OP STAP MET KINDEREN-NL

toddler 1toddler 1

21 TIPS | Wat te doen met kleine kinderen in CADZAND | KNOKKE | SLUIS

Wat te doen met kleine kinderen in Cadzand | Sluis | Knokke

activiteiten in de buurt voor kinderen en peuters

Op zoek naar een leuk uitje met een peuter, of kleine kinderen? Soms is het best lastig om iets goed te vinden. Niet alle kindvriendelijke attracties zijn geschikt voor een dagje uit met een huilende peuter. De meeste peuters zijn net zo blij met een kinderboerderij of speeltuin als met een peperdure attractie zoals Plopsaland.

Dit zijn de leukste tips voor een dagje uit in de buurt van CADZAND – SLUIS – KNOKKE –  die je kunt doen met kleine kinderen.

zee en strand

1. ZEE & STRAND

Wat dacht je van;  krabbetjes vangen, zandkastelen bouwen, vissen, zwemmen of  vliegeren? De zee en het strand  is altijd erg leuk voor de kleine kinderen. De stranden van Zeeland behoren tot de veiligste en meest kindvriendelijke stranden in Nederland. De stranden zijn breed, de golven niet al te wild en op veel plaatsen zijn de redders KNRM aanwezig – Ze houden steeds een oogje in het zeil. Het strand is soms zó groot,  dat je verdwaald kan geraken, daarom vindt je overal in Zeeland de bekende verdwaalpalen met daarop de figuren van Dick Bruna, zoals Nijntje. Voor kleine kinderen een uitstekend  herkenningspunt!

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 

 

tropisch zwembad

2. TROPISCH ZWEMPARADIJS

Wat is er nu fijner dan tijdens een regenachtige dag een bezoek te brengen aan een Tropisch zwemparadijs met de allerkleinste kinderen. Lekker binnen zwemmen wanneer het buiten slecht weer is! Een tropisch zwemparadijs is de beste plek om te vergeten dat het slecht weer is. Met binnen temperaturen van ongeveer 25 graden, een golfslagbad, een stoombad en Oh, wat dacht je van een ritje door de wildwaterbaan? Daar is echt niets mis mee!

“chlorine is my perfume”

groede museumstraatje

3. BEZOEK GEEN MUSEUM

Bij deze leeftijd is het vooral belangrijk dat je peuter zelf wat kan doen. Musea waarbij ze alleen maar mogen kijken zoals in het Bizarum museum, Sincfala museum of het For freedom museum zijn voor hen al snel saai en dus geen goed idee. Een kinderboerderij of een speeltuin is een veel beter idee.

ballenbad

4. TOVERSLUIS

Heb je kinderen? Laat ze even  lekker uitrazen bij een indoor speelparadijs of de buitenspeelweide en ga zelf zitten op een luie stoel, uitkijkend op de speeltuin en onder het genot van een drankje.  De kinderen kunnen spelen en  hebben plezier en jij rust…

‘’Play is the work of a child”

Maria Montessori

struisvogelboerderij

5. STRUISVOGELBOERDERIJ

De Struisvogelboerderij Monnikenwerve in Sluis is uitstekend geschikt voor een leuk uitje voor peuters en kleine kinderen,  ze vinden het heerlijk om dieren te bekijken, te aaien en te stoeien op de boerderij. Voor de kleintjes een echte aanrader en zeker het bekijken waard. De Bezoekers krijgen een rondleiding van een grappige gids en daarna kan je wat drinken in de schuur met uitkijkt over de ruime wei van deze “sympatieke reuzen kippen”. Je kan er ook lekkere struisvogelcake eten! In het bijhorende winkeltje vindt men ook verschillende producten afkomstig van de struisvogel.

STRUISVOGELBOERDERIJ – Hogeweg 1,  Sluis

“The brain of an ostrich is as tiny as a walnut”

kinderboerderij

6. KINDERBOERDERIJ

 Een bezoek aan een kinderboerderij is altijd een goed idee.  Een uitje dat leuk is voor baby’s, dreumesen en peuters.  Bij de Speelboerderij Pierrewiet kan je knutselen, de dieren bezoeken, skelteren, klimmen in de binnenspeeltuin of ravotten in de grote buitenspeeltuin.

het zwin natuurgebied

7. HET ZWIN

Het Zwin is een beschermd natuurgebied op de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Een heel dynamisch en bijzonder natuurgebied, waar het zeewater bij elke vloed binnenstroomt. Het zoute water zorgt voor een bijzondere  flora en fauna. Het reservaat is bekend omwille van zijn natuurhistorisch bijzonder waardevolle slikken en schorren. Het Zwin is de internationale luchthaven voor vele vogels, ooievaars zijn hier veel geziene gasten maar ook  lepelaars, ganzen, wilde eenden en steltlopers kan je hier spotten. Aan het Zwin is ook een educatief bezoekerscentrum verbonden.  www.zwin.be

“Become like a bird, expand your wings, learn new things and fly high as you can”

speeltuin sluis

8. SPEELTUIN

Het ideale dagje uit met kinderen: naar de speeltuin! Dit is een klasieker; Spelen in een speeltuin! Welke peuter of kleuter houdt er niet van? De glijbaan,  schommeldraaimolen of klimkasteel… allemaal goed voor uren speelplezier! Voor kinderen is spelen zeer  belangrijk, het heeft invloed op de ontwikkeling van het kind, zowel op het intellectuele vlak, het sociale vlak, het motorische vlak alsook het emotionele vlak.

9. LEES EEN VOORLEESBOEK

Een boek voorlezen is supertof , dat vinden praktisch alle kinderen  heerlijk. Kinderen raken ook vertrouwd met taal, alleen al door te luisteren naar een verhaal. Voorlezen kan natuurlijk altijd en overal, maar sommige momenten zijn handiger dan andere. Zeker voor het slapen gaan.  

 “I do believe something very magical can happen when you read a good book.”

J.K. Rowling

speeltuin sluis

10. SPROOKJES SPEELTUIN

Tea-room – Restaurant De Lindenhoeve, hier kunnen de kinderen heerlijk spelen in de rustig gelegen speeltuin. Klauteren en genieten in de sprookjes speeltuin Lindeland. Trol Gnork ziet er misschien wat griezelig uit, maar niets is minder waar. Hij speelt al jaren de vriendelijke hoofdpersoon in de speeltuin. Ondertussen kunnen papa, mama, opa en oma zalig genieten van een lekkere kop koffie, pannenkoeken of een heerlijke lunch op het grote zonnige terras.

de knokkert

11. BELEVINGS SPEELBOS

Natuurgebied De Knokkert is een bijzonder stukje belevingsbos, een afwisselend gebied met bijzondere plant- en diersoorten. Je vindt er allerlei dieren zoals uilen, spechten, salamanders en in de zomer kan je er ‘s avonds vleermuizen te zien! Door de Knokkert loopt een beleefpad van zo’n 1,5 kilometer. Je kan er heerlijk wandelen en kinderen kunnen tijdens de wandeling klimmen, klauteren, ontdekken en spelen op de verschillende speeltoestellen die er staan. 

De Knokkert
Knokkertweg, Sluis

vleermuis

“Bats flying in the trees waiting to become true vampires”

vliegeren in BLANKENBERGE

12. VLIEGEREN

Mijn eigen jeugdherinneringen komen weer boven als ik een kleurrijke vlieger zie opstijgen in de lucht. Met de hulp van mijn vader voelde ik eerst de richting van de wind en rende dan om de vlieger een zetje te geven, zodat hij de wind kon vangen. Ah ja, waarom niet, laten we gaan vliegeren. Alles wat je nodig hebt is wat wind en een vlieger. Cadzand-bad is een geweldige plek om je vliegertouw te ontvouwen, als er maar een windje staat, gaat je vlieger op.

In Cadzand-bad wordt ook jaarlijks 3X een vliegerfeest  gehouden ter hoogte van het  strandpaviljoen Caricole, dan  zijn Vliegers in allerlei vormen te bewonderen en kan je ook zelf vliegeren. De skyline van Cadzand-bad is dan bezaaid zijn met vliegers In Cadzand-bad heb je een speciaalzaak waar je vliegers kan kopen. 

kite

“Let your dream fly like a kite and see where it’ll take you. “

ZEEHONDEN SPOTTEN

13. ZEEHONDEN SPOTTEN

WHOAW, Zeehonden spotten met de kinderen – geweldig ! Bij laag water strekt zich in de monding van de Westerschelde een gebied uit van slik en zandplaten, de Hooge Platen genaamd. Op deze zandbanken leeft een groep van zo’n 50 zeehonden, ze rusten er uit en zogen er hun jongen. De platen liggen voor de kust tussen Breskens en Hoofdplaat. Vanaf de dijk bij Nummer 1, ten oosten van Breskens, kun je de zeehonden spotten ter hoogte van boei VH8. Hou rekening met het getij, het beste moment is vanaf 2 uur voor laagwater tot laagwater. Het gebied de Hooge Platen is alleen per boot te bereiken, Rederij Festijn organiseert in de zomermaanden dagelijkse rondvaarten om de zeehonden te spotten. Ook kan je nu vanuit Cadzand zeehonden gaan spotten met een motorboot.

REDERIJ DE FESTIJN – Ponton in de Westhaven Breskens

KNOKKE BOAT – Boulevard de Wielingen 80, Cadzand

 

 

boot veerdienst brekens vlissingen

14. MET DE BOOT VAREN

Tussen Vlissingen en Breskens kan je de veerboot nemen. Met een snelle catamaran vaar je in 20 minuten over de Westerschelde, onderweg hebt je een prachtig uitzicht op de kust van Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Op de veerboot kan je de fiets of bromfiets meenemen. Reserveren is niet nodig, je kan kaartjes kopen bij de kassa in de veerhaven.

VEERDIENST – Veerhaven 2,  Breskens  

“And I shall watch the ferry boats, and they’ll get high,
On a bluer ocean against tomorrow’s sky” – Van Morrison

HAAIENTANDEN ZOEKEN

15. HAAIENTANDEN ZOEKEN

Fossiele Haaientanden zoeken op het strand Cadzand is een populaire bezigheid, alleen, met je partner of met de kinderen. Telkens wanneer de zee over het strand spoelt, komen er nieuwe zandlagen boven te liggen. In dit zand komen de mooie fossiele haaientanden die eeuwenlang onder het zand lagen terug aan het daglicht. Een goede plaats om de haaientanden te vinden is vlak langs de vloedlijn, tussen het aangespoelde schelpengruis heb je de grootste kans om haaientanden te vinden. Voor de allerkleinsten, neem  een emmer, schep en zeefje mee naar het strand om ze te zoeken.

”Finders Keepers”

STRANDJUTTTEN

16. STRANDJUTTEN

Strandjutten is de beste schattenjacht die er is! Elke dag heb je 2 getijden die nieuwe schatten opwerpen! Op het strand van Cadzand spoelen dagelijks allerlei voorwerpen aan. Vaak zijn dat prachtige schelpen, drijfhout, haaientanden of andere mooie dingen uit de natuur. Elke strandvondst vertelt zijn eigen verhaal. Als je eenmaal begint, wil je niet meer stoppen!

“It’s like a treasure hunt and you’re a detective”

zandkasteel BOUWEN

17. ZANDKASTELEN BOUWEN

Een dagje aan het strand met de kinderen is niet compleet zonder het bouwen van een zandkasteel ! Neen, het is niet moeilijk; je neemt wat zand en voeg gewoon wat water en emmers fantasie erbij en hupsakee, daar staat een zandkasteel ! En dan ? komt de zee genadeloos dichterbij en verdwijnt het mooie kasteel terug onder zee ! 

“I’ve decided that I no longer want to be an adult. If anybody needs me, I’ll be on the beach building sand castles

MARIE SISKA WAFELS KNOKKE

18. WAFELS ETEN !

Wafelhuis Marie Siska is een begrip  tot ver buiten knokke. Gekend voor zijn heerlijke wafels in hartvorm, die nu nog steeds volgens een geheim authentiek recept gebakken worden. De geschiedenis van die heerlijke wafels gaat terug tot eind 19e eeuw, waar Francesca Fincent, moeder Siska genaamd, tweemaal weduwe en moeder van 10 kinderen, in haar herberg wafels begon te bakken in een wafelijzer met 5 hartjes. Het wafelhuis Marie Siska in het Zoute is een heerlijke plek om met de kleinkinderen naar toe te gaan en heeft een grote speeltuin | een paradijs voor kinderen.

BOLUS

19. EEN BOLUS ETEN !

Een bezoek aan Sluis is niet compleet als je geen Zeeuwse Bolus hebt geproeft ! Het bekende koffiebroodje wordt gemaakt van strengen wit brooddeeg en vervolgens besuikerd met donkere suiker en kaneel. Het gerecht is vernoemd naar ‘bollo’ dit is Spaans voor een fijn broodje. Eind 16de eeuw introduceerden Portugese Joden de bolus in Zeeland. Het is een product dat perfect bij de zuinige Zeeuwen past: lekker zoet en niet te duur!

Verwen jezelf met deze typische Zeeuwse lekkernij ! 

BAKKERIJ SPELIER – Lange Wolstraat 2, Sluis

zeeuwse bolus

“The secret ingredient is always love”

WATERFIETSEN IN SLUIS

20.WATERFIETSEN

Wil je lekker genieten van het zonnetje óp het water? Huur dan een waterfiets en ga lekker het water op! Je kunt tijdens het waterfietsen genieten van het uitzicht vanaf het water en de tijd nemen om de prachtige omgeving te bewonderen. Ook met de kleinkinderen is het leuk om een waterfiets te huren en zo de sfeer van Sluis en een stukje Damse vaart te proeven.

ICE CREAM

21. EEN IJSJE ETEN !

Een verfrissend ijsje uit de hand. Heerlijk toch?  Altijd een feest om te genieten met de kinderen na een lekkere wandeling, een fietstocht of een dagje strand! In Sluis-Cadzand -Knokke kan je terecht voor een lekker ambachtelijk gemaakt ijsje met alles erop en eraan. De perfecte manier om even af te koelen. Smullen maar !

  • AUSTRALIAN – Oude Kerkstraat 2, Sluis
  • LA SPEZIA – Vrijstraat 9, Sluis
  • LA SPEZIA – Boulevard de Wielingen 37,  Cadzand
  • GLACIER DE LA POSTE – Zeedijk 716,  Knokke
SCHAPEN TELLEN

22. SCHAPEN TELLEN

Ook leuk met kleine kinderen is samen de schaapjes tellen, tot dat ze in slaap vallen. Heerlijk ! Schapen tellen is een tijdloos slaapadvies om slaap en zoete dromen te triggeren.

De oorsprong van schaapjes tellen, is te vinden bij herders met hun kudde schapen. Die moeten uiteraard “s avonds geteld worden om te constateren of de kudde compleet is. Door het tellen van de dieren waren de herders gerust dat er geen schaapjes ontbraken maar zo telden ze zichzelf ook regelmatig in slaap…

gocart knokke

23. MET EEN BILLENKAR RIJDEN

Oh… wat een mooie herrineringen heb ik hieraan, dit is pure nostalgie.  Huur een billenkar ! Plezier gegarandeerd  voor kinderen en volwassenen, met dit sociale lowtech vervoermiddel.

Schudden maar, met die billen !