad een initiatiecursus volgen van 2 uur, inclusief alle spullen die je nodig hebt. catamaranschool de zeemeeuw

cazand yoga

YOGA CADZAND

Yoga op het strand is een unieke ervaring om verbonden te zijn met alle elementen van de natuur rondom jou. Met je blote voeten in het zand, de wind in je wilde haren en het rustgevende geluid van de ruisende zee in je oren. Zaaaalig.

Even helemaal opladen en ontstressen tijdens je vakantie !

DRU Yogastudio Cadzand

Close your eyes, and open your mind” 

wildplukWANDELING

WILDPLUKWANDELING

Wildplukken is zoals de naam het al zegt: wilde planten (lees onkruid) in de vrije natuur plukken. Het is fascinerend wat moeder natuur ons te bieden heeft aan eetbare en ook geneeskrachtige planten en kruiden.

Wildplukken is een prachtige manier om je te verbinden met de omgeving en de natuur. Wilde planten zijn zeer waardevol, ze bezitten veel vitaminen en mineralen en bovendien zijn ze niet bemest, niet bespoten en niet genetisch gemanipuleerd. Wilde planten zijn seizoensgebonden, zeer vers en ook nog eens gratis. Kulderzipken in Retrancement organiseerd wildplukwandelingen en laat  zien welke planten, kruiden en struiken er groeien in de streek en wat we kunnen eten of wat er net giftig is.

KULDERZIPKE -wildplukwandelingen

CADZAND SEA VITAMINS

VITAMINE SEA

Natuurlijk hebben we al gehoord over de voordelen van vitamine A, B en C, maar ooit al gehoord van Vitamine Zee ? Een flinke dosis “vitamine zee” kan je mentale en fysieke welzijn stimuleren. Het zeewater en de kustlucht van Cadzand hebben krachtige helende eigenschappen. Cadzand is echt een plaats voor een gezondheidskuur. Cadzand is dan ook officieel erkend als een ‘heilzame badplaats’ !

1.IMMUUNSYSTEEM

Een duik nemen in de zee kan je immuunsysteem op een natuurlijke wijze versterken. Koud water verhoogt het aantal witte bloedcellen in uw lichaam, dat is de eerste verdedigingslinie tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Bovendien bevat de zee veel mineralen en sporenelementen met antibacteriële effecten. Deze worden door de huid geabsorbeerd en kunnen als natuurlijke antibiotica werken.

2. ENDORFINE OPWEKKEND

Zwemmen in zee verhoogt je hartslag en je lichaam wordt overstroomt met verse zuurstof. Het koude water geeft je een super endorfine-boost, die je humeur opkrikt en je stress helemaal doet wegsmelten.

3. ONTGIFTEND EN GENEZEND

Zout water is rijk aan jodium, magnesium, calcium en kalium die je lichaam helpt ontgiften. Zwemmen in zee is een effectieve behandeling voor huidaandoeningen zoals eczeem of acne. Een duik in het koele water opent de poriën, waardoor uw lichaam rijke voedingsstoffen kan opnemen en gifstoffen kan afvoeren.

4.  VITAMINE D

Door natuurlijk licht aan zee krijg je een overvloed aan natuurlijke vitamine D binnen, Vitamine D helpt je lichaam belangrijke voedingsstoffen uit je voeding op te nemen. Het natuurlijke licht van de zee helpt ook je melatonineniveau te reguleren, waardoor je beter slaapt en je energie verhoogt.  

5. FRISSE LUCHT

De frisse lucht aan het strand van Cadzand is schoner en beter voor je dan de smog van de stad. Frisse lucht overspoelt je lichaam met verse zuurstof. Door de beukende golven van de zee komen er negatief geladen ionen in de lucht, ze verminderen stress en stimuleren ook je immuunsysteem.

6. DE MIND ONTSPANNEN

Wie kan ontkennen hoe goed het voelt om tijd te nemen voor jezelf en je onder te dompelen in de natuurlijke schoonheid van de kust. Het uitgestrekte zeezicht, aan de zwinmonding samen met de rustgevende geluiden en zilte geuren geven je een ontspannen gevoel. Het strand is de ideale plek om je geest leeg te maken en al je zorgen te vergeten.

Cadzand is een heerlijke plek om er even tussenuit te zijn. Om uw vakantie of reis naar Cadzand zo aangenaam mogelijk te maken, vindt u hier praktische informatie, handige tips en weetjes voor uw bezoek aan Cadzand, zoals: Parkeren – Openbare toiletten – Evenementen – Toeristische informatie – Openingstijden – Oplaadpunten – Musea – Taxi – Honden op het strand – Zwemmen enz.