ZEELAND-NL

DOMBURG zeelandCADZAND-BAD AAN ZEE

ZEELAND

top 10 tips & informatie - bezienswaardigheden en activiteiten

Wat te doen in Zeeland

. bezienswaardigheden . activiteiten . toeristische informatie .

Vakantie in Zeeland. Beleef, geniet & ontdek Zeeland. De mooiste plaatsjes, de natuur en historie van Zeeland ontdek je eenvoudig per fiets of al wandelend. Om je alvast op weg te helpen geef ik je een aantal tips en toeristische informatie die je zeker niet mag missen. 

 
IK BEN ANNA

Hallo! Mijn naam is Anna, je persoonlijke gids voor een onvergetelijk vakantie in Zeeland. Ah ja, Zeeland, die ene plek waarvan ik dacht er gewoon een tijdje te verblijven, ondertussen woon ik hier al 7 jaar. Het is een magische plek en het maakt me zo gelukkig, dat is dan ook de reden waarom ik hier blijf. Graag neem ik je mee op een ware ontdekkingsreis naar het mooiste wat Zeeland te bieden heeft. Ik kan je er alles over vertellen!

HAAIENTANDEN ZOEKEN

HAAIENTANDEN ZOEKEN IN CADZAND

Fossiele Haaientanden zoeken op het strand Cadzand is een populaire bezigheid, alleen, met je partner of met de kinderen. Telkens wanneer de zee over het strand spoelt, komen er nieuwe zandlagen boven te liggen. In dit zand komen de mooie fossiele haaientanden die eeuwenlang onder het zand lagen terug aan het daglicht. Een goede plaats om de haaientanden te vinden is vlak langs de vloedlijn, tussen het aangespoelde schelpengruis heb je de grootste kans om haaientanden te vinden.

haaientand

”Finders Keepers”

bizarium

BIZARIUM SLUIS

Wat is er leuker dan tijdens je uitstap om een verrassend en inspirerend museum te ontdekken? Een ‘cabinet of curiosities’ ! In dit  buitensporig “science”museum kunnen jong en oud zich verbazen met tal van ongeziene creatieve uitvindingen uit het verleden. De bijzondere collectie zorgt ervoor dat ik dit museum als ‘must-go’ kan aanraden. Voorzie zeker 1.5 uur  om deze “wunderkammer’ te ontdekken, want er is heel veel te zien! Bereid uw bezoek goed voor, je moet vanaf nu vooraf reserveren, zo zijn er geen lange wachtrijen meer bij de kassa. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn zeer beperkt.

Een exclusief en cultureel hoogtepunt.

wandelende duikboot

“Imagination is more important than knowledge “

het zwin natuurgebied

NATUURGEBIED HET ZWIN

Het Zwin is een beschermd natuurgebied op de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Een heel dynamisch en bijzonder natuurgebied, waar het zeewater bij elke vloed binnenstroomt. Het zoute water zorgt voor een bijzondere  flora en fauna. Het reservaat is bekend omwille van zijn natuurhistorisch bijzonder waardevolle slikken en schorren. Het Zwin is de internationale luchthaven voor vele vogels, ooievaars zijn hier veel geziene gasten maar ook  lepelaars, ganzen, wilde eenden en steltlopers kan je hier spotten. Aan het Zwin is ook een educatief bezoekerscentrum verbonden. www.zwin.be

ooievaar

“Become like a bird, expand your wings, learn new things and fly high as you can”

mosselen eten in sluis

MOSSELEN ETEN

Als je in Zeeland bent, moet je zeker en vast Zeeuwse mosselen proeven. Deze heerlijke schelpdieren worden geserveerd in een speciale mosselpot samen met frietjes, brood en diverse sauzen. Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten vol mineralen en vitaminen. Het mosselseizoen vangt in principe in juli aan en loopt tot en met half april in het jaar erop.

De dagelijkse verse mosselen worden gekookt met groenten zoals prei en selderij in bier of witte wijn. Mosselen eten we in Zeeland met onze handen, fingerfood; recht uit de pot – rechts op tafel.  De eerste lege schelp wordt een vork om de volgende mossel uit de schelp te trekken. De andere lege schelpen worden verzameld in het diepe deksel van de mosselpot. Mosselen smaken nog lekkerder met een biertje of een glaasje wijn erbij !

Culinair eenvoudig hoogstandje !

“You don’t need a silver fork to eat good food”

fietsen in cadzand

HEERLIJK FIETSEN

Zeeland is dé plek waar je zalig kan fietsen. Of je nu een ontspannen fietstocht langs de rustige kustpaden wilt maken of een meer avontuurlijke mountainbiketocht door de prachtige landschappen, het kan allemaal. Op je eigen ritme Zeeland verkennen; gezond, duurzaam en vooral leuk!

Zeeland heeft een goed uitgewerkte  fietsinfrastructuur met goed onderhouden fietspaden. Het fietsroutenetwerk bestaat uit fietsknooppunten, ze zijn een handig hulpmiddel om vooraf fietsroutes eenvoudig te plannen en tijdens het fietsen op te volgen. (www.anwb.nl/fietsroutes)

fietsknooppunten sluis

‘Extend your life. Cycle”

HAAIENTANDEN ZOEKEN

DAGJE SLUIS

Een dagje Sluis.  Beleef, geniet & ontdek het pittoreske, bruisend en levendig grensstadje Sluis met zijn Hollandse molen, zijn bijzondere gezellige kaai aan het water en verrassende plekjes her en der. Sluis zit vol verassingen. Gezellige winkelstraatjes, knusse en lekkere restaurantjes met leuke terrasjes.. Wat wil je nog meer? De talrijke boetiekjes, specialiteitenzaken, drogisterijen en restaurants zorgen ervoor dat een dagje Sluis een bijzondere ervaring is. 

Combineer je bezoek aan Sluis met het  Bizarium –rariteitenkabinet van bizarre uitvindingen !

“Wanderlust And City Dust”

zee en strand

ZEE & STRAND

Een dagje aan de uitgestrekte brede zandstranden van Zeeland zorgt voor een instant energie-boost, ideaal om de batterijen weer op te laden of je te ontstressen. Zwemmen in de zee, een gezonde strandwandeling, lekker uitwaaien, zonnebaden of watersporten, de kust van Zeeland biedt het allemaal. Of je nu op zoek bent naar rust, ontspanning of een sportief avontuur, de zee zal je nooit teleurstellen.

“Wild and free, just like the sea”

veere oude kaart

DAGJE VEERE

Historisch Veere ligt aan de rand van het Veerse Meer. Een pittoresk stadje vol met historie. De vele monumenten laten het rijke verleden van de stad zien. De Schotse huizen aan de kaai, het oude stadhuis aan de markt, de Campveerse toren en de kerk. De bron van die rijkdom ligt in de stadshaven die vroeger een directe verbinding met zee had. In historisch Veere lijkt de tijd stil te staan.

Meer dan een bezoek waard!

“My favorite thing is to go where i’ve never been”

middelburg

DAGJE MIDDELBURG

Middelburg een trotse stad met een rijk verleden met mooie grachtenpanden en kronkelende steegjes. Bezienswaardigheden in Middelburg zijn de Abdij, het laatgotisch stadhuis en de toren ‘Lange Jan’, ze liggen op loopafstand rondom het winkelhart. Je kan de stad verkennen te voet, met een rondvaartboot of met de paardentram ! 

“I’m in love with cities I’ve never been to and people I’ve never met” – John Green

sunset, zonsondergang

ZONSONDERGANG

Het magische moment, net voor zonsondergang, die paar minuten… Elk moment kleurt de lucht op zijn eigen manier en dan die perfect ronde, feloranje zon die in de zee zakt en het licht zakt langzaam mee.

Zeeland is een prachtige locatie om te genieten van een zonsondergang. Droom even weg bij een magische zonsondergang met een heerlijk  biertje of een glaasje wijn op een van de talloze mooie en gezellige strandpaviljoens in Zeeland.

 Magisch realisme !

“Forget Netflix, watch the sunset”

delta werken zeeland

DE DELTA WERKEN

De Deltawerken is een indrukwekkend en complex project, van dammen en sluizen gebouwd om Nederland te beschermen tegen hoogwater vanuit de Noordzee. Een overwinning op de zee want een groot deel van Nederland ligt immers onder de zeespiegel. De Deltawerken zijn een antwoord op de watersnoodramp van 1953. De Deltawerken zijn uitgeroepen tot een van de vijf belangrijkste waterbouwprojecten ter wereld. www.deltawerken.com

Indrukwekkend  project !

waterdruppel

“No single raindrop thinks it caused the flood”

cabinet of curiosities

CABINET OF CURIOSITIES

Het Bizarium is een ‘Wunderkammer’ van creativiteit – a cabinet of curiosities – Het museum staat overvol met ingenieuze, bizarre uitvindingen. De nieuwsgierigheid wordt voortdurend geprikkeld en de eclectische opstelling brengt je van de ene verwondering in de andere. De grote verscheidenheid aan  uitvindingen verteld een verhaal over de vindingrijkheid van de mens, zijn zoektocht en zijn passie om het leven op aarde te verbeteren.  www.bizarium.com

monowheel dynasphere

“It’s not a museum. It’s not a place of artifacts; it’s a place of ideas.”

– Jeanie Kahnke-

vuurtoren van breskens

VUURTOREN BRESKENS

De vuurtoren van Breskens is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland en werd gebouwd in 1866. Hij maakt deel uit van een reeks lichtkakens die het einde van de Schelde markeren en het scheepvaartverkeer tussen de Noordzee en Antwerpen begeleiden. De toren is in het zomerseizoen te bezoeken. www.vuurtorenbreskens.nl

windroos

“Sometimes you need to get lost to find your way”

zeeuwse bolus

DE ZEEUWSE BOLUS

Een bezoek aan Zeeland is niet compleet als je geen Zeeuwse Bolus hebt geproeft ! Het bekende koffiebroodje wordt gemaakt van strengen wit brooddeeg en vervolgens besuikerd met donkere suiker en kaneel. Het gerecht is vernoemd naar ‘bollo’ dit is Spaans voor een fijn broodje. Eind 16e eeuw introduceerden Portugese Joden de bolus in Zeeland. Het is een product dat perfect bij de zuinige Zeeuwen past: lekker zoet en niet te duur!

Verwen jezelf met deze typische Zeeuwse lekkernij ! 

zeeuwse bolus

“The secret ingredient is always love”

ZEEHONDEN SPOTTEN

ZEEHONDEN SPOTTEN

Zeil met de wind in je haren mee vanuit Zierikzee, om bruinvissen en zeehonden te spotten. Met een historische klipper zeil je tot de Vondelingenplaat waar de zeehonden uitrusten bij laagwater. De tocht duurt 3 uur. De gepassioneerde schippers geven graag extra toelichting en informatie. In juli en augustus kan je geregeld mee varen.  Zeehondentocht.

historische klipper

“Ahoy Captain !“

domburg

DAGJE DOMBURG

Domburg is een van de oudste badplaatsen van Nederland. Met zijn brede stranden, mooie zandduinen en drukke boulevards is het een populaire vakantiebestemming. Beroemde kunstenaars zoals Piet Mondriaan kwamen hier inspiratie opdoen tijdens hun zomervakantie. Als je geen strandliefhebber bent, kan je wandelen in een prachtig stuk natuurgebied in de buurt van het strand: ‘De Manteling’. 

    Domburg bezienswaardigheden

Piet mondriaan in domburg

“Art is the path to being spiritual.” – Piet Mondrian

GETIJDEN CADZAND

WANDELEN

Wandelen… daar kan geen medicijn tegenop. Het is goed voor de bloedsomloop, voor je longen en voor je hart. De buitenlucht krijg je er helemaal gratis bij. Trek je wandelschoenen aan en wandel over de slingerende dijken hoog boven de polders en de zilte graslanden. Of wat dacht je van een ontspannende wandeling op het strand met het geluid van de rollende golven?  Of lekker struinen langs de duinen en jezelf trakteren op weidse uitzichten op de Noordzee!  Het kan allemaal in Zeeland.

“Walking is a man’s best medicine ” Hippocrates

bloemen PLUKKEN

BLOEMEN PLUKKEN

Een heerlijk geurende ervaring, zelf de mooiste bloemen plukken voor je eigen boeket. In de pluktuin gaat het om de bloemen en de beleving van het plukken. Als je klaar bent, gaat je gewoon naar de kassa en betaal je een bedrag afhankelijk van hoe groot je boeket is. De vele verschillende bloemen bloeien van eind maart tot en met september. Tijdens deze bloeiperiode kunt u van maandag tot en met zaterdag bloemen plukken wanneer u maar wilt! In Zeeland zijn er 8 bloemenpluktuinen. 

Pluktuin la fleur

tulp

“Love is the flower you’ve got to let grow”. John Lennon.

BIZARIUM

Het absolute hoogtepunt van een vakantie in Zeeland is een bezoek aan het Bizarium ! Een rariteitenkabinet  van bizarre uitvindingen voor jong en oud. Een must-see-once in a lifetime “wonderkamer”, waar je wordt meegezogen in de wondere wereld van de creativiteit

Boek nu, want tickets zijn beperkt verkrijgbaar.

Top 10 bezienswaardigheden & attracties | wat te doen & zien in Zeeland

Renesse, Sluis, Cadzand, Middelburg, Veere, Domburg, Zierikzee, Groede, Vlissingen, Breskens

Wat to doen - bezienswaardigheden - de beste aktiviteiten - toeristische imformatie - attracties - evenementen