LISSEWEGE-nl

lissewege witte dorp

LISSEWEGE

Bezienswaardigheden - wat te doen - activiteiten - toeristische informatie

LISSEWEGE | het witte dorp

. bezienswaardigheden . activiteiten . toeristische informatie .

Beleef, geniet & ontdek het witte dorp Lissewege. De mooiste plaatsjes, de beste bezienswaardigheden en historie van Lissewege ontdek je eenvoudig al wandelend door Lissewege. Om je alvast op weg te helpen geef ik je een aantal tips en toeristische informatie van de bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen.  Lissewege, een dorp om te beleven, te proeven en daarna nooit meer te vergeten.

IK BEN ANNA

Hallo! Mijn naam is Anna, je persoonlijke gids voor een onvergetelijk bezoek aan Lissewege. 

Lissewege het witte dorp

HET WITTE DORP

Lissewege is eén van de mooiste dorpen van Vlaanderen ! Op een steenworp van Knokke en op 12 km van het historische Brugge. In dit authentieke polderdorp is de tijd blijven stilstaan en lijkt alles nog zoals het hoort. De huisjes in het oude dorpscentrum zijn sinds eeuwen wit geschilderd, het ‘Lisseweegs Vaartje’ is een romantisch plaatje op zich. Beklim de 13de eeuwse kerk en geniet van het uniek panorama over de Vlaamse polders. Iets verderop richting Dudzele, vind je Abdij ter Doest, met zijn imposante gotische kloosterschuur uit de 13de eeuw dit is één van de belangrijkste Middeleeuwse monumenten van Vlaanderen.

ter doest lissewege

TER DOEST

Ter Doest is een voormalige Cisterciënzer abdij gelegen in Lissewege. Het was een zusterabdij van de abdij Ter Duinen in Koksijde en kende lang een bloeiende periode. De abdij speelde een belangrijke rol bij het inpolderen van gebieden in Vlaanderen en Zeeland.

De imposante gotische kloosterschuur (tiendenschuur)  van Ter Doest,  uit het einde van de veertiende eeuw, is het enige gebouw dat overgebleven is van de oude Cisterciënzerabdij samen met de duiventoren(1651),  en de monumentale toegangspoort. (1662)

ABDIJ TER DOEST – Ter Doeststraat 4,  Lissewege

monnik van abdij ter doest

“The habit does not make the monk”

KERKTOREN

Deze indrukwekkende bakstenen kerk in vroeggotische stijl uit de 13 de eeuw is gebouwd onder toezicht van de Tempeliers. De bakstenen werden gebakken uit de plaatselijke polderklei, de Doornikse stenen daarintegen werden via het Lisseweegs Vaartje aangevoerd. Lissewege was een bedevaartsoord door het miraculeus Mariabeeld en een tussenstop voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. In 1586 werd de kerk door de geuzen in brand gestoken en het mirakelbeeld ging toen verloren. De kerk is 50 m hoog , wie de moeite doet om de 264 treden te beklimmen, geniet daarna van een uniek panorama ! De kerk is dagelijks gratis te bezoeken van 10u tot 17u en in de zomermaanden tot 18u.

“The climb might be tough and challenging, but the view is worth it.”

de soete paepe

DE SOETE PAEPE

Weet u het nog?   Vroeger gingen we even langs het snoepwinkeltje om snoepjes te halen voor een paar centjes.  

Snoepwinkel De Soete Paepe neemt je mee terug in de tijd, en heeft een ruime keuze aan  snoepgoed van toen.

snoep

Voor de zoetebekken!

HEILIGEN MUSEUM

HEILIGEN MUSEUM LISSEWEGE

Het heiligenmuseum is gelegen in de voormalige pastorie van Lissewege, een 17de eeuws huis met binnentuin. Deze pastorij herbergt zowel de toeristische dienst als het heiligenmuseum. 

Een unieke verzameling van meer dan 200 beelden van heiligen in neo-gotische stijl die vaak rijkelijk beschilderd en versierd zijn. Hier zie je welke heilige voor welke doeleinden werd aangeroepen en kom je meer te weten over de symboliek van de attributen die de heilige in handen heeft of dat naast zich staat.

To be saints is not a privilege for the few, but a vocation for everyone.” – Pope Francis

WILLEM VAN SAEFTHINGE

Bij de kerk van Lissewege tref je een bronzen beeld van Willem Van Saeftinghe aan, een kustwerk van Jef Claerhout. Willem van Saeftinghe was een lekenbroeder van de cisterciënzerabdij Ter Doest in Lissewege en  voordien waarschijnlijk lid van de orde van tempeliers. Hij zou een belangrijke  rol hebben gespeeld bij de overwinning van de Vlamingen in de Guldensporenslag van 1302. Hij zou gestorven zijn op weg naar Jeruzalem als hospitaal ridder.

knotwilgen

DE POLDERS

Een rij knotwilgen in het rijke polderlandschap is een lust voor het oog. Ze zijn het symbool van het leven, een  levensboom! Het knotten van wilgen is al een eeuwenoude traditie. Dit natuurmonument is een ware martelaar onder de bomen. Meedogenloos wordt hem telkens opnieuw de top afgehouwen en telkens weer komt hij tot leven !  

strong man

‘’Never give up – You’re stronger than you think’’ 

RESTAURANT goedendag lissewege

RESTAURANT GOEDENDAG

Tafelen en logeren in stijl doe je bij  Restaurant -Hostellerie De Goedendag, hier worden elke dag Franse culinaire gerechten geserveerd. Het restaurant biedt heerlijke klassieke specialiteiten zoals o.a. ris de veau, kreeft thermidor, chateaubriand, foie gras enz…

In dit hotel-restaurant kan je ook rustig overnachten. Het hotel heeft 12 stijlvolle luxe kamers.

DE GOEDENDAG -Lisseweegs vaartje2, LissewegeBRUGSE METTEN

“Goedendag”

west vlaams rood

WEST VLAAMS ROOD

Al

station lissewege

STATION LISSEWEGE

Dit stationsgebouw van het type “station 1895”  opgetrokken in 1906, is gelegen op de lijn Brugge-Zeebrugge aangelegd in functie van de nieuwe haven. Heden is dit een beschermd monument.

Het perron is nog steeds in gebruik als halteplaats voor de L- en P-treinen van en naar Brugge – Zeebrugge.

St Jacob de meerdere

PELGRIMROUTE | SANTIAGO DE COMPOSTELA

Lissewege was een stopplaats en bedevaartoord voor pelgrims die op pelgrimstocht gingen naar Santiago de Compostela in Spanje. Zij arriveerden per boot vanuit Noord-Nederland, Duitsland, Scandinavië en de Britse eilanden aan de Sint Jacobspoort in Sluis, ( zijweg rechts van het Bizarium museum). Dan starten ze hun tocht te voet langs de “Via Brugensis” richting Hoeke, Lissewege, Brugge en verder zuidwaarts door Noord-Frankrijk richting Parijs. Van daaruit namen ze de “Via Turonensis” en vervolgens de “Camino Francés” om hun eindbestemming Santiago de Compostela te bereiken !

De pelgrims kregen logie en een maaltijd aangeboden in het nog altijd bestaande huis Spaegnen (nu St.-Jakobshuis) met daaraan verbonden hoeve ‘Spaniënhof’.

 

BEZOEKERSCENTRUM

OUDE PASTORIE

In het bezoekerscentrum – VVV Lissewege kan je terecht voor al je vragen betreffende een toeristisch bezoek aan Lissewege, het mooie Witte dorp van Vlaanderen. Er is ook een permanente tentoonstelling “Een Gotisch visioen in de polders” die je meteen al in de goede sfeer brengt. Je kan ook een bezoek brengen aan het aanpalende Heilligenmuseum !

VVV Lissewege – Bezoekerscentrum
Oude pastoriestraat 5, Lissewege

PARKEREN IN SLUIS

PARKEREN IN LISSEWEGE

Parkeer gelegenheid is eerder schaars in Lissewege.  Maar parkeren is er overal gratis!

  • Parking Pol D’Hondtstraat –  Grote parking aan je linkerkant, wanneer je Lissewege binnenrijdt via de N50 (Brugge-Zeebrugge)  (slechts 5 minuutjes te voet naar de kerk).
  • Parking Jacob Reyvaertstraat – kleine parking achteraan de kerk/toren
  • Parking  Marktplein (onder de Toren/kerk) in de zomer is deze parking snel volzet.

“Gratis = Goedkoop “

H Maria lissewege

MARIA BEELD

De legende van het miraculeus Mariabeeld van Lissewege gaat terug tot  in de middeleeuwen. Stoere vissers uit Heist kwamen regelmatig vissen in de vaart van Lissewege. Op een dag visten ze een Mariabeeld op. Ze namen het beeld mee naar huis, maar de dag nadien kwam het op een onverklaarbare wijze terug op zijn vindplaats. Op deze plaats werd een kerk gebouwd om het miraculeuze beeld te vereren. Door de pelgrims die langskwamen op weg naar Santiago de Compostela groeide Lissewege uit tot een waar bedevaartsoord. Vanaf 1225 werd de kleine kerk vervangen door een veel grotere vroeg-gotische kerk; Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking. Elke eerste zondag van mei is er in Lissewege een Mariaprocessie waarin het beeld van Onze-Lieve-Vrouw wordt rondgedragen in een barokke draagstoel.

“The Holy Land
Hangs midway between earth and heaven.

kapel ter doest

KAPEL TER DOEST

Aan het begin van de dreef richting Abdij Ter Doest, bevindt zich de Onze-Lieve-Vrouwekapel. Het werd gebouwd in 1687 in opdracht van abt Martinus Colle als dankbetuiging voor de restitutie van de ontvreemde goederen van de abdij.  Binnenin zie je een barokke rondboognis met Madonnabeeld. Het wapenschild links is dit van A. Colle, de Cisterciënzerabt en  rechts het wapenschild van de abdijen Ter Doest en Ter Duinen met het devies “FAC NECESSITATE VIRTUTEM”.

“Sometimes you need to get lost to find your way”

BISTRO DE KIP

In Bistro ‘De Kip’ op het marktplein serveren ze verse kip aan het spit en heerlijk geroosterde ribbetjes. Het  is een gezellige kindvriendelijke bistro met een buitenspeeltuin voor de kinderen. Je kan er ook terecht voor een kop koffie met vers gebak, pannenkoeken, wafels of ijs. Mits consumptie kan  je er je elektrische fiets opladen indien nodig!

BISTRO DE KIP–  Jacob Reyvaertstraat 1, Lissewege

KIP

Never take advice from a chicken

vaartje lissewege

LISSEWEEGS VAARTJE

Het Lisseweegs Vaartje  is een oude, van oorsprong natuurlijke waterweg tussen de stad Brugge en de Noordzee. Het Lisseweegs Vaartje loopt dwars door het dorpscentrum. Er liggen drie stenen bruggen over: de Tiendebrug, de Heulebrug en de Roelandsbrug.

Het Lisseweegs Vaartje werd eerst gebruikt voor de aanvoer van Doorniks blauwsteen voor de bouw van de abdij en de kerk, en later als handelsweg naar Brugge. Het Lisseweegs Vaartje  is een van de meest fotogenieke plekken in Lissewege.

huize saeftinge lissewege

HUYZE SAEFTINGHE

Onder de toren in Lissewege vind je Huyze Saeftinghe, het eethuisje van Maud en Achara. Je kan er genieten van heerlijke dagverse gerechten en  een fijne vriendelijke bediening. In het mosselseizoen zijn er ook Zeeuwse mosselen verkrijgbaar. Het charmante terras aan de boom maakt dit plaatje compleet.  Een aanrader

Huyze Saeftinghe – Onder de Toren 5, Lissewege

“My favorite thing is to go where I’ve never been”

vogelreservaat lissewege

NATUURGEBIED

 

Dit weidevogelreservaat maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk van internationaal belangrijke natuurgebieden en is enkel toegankelijk met begeleide rondleidingen en wandelingen.

 

 

pepermolen lissewege

PEPERMOLEN

Zeer gezellig restaurant in het pittoreske witte polderdorp met een eerlijke en goede keuken. Bij mooi weer kun je op het terras genieten, met zicht op de Toren en Lisseweegs Vaartje.

Wist je dat? Restaurant de Pepermolen is gevestigd op de plaats waar de orgelbouwer Walram Rombout, een ambachtsman uit Lissewege ooit zijn werkplaats had.

Restaurant De Pepermolen
Walram Romboudtstraat 2,  Lissewege

 

 

TEMPELIERS

Velen vragen zich af waarom er in Lissewege, zo’n grote gigantische kerk in de 13e eeuw werd gebouwd in zo’n klein dorp. De kerk zou onder toezicht van de Tempeliers zijn gebouwd. Zij moesten immers de pelgrimsweg “Brugensis” naar Santiago de Compostela beschermen. Voor pelgrims uit het noorden begon de pelgrimstocht in Sluis, daarna gingen ze naar Damme, Lissewege, Brugge en zo verder richting Parijs. Binnenin de kerk is er 1 belangrijk element dat erop wijst dat de Tempeliers hier iets mee te maken hadden. Boven de ingang van de sacristie, net naast een zuil, zie je het gezicht van Baphomet, een afgod van de tempeliers die symbool stond voor kennis en wijsheid. Ook Lissewege komt voor in de vele legendes over de mythische en nog steeds onvindbare schat van de Tempeliers.  Zou deze schat in Lissewege zijn verborgen? Wie weet…

ST JACOBSHUIS

Het 

 

DE VALCKENAERE

S

den ouden toren

DEN OUDEN TOREN

E

 

GESCHIEDENIS

Het dorp Lissewege wordt al sinds de tiende eeuw bewoond. De eerste bewoners van deze regio waren ganzen- en schapenhoeders die op het schorrengebied rondtrokken.  De naam Liswega (huis van Liso) verscheen in de oorkonden voor het eerst in de 11de eeuw. Vanaf de twaalfde eeuw werd Lissewege echt een dorp en tevens een belangrijke stopplaats voor reizigers die onderweg waren naar Santiago de Compostella langs de Via Brugensis. Dit verklaard de 3 Sint Jacobsschelpen in het wapenschild van het Dorp.  Nu is Lissewege  een deelgemeente van Brugge met een oppervlakte van 26,8 km². Het dorp telt 2.431 inwoners.

“Een wit veld met eenen rooden keper waerop dry gulden St-Michielsschelpen, en beneden vergezeld van eenen bos groene biezen ryzende op eenen aerdkluyt”

 

Wapen_lissewege

james_ensor

JAMES ENSOR

James baron Ensor was een Belgische kunstschilder van het symbolisme en algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België. In 1890, toen Ensor 30 jaar was, schilderede hij de toren van Lisseweghe. Een bijzonder en aangrijpend werk met een donkere en bedreigende sfeer.

“In our house, all you hear is groaning.”
– James Ensor

 

 

gallerij lissewege

GALLERIJ FOTOON

Galerij Fotoon is een kunstgallerij van fotograaf Toon Walleyn. Een jonge fotograaf die de kunst beheerst om van een uniek beeld een prachtige foto te maken. Hij is een stielman met een passie voor stijl. Galerij Fotoon is een bijzonder en uniek concept waar diverse kunstenaars de kans krijgen om met kun werk op een professionele manier naar buiten te komen. 

 

zeebrugge -brugge boudewijnkanaal

BOUDEWIJNKANAAL

Doorheen Lissewege loopt een kanaal, het verbindt de binnenhaven ten noorden van Brugge met de voorhaven in Zeebrugge. Tussen 1896 en 1905 werd dit zeekanaal gegraven. Langs het kanaal vind je een aantal watersportverenigingen terug, o.a. een roeiclub, jachtclub en een Zeescouts. Er loopt een mooi fietspad langs het kanaal en je kan er ook vissen, door het brakke water tref je er vooral zeevissen aan zoals zeebaars en paling.

 

 

groeten en fruit op de markt

WEKELIJKSE MARKTDAG

Op het op het plein ‘Onder de Toren’ van Lissewege vindt elke maandag van 06.00 tot 13.00 uur, de plaatselijke markt plaats. Op deze markt koop je lokale producten en geniet je van de relaxe sfeer die er hangt.

Waarom zou je het van ver halen als je goede producten gewoon in eigen streek hebt.

  • Lissewege  – op het plein ‘Onder de Toren’ op maandag van 06.00 tot 13.00 uur,
 

 

lissewege geschiedeni

WIST JE DAT ?

“Hij heeft zijn schaapjes op het droge” is een uitdrukking van de 16e eeuw.  Vroeger liet men in het Vlaamse polderlandschap de schapen grazen op buitendijkse stukken land, die soms bij vloed onder water liepen.

Dan moesten de schapen naar beschermde hogere gebieden geleid worden. De schaapherders die daar op tijd aan dachten, verloren hierbij geen schapen.

Deze uitdrukkling verwijst nu naar een persoon die genoeg geld heeft verdiend om rustig te kunnen leven en niet meer hoeft te werken.

 

 

monkey farm

MONKEY FARM

Monkey farm is een leuke outdoor speelboerderij met gezellig hoeveterras en speeltuin.  De kinderen kunnen spelen op het springkasteel, diverse speeltoestellen of ook ritje maken op het paardje of met een speel-traktor. Omstreeks 15.30 uur kunnen de kinderen mee om de dieren te voederen.

Op het terras kan men genieten van vers gebakken pannenkoeken, wafels en ijsjes en voor de papa is er altijd wel een lekker streekbiertje. Er is ook een oplaadpunt voor de fietsen voorzien.

MONKEY FARM – Assestraat 6, Lissewege

raadpleeg de  facebook pagina of bel 0479068910 voor de openingsuren.

BEELDENROUTE

Kunstenaars in barre tijden tonen  een zomer lang verspreid over het witte dorp, hun ontroerende scheppingen. Elke dag vrij  en gratis te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang. De catalogus van de beeldenroute is verkrijgbaar in Restaurant Ter Doest en is ook online raad te plegen op deze link.

EVENEMENTEN KALENDER

 

17 juni – 18 september 2022

alcapa

ALCAPA WANDELEN

Heb je zin in een heerlijke onthaastende wandeling met een alpaca langs de akkers en velden, van de Vlaamse polders? Het kan in Zuienkerke, op 8 km van Lissewege. Alpaca’s zijn erg rustgevende en lieve dieren en ze zien er ook zo knuffelachtig uit!  Je geniet van de rust die ze uitstralen. Kom gewoon wandelen met de alpaca’s en alle stress valt van je af. Met de wol die ze produceren, kan je achteraf een leuke muts breien voor in de winter.

Alpacahof HagebosHeerweg 5, Zuienkerke

WOL

grafitti train spotting

G S

zeebruggge STRAND

ZEEBRUGGE STRAND

K

VISSEN IN DE VAART

De Lisseweegse vaart is van oorsprong een natuurlijke waterweg tussen de stad Brugge en de Noordzee. Het Lisseweegs Vaartje loopt dwars door het dorpscentrum van Lissewege en er liggen drie stenen bruggen over: de Tiendebrug, de Heulebrug en de Roelandsbrug. Het visbestand op deze vaart bestaat uit een een 10 tal vissoorten zoals  paling, brasem,  karper,  rietvoorn en baars.

Je hebt een visvergunning nodig van het Vlaamse gewest, die is te verkrijgen in ieder postkantoor.

  • Krinkelstraat  of  Pontstraat – Lissewege
BRUGGE BEZIENSWAARDIGHEDEN

BRUGGE

Brugge, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, is een middeleeuwse stad met een uiterst betoverende sfeer. Brede kanalen, pittoreske bruggetjes,  schilderachtige steegjes,  talloze musea en prachtige architectuur.  Brugge is echt een van mijn favoriete steden om te bezoeken. Deze middeleeuwse stad met zijn bijzonder rijke cultuur – werd in zijn geheel als UNESCO Werelderfgoedlijst erkent.

Er is genoeg te zien en te doen in Brugge, maar ook als lekkerbek is Brugge een uitstekende culinaire bestemming, en vergeet zeker niet te proeven van de Belgische chocolade en te genieten van een heerlijk vers getapt Trappisten biertje.

Brugge die Schone… een stad om te beleven, te proeven en daarna nooit meer te vergeten !

 

Brugge Die Schone

sluis in Zeeland

SLUIS

Een dagje Sluis.  Beleef, geniet & ontdek het pittoreske, bruisend en levendig grensstadje Sluis met zijn Hollandse molen, zijn bijzondere gezellige kaai aan het water en verrassende plekjes her en der. Sluis zit vol verassingen. Gezellige winkels, knusse en lekkere restaurantjes met leuke terrasjes. Wat wil je nog meer? De talrijke boetiekjes, specialiteitenzaken, drogisterijen en restaurants zorgen ervoor dat een dagje Sluis een bijzondere ervaring is. 

Mijn persoonlijke tip:  Combineer een dagje Sluis met vrienden of familie met een bezoek aan het bijzonder leuke Bizarium – het rariteitenkabinet van bizarre uitvindingen –  en een gezellig etentje in het Bourgondische Sluis. Een perfecte combinatie tussen gastronomie en cultuur.

Bekijk hier de beste tips & bezienswaardigheden voor een leuk dagje Sluis !

“Wanderlust And City Dust”

Damme

DAMME

Verblijf je in Lissewege, bezoek dan ook eens het boekendorp Damme, gelegen langs die betoverende Damse vaart (slechts 12 km van Lissewege). Je kan er genieten van een terrasje met een lekker Belgisch biertje.  Damme waar de volksheld uit de 15e eeuw “Tijl Uilenspiegel” geboren werd .

”Heroes get remembered but legends never die”

HET WEER

IN LISSEWEGE