BRUGGE-nl

BRUGGE BEZIENSWAARDIGHEDEN

BRUGGE

Bezienswaardigheden - wat te doen - activiteiten - toeristische informatie

Brugge bezienswaardigheden

. zien en doen . activiteiten . toeristische informatie .

Beleef, geniet & ontdek Brugge. De mooiste plaatsjes, de beste bezienswaardigheden en historie van Brugge ontdek je eenvoudig al wandelend door Brugge. Om je alvast op weg te helpen geef ik je een aantal tips en toeristische informatie van de bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen.  Brugge, een stad om te beleven, te proeven en daarna nooit meer te vergeten.

IK BEN ANNA

Hallo! Mijn naam is Anna, je persoonlijke gids voor een onvergetelijk dagje in Brugge en omgeving. Het is een magische plek en het maakt me zo gelukkig, zoveel cultuur en historie! Graag neem ik je mee op een ware ontdekkingsreis naar het mooiste wat Brugge en omgeving te bieden heeft. Ik kan je er alles over vertellen!

Brugge venetie van het noorden

VENETIE VAN HET NOORDEN

Brugge, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, is een middeleeuwse stad met een uiterst betoverende sfeer. Brede kanalen, pittoreske bruggetjes,  schilderachtige steegjes,  talloze musea en prachtige architectuur.  Brugge is echt een van mijn favoriete steden om te bezoeken. Deze middeleeuwse stad met zijn bijzonder rijke cultuur – werd in zijn geheel als UNESCO Werelderfgoedlijst erkent.

Er is genoeg te zien en te doen in Brugge, maar ook als lekkerbek is Brugge een uitstekende culinaire bestemming, en vergeet zeker niet te proeven van de Belgische chocolade en te genieten van een heerlijk vers getapt Trappisten biertje.

Brugge die Schone… een stad om te beleven, te proeven en daarna nooit meer te vergeten !

Brugge Die Schone

BELFORT BRUGGE

BELFORT BRUGGE

Het Belfort, beschermd als werelderfgoed is een niet te missen bezienswaardigheid in deze middeleeuwse stad. De toren staat symbool voor de rijkdom, macht en vrijheid van de stad. Ook staat hij een tikkeltje scheef.  Hij diende o.a. als uitkijktoren om vijanden tijdig te zien aankomen en om stadsbranden snel te kunnen ontdekken. De toren is 83 meter hoog, indien je de 366 trappen beklimt, wordt je beloond met een adembenemend panorama over Brugge. Op weg naar boven, passeer je de schatkamer waar belangrijke stadsakten werden bewaard. Hogerop zie je het indrukwekkende uurwerk en de 16-eeuwse beiaard, een indrukwekkend klokkenspel van 47 beiaardklokken, die tot op heden nog worden bespeeld door de stadsbeiaardier. In de zomer kan je genieten van uitzonderlijke beiaardconcerten!

In the market-place of Bruges stands the belfry old and brown; Thrice consumed and thrice rebuilded, still it watches o’er the town.

“Henry Wadsworth Longfellow”

Bonifaciusbrug

BONIFACIUSBRUG

Dit romantisch en fotogeniek bruggetje over de Brugse reien ligt tussen het Gruuthuse en het Arentshof. De toeristenboten varen er voortdurend langs. Deze brug is genoemd  naar de ijsheilige Bonifacius waarvan de stoffelijke resten in de Onze-Lieve-Vrouwekerk liggen. ‘s Avonds is dit betoverend bruggetje – ook wel de liefdesbrug genoemd – een gekoesterde lovespot.

“Love is the bridge between two hearts “

BURG BRUGGE

DE BURG

De Burg, het hart van Brugge en al eeuwenlang het machtscentrum van de stad. Dit majestueus plein wordt omringd door verschillende historische gebouwen, zoals het Landhuis van het Brugse Vrije, het 14de-eeuwse gotische stadhuis, de Heilig Bloedbasiliek en Sint-Basiliuskapel en de voormalige Sint-Donaasproosdij. 

In het stadhuis met zijn prachtige Gotische zaal zetelt trouwens nog steeds  het Brugse stadsbestuur.

“The world changed around us and we stayed the same” – Victoria Aveyard

begijnhof brugge

BEGIJNHOF BRUGGE

Het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ ligt aan het Minnewater, het is een van de stilste plekjes in Brugge. Dit Begijnhof werd in de 13e eeuw gesticht, vroeger leefden er begijntjes,  arme vrouwen die er een vroom en celibatair leven leiden. Vandaag wordt dit werelderfgoed bewoond door Benedictijner zusters van het Monasterium De Wijngaard. Het is een van de mooiste spirituele plekjes van Brugge. Het complex omvat een vroeggotische kerkgebouw en 42 witte geschilderde huisjes waarvan 1 huisje is ingericht als museum, waar je kan zien hoe de Begijnen er vroeger woonden.

“Forever and ever, Amen”

gruuthuse museum

GRUUTHUSE MUSEUM

Het Gruuthusemuseum toont de rijke Brugse geschiedenis en bezit een collectie historische voorwerpen van de 13de tot de 19de eeuw, zoals; majestueuze wandtapijten, gotische glasramen, muziekinstrumenten  alsook prachtige houtsculpturen en fijne historische kant. Het museum is ondergebracht in het 15e-eeuws stadspaleis van de heren van Gruuthuse in Brugge. Het Gruuthusemuseum is jammergenoeg niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Gruuthuse museum–  Dijver 17c 8000 Brugge

“Plus est en vous”  Lodewijk van Gruuthuse,

HEILIGBLOED KAPEL BRUGGE

HEILIG BLOED KAPEL BRUGGE

De Basiliek van het Heilig Bloed bevindt zich op de Burg. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van Brugge. De kleine Basiliek bestaat uit een benedenkapel en bovenkapel. De benedenkapel uit de 12e eeuw is een mooi voorbeeld van romaanse architectuur. In de neogotische bovenkapel wordt momenteel de relikwie van het Heilig Bloed bewaard, die door de kruisvaarders naar Brugge zou zijn gebracht na de val en plundering van Constantinopel in 1204.

Een bezoek aan het museum mag vast niet ontbreken. Het kleine museum bevat interessante werken die de rijke geschiedenis van de H. Bloedkapel op diverse manieren illustreren, topstuk is het reliekschrijn door de Brugse goudsmid Jan Crabbe in 1617 vervaardigd van ongeveer 30 kilo goud en zilver en meer dan 100 edelstenen.

Elke dag is er een verering voor het Heilig Bloed, die je ook kan bijwonen. 

Heiligbloedkapel–  Burg 13, 8000 Brugge

holy blood brugge

“Holy blood”

bruges musea

GROENINGE MUSEUM

Het Groeningemuseum is het Brugs museum voor Schone Kunsten. Je vindt er 6 eeuwen vlaamse kunst , met werk van Vlaamse primitieven als Jan van Eyck en  Hans Memling . De bijzondere verzameling Vlaamse Primitieven is internationaal bekend. Daarnaast zijn er ook werken ut het neoclassicisme, Vlaams expressionisme en 20e-eeuwse moderne kunst, met werken van René Magritte, Roger Raveel en  Raoul De Keyser. Het Groeningemuseum is gevestigd aan de Dijver in Brugge. 

Groeninge museum–  Dijver 12, 8000 Brugge

vlaamse primitieven

“The Flemish primitives: a brilliant high point in the history of Art”

DE VRIJE

Het Brugse Vrije was een militair, gerechtelijk en bestuurlijk onderdeel van het graafschap Vlaanderen. Het was een rijk landbouwgebied rond Brugge met een eigen burggraaf, die zetelde in een landhuis op de Burg. Vanuit dit prachtige landhuis werd vroeger het “Brugse Vrije” of het platteland rond Brugge bestuurd. Binnenin is er een renaissancezaal met een monumentale pronkschouw uit 1528, een eerbetoon aan keizer Karel.

Brugse vrije–  Burg 11A, 8000 Brugge

keizer karel

“In essence the Renaissance was simply the green end of one of civilization’s hardest winters.”

John Fowles

MET DE KOETS

Ontdek en geniet van de magische sfeer van de oude stad met een paardenkoets! Een prachtige manier om de sfeervolle middeleeuwse stad te verkennen. Deze romantische rit kronkelt door het historisch centrum van Brugge in smalle straatjes en over kleine bruggetjes, langs de highlights van Brugge. De rit duurt ongeveer een half uur en kost 55 euro,  er kunnen maximaal 5 passagiers mee in de koets. De koetsen vertrekken op de grote Markt en woensdagochtend op de Burg.

“My feet is my only carriage”  – Bob Marley

brugge markt

DE MARKT

De Grote Markt is nog steeds het kloppend hart van deze middeleeuwse stad. Je vindt er tal van imposante historische gebouwen zoals het Belfort , het neogotische Provinciaal Hof, verschillende gildehuizen en het postgebouw. Aan de  noordelijke zijde van het plein vindt je kleurrijke huisjes met mooie trapgevels waar gezellige restaurantjes gevestigd zijn. De Grote Markt is ook de vaste vertrekplaats voor een romantische ritje in een paardenkoets.

Midden op de markt staat een standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, in 1302 speelden ze een belangrijke rol in het Vlaamse verzet tegen de Franse koning (de Brugse metten), met uiteindelijk de Guldensporenslag tot gevolg. Voor het Belfort heb je 2 “frietkotten” waar ze fantastische lekkere friet verkopen!

“Every place is the centre of the world” Black Elk

CANALS BRUGES

MET DE BOOT

Een rondvaart op de schilderachtige Brugse Reien toont u de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van de stad vanuit een heel ander perspectief. Af en toe wordt je zelfs  vergezeld van sierlijke witten zwanen die langs je drijven. Je scheept in bij een van de vijf aanlegplaatsen in hartje Brugge. Elk bootje vaart dezelfde route en heeft de zelfde prijs. Reserveren is niet mogelijk, je koopt je kaartje gewoon ter plaatse bij een van de rederijen. De boten zijn niet overdekt, maar bij regenweer worden paraplu’s voorzien. Beleef het Venetie van het noorden – Gewoon doen !  

Boottochten brugge–   8000 Brugge

 

Boat is nothing without water and man without his dreams!” – Mehmet Murat ildan.

jeruzalemkerk brugge

JERUZALEMKERK BRUGGE

De jeruzalemkerk is een privekapel van de familie Adornes, een rijke koopmansfamilie uit het Italiaanse Genua. De kapel werd ingewijd in 1429 en is geïnspireerd op het grondplan van de kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem. Het praalgraf, de prachtige glasramen en de relikwie van het Heilig Kruis zijn uniek. Achter de kerk werden huisjes gebouwd voor arme families die dagelijks gebeden uitvoerden voor de familie Adorne. Jacob Adornes en zijn broer Pieter II ondernamen een pelgrimstocht naar Jeruzalem, bij hun terugkeer begonnen ze met de bouw van de Jeruzalemkerk. Het praalgraf in de kerk is van de zoon  Anselmus Adornes en zijn vrouw,  hij was een vertrouweling van Karel de Stoute en dochter Maria van Bourgondië.

Jerusalem cross

“The Holy Land
hangs midway between earth and heaven.

BEGIJNHUISJES

BEGIJN-HUISJES

Achter de Jeruzalemkerk werden huisjes gebouwd voor arme families die dagelijks gebeden uitvoerden voor de familie Adorne.

begijntje

BRUGGE REIEN

BRUGSE REIEN

De Brugse reien zijn charmante waterkanalen die door het centrum van Brugge kronkelen onder tal van romantische bruggetjes. Hierdoor wordt Brugge ook wel het “Venetië van het Noorden” genoemd. De Reie was voeger een rivier die door de stad stroomde. Het woord “Reie” is afgeleid van het Keltische ‘rogia’ wat “heilig water” betekent. Vanaf de 12de eeuw werden de reien gebruikt voor de waterbeheersing, transport van goederen en als verdedigingslinie. De adembenemende mooie Reien zijn nu de toeristische slagaders van de stad. 

Wist je dat?: Tijdens de zomer kan je zwemmen in de Reien ter hoogte van de Coupure.  Een echte City Swim !

“Let’s swim to the moon”

ezelpoort

EZELPOORT

De middeleeuwse stadspoort uit de 14de eeuw is een van de vier overgebleven Brugse stadspoorten. Deze bijzondere stadspoort ligt volledig in het water. Tegenwoordig wordt de poort enkel gebruikt door voetgangers en fietsers. De Ezelpoort huisvest momenteel het Brugs orkest Anima Eterna met Jos Van Immerseel als artistiek leider en dirigent. 

A gate to nature is a gate to heaven!”  – Mehmet Murat ildan

BRUGSE MOLENS

Sinds het einde van de 13e eeuw staan er windmolens op de buitenste stadsomwalling van Brugge. Het basisprincipe van de windmolen is simpel: de wieken van de molen worden door de wind in beweging gebracht en die beweging wordt omgezet in nuttige energie, 100 procent ecologisch! Momenteel zijn er nog 4 molens overgebleven op de Kruisvest. De Sint-Janhuismolen uit1770 maalt nog altijd graan en is de enige molen die je nog kan bezoeken.

Molens van BruggeKruisvest, Brugge


“When The Winds Of Change Blow, Some People Build Walls, Others Build Windmills” – Chinese Proverb

KRUISPOORT

De Kruispoort in Brugge is een van de 4 overgebleven stadspoorten en is een stille getuige van de middeleeuwse militaire architectuur. De oudste Kruispoort werd opgetrokken bij de tweede omwalling van Brugge. (1297-1304). Filips van Artevelde vernielde de kruispoort toen hij in 1382 samen met de Gentenaars de stad innam.

“A gate to nature is a gate to heaven!”  – Mehmet Murat ildan

T ZAND BRUGGE

T ZAND CONCERTGEBOUW

Geniet van een avondje uit met muziek, theater, hedendaagse dans en beeldende kunst in een uniek concertgebouw met een uitmuntende akoestiek. Om aan de strenge akoestische eisen tegemoet te komen, rust de volledige structuur van het gebouw op veren. Deze ontkoppelen het concertgebouw van de ondergrond en voorkomen zo contactgeluiden. Het cultureel complex, gelegen aan ‘t Zand, werd opgetrokken voor “Brugge 2002 Culturele hoofdstad van Europa”.

Je vindt er een imposante Concertzaal met 1289 plaatsen en intieme Kamermuziekzaal met 322 plaatsen. Op de 7de verdieping is er een dakterras met een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad.  Op de gelijkvloers is er een centraal info- en reservatiepunt voor toerisme en cultuur van de stad Brugge.

Concertgebouw–   ‘t zand 34 – 8000 Brugge

Going to a concert is so overwhelming and the energy is amazing”

Victoria Justice

BRUGSE METTEN

We gaan hier korte metten mee maken… en weinig woorden aan vuilmaken. De Brugse metten van 18 mei 1302 was een succesrijke aanval van de Bruggelingen op het Frans Garnizoen van Franse koning Filips de Schone .  Schild en vriend

BRUGSE METTEN

“Only the dead have seen the end of war” – Plato

STADSSCHOUWBURG

De Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge, werd gebouwd in 1869 in neorenaissancestijl en is een van de best bewaarde stadstheaters in Europa. De roodfluwelen zetels bieden plaats aan een 700-tal toeschouwers. De stadsschouwburg van Brugge is onder meer bekend vanwege haar monumentale luchter en de photoshoot met 2000 naakte mensen die Spencer Tunick er maakte.

STADSSCHOUWBURG  – Vlamingstraat 29,  Brugge

“An exclusive and cultural highlight”

SLENTEREN DOOR DE STAD

Wandelen… daar kan geen medicijn tegenop. Het is goed voor de bloedsomloop, voor je longen en voor je hart. De buitenlucht krijg je er helemaal gratis bij. Trek je wandelschoenen aan en wandel langs de pittoreske reien en  romantische steegjes , ze hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Brugge is relatief klein, waardoor je de stad perfect kunt ontdekken tijdens een wandeling. Je komt automatisch vele historische monumenten tegen, verborgen mooie plekjes, gezellige restaurantjes, geef je ogen de kost en laat je volledig onderdompelen in deze unieke middeleeuwse stad.

“Walking is a man’s best medicine ”  Hippocrates

bruges-by-night

BRUGGE BY NIGHT

Brugge kan overdag soms overweldigend zijn, maar ‘s nachts is het geweldig! Een nachtelijke wandeling is de perfecte manier om de stad te zien! Je krijgt een magisch zicht op de stad met feeërieke verlichting en donkere mysterieuze schaduwen. Bewonder de schoonheid van deze middeleeuwse stad en laat u betoveren door de sfeer na zonsondergang.  Magical Realism!

“Forget Netflix, watch the sunset”

fietsen in brugge

FIETSEN IN BRUGGE

Naast wandelen is fietsen de ideale manier om Brugge –  het Venetie van het Noorden- te ontdekken Je fietst door het prachtige historisch centrum, langs smalle straatjes, grachten en pleintjes. Je ontdekt er verborgen hoekjes en de mooiste highlights van Brugge. Wens je verder buiten Brugge te fietsen dan kan je de Verdwenen Zwinhavens Fietsroute doen. Zo ontdek je het historische Zwinlandschap tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge. Op de route vind je vier outdoor virtual reality kijkers. Wie door een kijker loert, komt virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havenstadjes. Je kan 360° om je heen kijken. 

“Extend your life. Cycle ”

bizarium

BIZARIUM – rariteitenkabinet van bizarre uitvindingen

Er is genoeg te zien in Brugge, maar wil je er toch eens tussenuit?  Op 20 km van Brugge, net over de grens in Nederland, heb je het pittoreske en historische stadje Sluis. Daar bevindt zich een buitengewoon  ‘Cabinet of Curiosities’ ! In dit  buitensporig “science-museum” kunnen jong en oud zich verbazen met tal van ongeziene creatieve uitvindingen uit het verleden. De bijzondere private collectie zorgt ervoor dat ik deze  ‘wonderkamer’ als ‘must-go’ kan aanraden. Trek er zeker 1.5 uur voor uit om het Bizarium te bezoeken want er is heel veel te zien! Bereid uw bezoek goed voor, je moet vanaf nu vooraf reserveren, zo zijn er geen lange wachtrijen meer bij de kassa. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn zeer beperkt.  

BIZARIUM – Hoogstraat 35, 4524 AA Sluis 

Een exclusief en cultureel hoogtepunt.

monowheel dynasphere

“It’s not a museum. It’s not a place of artifacts; it’s a place of ideas. ”

– Jeanie Kahnke-

BRUGSE ZWANEN

DE LEGENDE VAN ZWANEN

Als je door Brugge wandelt, zie je zeker en vast de prachtige zwanen in de reien paraderen; sinds de 15e eeuw zijn ze het symbool van rijkdom en macht in Brugge. Volgens de legende was een vloek van keizer Maximiliaan,  de reden waarom er nu zwanen in de reien van Brugge zitten.

Vanaf 1482 viel  Brugge onder het gezag van Maximiliaan van Oostenrijk. Hij maakte nieuwe wetten en legde zware belastingen op. Tijdens zijn bezoek aan Brugge kwam het onderdrukte volk tegen hem in opstand en namen de Bruggelingen hem en Pieter Lanchals gevangen. Pieter Lanchals, zijn beste vriend en raadgever werd onthoofd met de guillotine. Uiteindelijk gaf Maximiliaan de Bruggelingen hun privileges terug en lieten ze hem vrij. De keizer nam later wraak op de plaatselijke bevolking door hen te dwingen voor eeuwig “langnekken” (zwanen) op de Brugse reien te houden tot het einde der tijden.

“99% of swans only have one partner for their whole life and if their partner dies they could pass away from broken heart  

DANTE

DANTE ALIGHERI

In de Divina Commedia, het Magnum Opus van de Italiaanse dichter Dante Alighieri, (1265-1321) citeert Dante de Vlaamse bewoners van Cadzand en  Brugge die in hun strijd tegen de steeds aanstormende zee dijken maken. In de 15e Zang van de „Hellevaart‟ verwoordt hij de enorme randen van de Phlegeton, dit is de rivier van bloed die zielen doet koken als volgt: Zoals de Vlamingen tussen Cadzand en Brugge, uit vrees voor de vloed, die op hen afkomt, zich een beschutting maken, zodat de zee op de vlucht gaat’

Dante Alighieri gedenkplaat -Academiestraat 1, Brugge

“Quale i Fiamminghi tra Guizzante e Bruggia, temendo il fiotto che’nver lor s’avventa, fanno lo schermo perchè ‘l mar si fuggia” – Dante Alighieri

simon stevin

SIMON STEVIN

Simon Stevin (1548-1620)  was in zijn tijd, een groot natuurkundige, wiskundige en ingenieur geboren in Brugge  Hij werd vriend en raadsman en ingenieur van prins Maurits van Oranje bij het Staatse leger. Het beeldmerk van Simon Stevin is de ‘clootcrans’. Dit slaat terug op zijn fundamenteel Clootcrans bewijs. Hij vond ook een zeilwagen uit, die hij gemaakt had voor prins Maurits van Oranje.

clootcransbewijs

“Wonder en is gheen wonder”  – Simon Stevin

papageno brugge

PAPAGENO

Voor de  Stadsschouwburg van  Brugge staat een Standbeeld van de vogelvanger Papageno. Het  is een komisch personage dat optreedt in de opera Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart. Hij is een rokkenjager, maar ook een bangerik en soms niet altijd snugger. Het beeldhouwwerk is van de hand van Jef Claerhout.

Vlamingstraat 29, 8000 Brugge

mozart

rommelmarkt

ZANDFEESTEN

Ben jij verzot op snuisteren tussen oude spulletjes? De Zandfeesten is Vlaanderens grootste brocantemarkt. Deze brocante markt vindt plaats rond ‘t Zand, het Beursplein en omliggende straten. Heerlijk snuffelen tussen vintage spulletjes en brocante curiosa. 

Tip: vroege vogels scoren de mooiste dingen op de rommelmarkt! … Ook al slaap je liever wat langer op zondag, vroeg opstaan is een must.

 • Zondag 03 juli 2022
 • Zondag 07augustus 2022
 • Zondag 25 september 2022

EVENEMENTEN KALENDER

frites bruges

FRIETJES ETEN IN BRUGGE

Een puntzak met warme, goudgele friet en een ‘kwak’ mayonaise: wat wil je nog meer? De heerlijke Belgische friet wordt traditioneel vers gemaakt van bloemige aardappelen  (bintjes). Ze worden vers versneden en zijn 11mm dik. Daarna worden ze gebakken in dierlijk vet (ossenwit), dat zorgt voor de typische smaak en geur. Zodra de goudgele frieten klaar zijn, worden deze bestrooid met een beetje zout en in een puntzak met mayonaise geserveerd.

Buiten Belgie spreekt men van  ‘French fries’, maar “friet” is echt Belgisch ! De naam ‘friet’ komt van patates frites het Frans voor ‘gebakken aardappelen’. De associatie met Frankrijk stamt uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten onze friet leerden kennen in de Franstalige regio van België, waardoor ze dachten in Frankrijk te zijn.

belgische friet

 

“I’m happier than a bird with a french fry”. 

WAFELS ETEN

Een gourmand en op citytrip naar Brugge? Dan mag je deze hotspot zeker niet missen; The house of Waffles!

Een gezellig wafelhuis met een divers aanbod van goddelijk lekkere klassieke Belgische wafels in het centrum van Brugge geserveerd met een portie vol passie. Iedere wafel-liefhebber kan hier zijn hartje ophalen!

“I Like Hashtags # Because They Look Like Waffles ” 

CHOCOLATES BRUGES

CHOCOLADE

Hou je van chocolade? Brugge is echt een Walhalla voor  de echte chocoladeliefhebber. Bij chocolade draait alles om de zintuigen. De chocolade moet glanzen als satijn, het aroma van dit bruine goud moet de lucht goed vullen en de smaak, ja dit moet je proeven, genieten en puur beleven..  onvervalst gastronomisch genot.

Wil je echter meer weten over chocolade? Dan is er ook het chocolademuseum “Choco-Story” in Brugge . Het museum vertelt je de geschiedenis van de chocolade en onthult alle geheimen van deze lekkernij.  Je kan er ook een demonstratie/workshop bijwonen hoe chocolade wordt gemaakt.

Dit zijn alvast de betere adresjes voor op je chocolade bucketlist:

 • Dumon Chocolatier
 • The Chocolate Line. 
 • The Old Chocolate House
 • Chocolatier Sweertvaegher’

Chocolate is happiness that you can eat.” –  Ursula Kohaupt 

BRUGSE KANT - LACE

BRUGSE KANT

Het kanten randje aan je sexy onderjurk, die fascinerende delicate stof,  het geeft je een romantisch gevoel. Maar wist je dat Brugge wereldberoemd was voor zijn handgekloste fijne kant.  Brugge werd vanaf de 16e eeuw een belangrijk centrum voor de creatie van kant. In het Kantmuseum met zijn schitterende collectie kant kom je er alles over te weten. Het museum is gevestigd in de voormalige Kantschool van de Apostolinnen op het Adornes domein.

 

KANTCENTRUM Balstraat 16, Brugge

“I consider lace to be one of the prettiest imitations ever made of the fantasy of nature” – Coco Chanel   

VISMARKT

De Vismarkt in Brugge bevindt zich reeds meer dan 2 eeuwen onder een prachtig neoclassicistisch zuilencomplex, dat bestaat uit een dubbele colonnade van 126 Toscaanse zuilen, die het rechthoekig binnenplein omsluit. Tegenwoordig kun je hier van woensdag tot en met zaterdag , elke voormiddag dagverse zeevis kopen. Naast de visverkoop wordt de overdekte colonnade ook nog gebruikt voor rommelmarkten en brocantemarkten, waarbij men zich vooral richt op toeristen.

“ Whenever you catch the fish, it is fresh

michelangelo brugge

MICHELANGELO

De Italiaanse renaissancekunstenaar Michelangelo sculpteerde in 1503 dit  prachtige beeld “madonna met kind” in een zuivere witte carrara marmer. Het beeld werd gekocht door de broers Alexander en Jan Moeskroen, rijke lakenkooplieden uit Brugge en schonken het aan de Onze Lieve Vrouwekerk in Brugge. Het beeld in Brugge kent verschillende overeenkomsten in stijl met Michelangelo”s meesterwerk  de “Pieta” dat zich momenteel in de Sint-Pietersbasiliek in Rome bevindt, zoals het gezicht van Maria en ook met de manier waarop de kleding gedrapeerd werd. De Onze Lieve Vrouwekerk is gratis te bezoeken, maar als je Michelangelo’s Madonna wil zien betaal je € 6,- entree.

OLV KERK BRUGGE  – Mariastraat,  Brugge

Michelangelo signature

“I saw the angel in the marble and carved until I set him free” Michelangelo

gruuthuse

VLAAMSE PRIMITIEVEN BRUGGE

De Vlaamse Primitieven, ook wel de Noordelijke Renaissance kunstenaars genoemd, waren een groep kunstschilders uit de Nederlanden van de 15e en begin 16e eeuw. Ze waren vooral werkzaam in de bloeiende steden Brugge, Gent, Leuven, Doornik en Brussel. De Vlaamse Primitieven schilderende met vooral religieuze onderwerpen gekenmerkt door een ver doorgedreven verfijning van de olieverftechniek. Enkele bekende vertegenwoordigers van deze school waren  Jan vanEyck, Jheronimus Bosch, Rogier van der Weyden,  Hans Memling en Gerard David. In Brugge kan je deze wereldvermaarde werken bewonderen vooral in het Groeningemuseum en het Sint-Jans-hospitaal. 

ST JANS HOSPITAAL

Het 12de eeuwse Sint-Janshospitaal is één van de oudste hospitaalgebouwen van Europa. De middeleeuwse ziekenzalen, de bijhorende kerk en kapel herbergen een imposante collectie kunstwerken en medische instrumenten maar ook 6 topwerken van Hans Memling, waaronder het beroemde Ursulaschrijn dat één van Memlings grootste meesterwerken is.

St- JANSHOSPITAAL – Mariastraat 38, Brugge

hans memling brugge

HANSE STAD BRUGGE

De welvaart van Brugge is te danken aan haar directe verbinding met de zee via Damme en Sluis! In de middeleeuwen was Brugge het knooppunt van de Europese handel enerzijds tussen de Hanzesteden uit het Noorden en Frankrijk, Spanje en Italie anderzijds. Handelaars uit noord en zuid ontmoeten elkaar in Brugge.

In het Noorden verhandelde men vooral basisproducten zoals wol, graan, vis, hout en metalen, de meer luxe producten zoals zijde, thee en specerijen werden uit het Verre Oosten ingevoerd door de Italianen en Spanjaarden. Door die rijkdom floreerde kunst en cultuur in Brugge, die de macht bevestigen van de adel en de kooplieden.

hansezegel

“world trade depends on differences among countries, not similarities”

FOOD

CULINAIRE TOPPERS

Brugge is voor de culinaire fijnproever een heerlijke bestemming. Brugge staat bekend om zijn fijne gastronomie en zijn uitgebreide aanbod van toprestaurants, gezellige brasseries en knusse bistro’s. Dit zijn de toprestaurants bekroond met een Michelin ster die u niet mag missen. 

FATMAN

‘’The belly rules the mind”

brugse heksen

BRUGSE HEKSEN

Op 6 juli 1532 werden in de stad Brugge de vermeende heksen Gheleybn Wouters en Amphonie Coopman levend verbrand op het Burgplein. Zij hadden zich overgegeven aan ’den viant van der helle’ en met zijn hulp duivels-kwaad verricht.

De Verbranding op de brandstapel was een traditionele vorm van executie voor vrouwen die schuldig werden bevonden aan hekserij. De praktijk was vooral gebruikelijk in de late Middeleeuwen toen de Inquisitie in volle hevigheid van kracht was. In Brugge hadden een 24-tal heksenverbrandingen plaats.

“To burn the Witch is to admit that magic exists.” – Erin Anastasi

GULDEN VLIES

GULDEN VLIES

De ridder orde van het Gulden Vlies ontstond 500 jaar geleden in Brugge. Na het huwelijk  met Isabella van Portugal in 1430, stichtte Filips de Goede in Brugge de Orde van het Gulden Vlies. Een orde van vierentwintig ridders en 4 officieren, (een schatbewaarder, een wapenmeester, een kanselier en een griffier) de Bourgondische hertog stelde zichzelf aan het hoofd van de nieuwe orde. De leden zijn aangesloten voor het leven en alleen de adellijke elite komt in aanmerking voor dit felbegeerde lidmaatschap.

In het Groeninge museum bevindt zich een portret waar Filips de Goede is afgebeeld met de ordeketting om zijn hals. Het symbool van de orde is een ramsvacht met kop en poten, die door een ring hangt aan een ketting. Het Gulden vlies was de gouden vacht van de god Chrysomallos, een verwijzing naar het verhaal uit de Griekse mythologie.

KEIZER KAREL

“Just because you’re a sheep doesn’t mean you have to follow the crowd.”

van eyck brugge

JAN VAN EYCK

Jan van Eyck is een van de beroemdste kunstschilders uit de 15e eeuw. Hij woonde en werkte in Brugge en was hofschilder van Filips De Goede. Jan van Eyck was één van de Vlaamse Primitieven samen met o.a. Jheronimus BoschRogier van der Weyden en  Hans Memling.

Het Jan van Eyckplein, waar nu een standbeeld van de meesterschilder staat, was in de Middeleeuwen het commerciële hart van het Bourgondische Brugge.  In het Historium kan je de magische sfeer beleven van de  Gouden Eeuw met Jan van Eyck.

HISTORIUM – Markt 1, Brugge

“Als ich can”  – Jan Van Eyck

HUIS TER BEURZE

Brugge was een stad die kooplieden uit heel de wereld aantrok. De handelaars troffen elkaar op een plein in Brugge in de herberg van de adellijke familie Van der Beurse. De familie was actief als financieel adviseurs en makelaars.

Ze hadden een gelijknamige herberg “De Buerze”  op het plein dat het financiële hart van de stad vormde. In 1453 laat Jean van der Beurse er een echte ‘beurs’ neerzetten: een gereglementeerde handelsplaats in de vorm van een open ruimte om te onderhandelen met elkaar. De beurs van Brugge werd een begrip en de internationale kooplieden namen de naam “beurs” over. Van hun naam is het woord “beurs” afgeleid als gereglementeerde handelsplaats, dat nu nog verder leeft in vele talen. Bij de Italianen werd het borsa, de Fransen bourse, en de Duitsers Börse.

 

Love is the flower  you’ve got to let grow”. John  Lennon

maria van bourgondie praalgraf

PRAALGRAF MARIA VAN BOURGONDIE

Maria van Bourgondië was hertogin van Bourgondië. Na het onverwachte overlijden van haar vader Karel De Stoute werd de piepjonge Maria van Bourgondie op 20 jarige leeftijd, reeds hertogin van de Bourgondische staat en vorstin der Nederlanden. Ze trouwde met de 18-jarige kroonprins Maximiliaan I van Oostenrijk. Maria overleed op 25-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val van haar paard tijdens de jacht. Zij werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge, waar haar rijk versierde grafmonument zich bevindt, vlak naast het praalgraf van haar vader Karel de Stoute.

OLV KERK BRUGGE  – Mariastraat,  Brugge

“ The way to heaven is on horseback”.  

biertje drinken in sluis

EEN LEKKER BIERTJE DRINKEN

Belgie, een piepklein landje met een grote biercultuur – gewoonweg werelderfgoed.  In Brugge kan je volop genieten van een Belgisch biertje (of twee) !

De top 5 beste Belgische Bieren !

1: Tripel Karmeliet. Een  sterke tripel gebrouwen met gerst, tarwe en haver. Perfect uitgebalanceerd en heerlijk bij kaas.

2 Affligem Blond, een blond lekker en subtiel stevig bier met een evenwichtige bittere smaak met fruitige toets.

3. Chimay Blauw, een donkere subtiele mout tripel met een toets van karamel en toffee.

4. Duvel, Krachtig, toegankelijk met een fruitig karakter  en zeer gevaarlijk makkelijk te drinken.

5. Westmalle Tripel: Gebrouwen met lekkere fruitaroma’s van banaan en peer waardoor hij een beetje zoet is. De hop zorgt voor een stevige body.

“Santé,   j’aimerais lever mon verre à ceux qui n’en ont pas” – Stromae

BIER PIJPLIJN BRUGSE ZOT

BIER PIJPLIJN DOOR BRUGGE

In Brugge bevindt zich ‘s werelds eerste bierpijpleiding van Brouwerij De Halve Maan, een 500 jaar oude brouwerij in het hart van Brugge. Deze 3 km lange bierpijpleiding bestaat echt en pompt bijna 4.000 liter drank per uur onder het historisch centrum door. Het absurde idee ontstond uit noodzaak, het vervoer van het bier met tankwagens door het historische stadscentrum bracht teveel hinder met zich mee.

Opgepast,  de leiding loopt niet bovengronds, maar onder de geplaveide straten en gotische huizen van Brugge, en loopt op het diepste punt zo’n 34 meter onder de grond. ! Je kan wel proeven van het “pijplijn”bier – Brugse Zot –  in Brouwerij De Halve Maan ! 

DE HALVE MAAN – Walplein 26, Brugge

BROUWERIJ DE HALVE MAAN

Even Half moon gives some brightness to the dark sky

VINCENT DE GROOF

DE VLIEGENDE BRUGGELING

De Bruggeling Vincent de Groof, was een gepassioneerde uitvinder met een fascinatie om te vliegen. Hij bouwde een Ornithopter , een machine dat vliegt door het klapperen van vleugels, in analogie met die van de vogels. Zijn eerste experimenten voerde hij uit in de Peterseliestraat. De Vliegende Man sprong en klapwiekte met zijn vleugels – telkens weer, – de grond tegemoet. Na verloop zag Burgemeester Jules Boyaval deze gevaarlijke experimenten niet meer zitten en verbood Vincent nog te “vliegen” op Brugs grondgebied.

Vincent verfijnde zijn uitvinding en trok naar Londen om meer aandacht te krijgen voor zijn wetenschappelijk experiment.  Op 8 juli 1874 lanceerde Vincent de Groof zijn ornithopter vanuit een luchtballon.  De ornithopter klapte dicht en Vincent viel meer dan 25 meter recht naar beneden. .. Morsdood… 

“ Man must rise above the Earth – to the top of the atmosphere and beyond – for only thus will he fully understand the world in which he lives….” – Socrates.

lamme goedzak damme

MET DE BOOT NAAR DAMME

Wat dacht je van een heerlijke trage vaart-cruise, omringd door de statige populierenrijen die her en der feeëriek overhellen. De Damse Vaart ook wel eens het Napoleonkanaal genoemd, werd gegraven in opdracht van Napoleon Bonaparte, hij wou een verbinding maken naar de Westerschelde van Brugge tot Breskens.

De Lamme Goedzak een boot met Mississippi-allures, vaart viermaal daags en dit elke dag, tussen Brugge en Damme vanaf 1 mei tot en met 15 november. Inschepen doe je in Damme of in Brugge en dan vaar je heen en weer. 

 • Inscheping Damme: Damse Vaart Zuid 12,  Damme
 • Inscheping Brugge: Noorweegse Kaai 31,  Brugge

LISSEWEGE

Lissewege – het witte dorp – is eén van de mooiste dorpen van Vlaanderen ! Op een steenworp van het historische Brugge. In dit polderdorp is de tijd blijven stilstaan en lijkt alles nog zoals het hoort. De huisjes in het oude dorpscentrum zijn sinds eeuwen wit geschilderd, het ‘Lisseweegs Vaartje’ is een romantisch plaatje op zich. Beklim de 13de eeuwse kerk en geniet van het uniek panorama over de Vlaamse polders. Iets verderop richting Dudzele, vind je Abdij ter Doest, met zijn imposante gotische kloosterschuur uit de 13de eeuw dit is één van de belangrijkste Middeleeuwse monumenten van Vlaanderen.

DAMSE VAART

DE MOOISTE FIETSROUTE

Brugge en omgeving is dé plek waar je zalig kan fietsen. Op je eigen fiets-ritme de prachtige omgeving rond Brugge verkennen; gezond, duurzaam en vooral leuk!

Een van de mooiste fietstochten rond Brugge is de rit van Brugge naar Damme langs de Damse Vaart. De Damse Vaart ook wel eens het Napoleonkanaal genoemd is gegraven in opdracht van Napoleon Bonaparte. Langs dit feeërieke kanaal met zijn  statige populierenrijen is het heerlijk en verfrissend fietsen.

Damme was ooit een belangrijke zeehaven, maar nu is het een rustig en pittoresk dorp je vindt er leuke boekenwinkels en gezellige restaurants.

st salvatorkerk

SINT SALVATORKERK

De Sint-Salvatorskathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Brugge en is de oudste parochiekerk (12de-15de eeuw). Het is een plaats van stilte in het hart van de stad. De Sint Salvators – kathedraal herbergt een rijke collectie Vlaamse schilderkunst (14de-18de eeuw), beelden, edelsmeedwerk, middeleeuwse praalgraven, muurschilderingen, een uniek laat-gotisch koorgestoelte, barokke wandtapijten en neogotische glasramen. De schatkamer van de kathedraal herbergt de meest kwetsbare en kostbare kunstwerken, zoals schilderijen van de Vlaamse primitieven.

Openingstijden:

maandag tot vrijdag
van 10.00 tot 13.00 uur
van 14.00 tot 17.30 uur

zaterdag
van 10.00 tot 13.00 uur
van 14.00 tot 15.30 uur

zondag
van 14.00 tot 17.00 uur

SCHATKAMER
elke dag van 14.00 tot 17.00 uur,
behalve op zaterdag

den dijver brugge

DEN DIJVER

De Dijver is een waterloop (reie) en een straat in het historisch centrum van Brugge. De rei loopt van de Gruuthusebrug tot aan tot aan de Wollestraat en de Rozenhoedkaai. De naam De Dijver gaat terug tot de Keltische tijd en behoort tot de oudste namen van Brugge. De naam komt voort uit het Indogermaanse deiwo wat goddelijk betekent. Van oudsher was een cultusplaats met eikenbomen. De Dijver wordt overspannen door de Bonifaciusbrug of liefdesbrug. Het is een van de meest pittoreske plaatsjes in Brugge. Van 15 maart tot 15 november is er regelmatig een brocantemarkt | folkloremarkt langs het water.

DE BRUGSE BEER

Aan het Jan Van Eyckplein op de hoek met de Academiestraat vindt je aan de gevel van de Poortersloge een beeldje van een rechtopstaande, schilddragende beer. De “Beer van Brugge” en aan die beer is een bijzondere legende verbonden…

BEIAARDCONCERTEN BRUGGE

BEIAARDCONCERTEN

De Brugse beiaard bevindt zich in de toren van het Belfort op de markt.  Wim Berteloot is de stadsbeiaardier die de 47 klokken meesterlijk bespeeld.

Elke woensdag, zaterdag en zondag is er een beiaardconcert om 11 uur op de binnenkoer van het Belfort. De zomerconcerten zijn er vanaf half juni op maandag en woensdag om 21 uur. 

 • Woensdag – 11.00 uur
 • Zaterdag – 11.00 uur
 • Zondag – 11.00 uurEVENEMENTEN KALENDER
brugge middeleeuwse kraan

TREDMOLEN KRAAN

Een tredmolenkraan, in het Latijn “magna rota”  is een houten door mensen aangedreven hijs-apparaat. Tijdens de  Middeleeuwen werd de tredwielkraan op grote schaal opnieuw geïntroduceerd nadat de technologie  in onbruik was geraakt met de ondergang van het Romeinse rijk. Deze havenkraan was een scharnierende constructie voorzien van dubbele tredewielen, ze werden op de kade geplaatst voor het laden en lossen van lading. De vaak zware lading van de aangemeerde boten werd opgetild terwijl mensen in de tredwielkraan liepen. De renconstructie is het werk van de leerlingen van het VTI-Brugge.

Wulpenstraat Brugge, tussen de Komvest en het Sasplein

shopping brugge

BRUGGE SHOPPING

Brugge is een voetgangersvriendelijke stad, de winkelstraten liggen op steenworp van elkaar, daardoor is  shoppen in Brugge bijzonder aangenaam. Tussen tussen ’t Zand en de Markt liggende belangrijkste winkelstraten; De Steenstraat, Zuidzandstraat, Geldmuntstraat en Noordzandstraat. Je vindt er veel bekende namen en grote ketens die hun winkel hebben in majestueuze en  eeuwenoude panden. Brugge heeft een goede reputatie op het gebied van kwaliteit en diversiteit van winkels. 

PARKEREN IN DOMBURG

TIP: PARKEREN IN BRUGGE

Voor een bezoekje aan de binnenstad van Brugge kan je gratis parkeren in de randparkings. De volledige binnenstad is een betalende zone, het parkeren is er beperkt in tijd, min 30 minuten en max. 4 uur, tussen 9u. en 20u. Na 20u. is bovengronds parkeren in de binnenstad wel gratis. Het beste kan je betalend parkeren in de parking van het station of de grote ondergrondse parking van het “t Zand. 

Bezoek je Brugge voor een langere tijd ? Dan kan je gratis parkeren in de randparkings, dit op wandelafstand van de stad.

 • Magdalenastraat 
 • Bevrijdingslaan 
 • Lodewijk Coiseaukaai 

Bezoekers kunnen altijd  in de ondergrondse publieke parkings van Brugge parkeren.

 • Parking t’Zand – ‘t Zand 18, Brugge,
 • Parking Station – Chantrellstraat 42-62, Brugge
 • Zilverpand – Zilverstraat 28, Brugge
 • Ezelstraat – Hugo Losschaertstraat 5,  Brugge
 • Katelijne – Katelijnestraat 65, Brugge
 • Pandreitje -Gevangenisstraat,10,  Brugge

Bovengronds parkeren in de binnenstad is tussen 9.00u en 20.00u is steeds betalend en  in tijd beperkt (max. 4 uur). Betalen kan je per sms , met de app 4411, met bankaart of gewoon cash. Hierbij dien je steeds je nummerplaat in te geven.

In Brugge kan je gratis parkeren in de randparkings, dit op wandelafstand van de stad.

 • Magdalenastraat (198 parkeerplaatsen)
 • Bevrijdingslaan (170 parkeerplaatsen)
 • Lodewijk Coiseaukaai (75 parkeerplaatsen)
OPENBARE TOILETTEN

TIP: HOGE NOOD

Tijdens je bezoek aan Brugge kan het voorkomen dat je even naar de WC moet. Hoge nood noemen ze dat. Wildplassen wordt in Brugge streng beboet. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete tussen de 80 en de 350 euro. Daarom heeft Brugge een geniaal plasplan bedacht, voor elke nodige behoefte. Hier kan je het Brugse plasplan downloaden .     https://www.brugge.be/plasplan

TOERISTISCHE INFORMATIE - VVV KANTOOR

Heb je nood aan wat tips voor je bezoek aan Brugge? Of ben je op zoek naar informatie over het toeristisch aanbod, sightseeing, musea, shopping of andere  activiteiten? Dan kan je steeds terecht bij 1 van de 3  vvv-infokantoren in Brugge. De vriendelijke medewerkers  kennen de stad als geen ander en geven je graag persoonlijk advies. Samen met jou kijken ze graag naar de verschillende mogelijkheden.

 • TOURIST INFO ‘tZAND – ‘T Zand 34,  Brugge
 • TOURIST INFO STATION – Stationsplein,  Brugge
 • TOURIST INFO MARKT- Markt 1,  Brugge
HET WEER

HET WEER IN BRUGGE