knokke-nl

HET ZWIN IN KNOKKEHET ZWIN MET SCHAPEN

KNOKKE ZWINSTREEK

bezienswaardigheden - wat te doen - attracties

FIETSEN IN ZEELANDFIETSEN IN ZEELAND

27 X wat te doen in Knokke – Zwinstreek

. bezienswaardigheden . activiteiten . toeristische informatie .

Vakantie in Knokke?  Beleef, geniet & ontdek de Zwinstreek –  het Toscana van het noorden – dit is de prachtige omgeving rond Knokke. Ontdek de mooiste plaatsjes, de natuur en cultuur. Om je alvast op weg te helpen, geef ik je een aantal tips en toeristische informatie,  bezienswaardigheden  & evenementen die je zeker niet mag missen. 

IK BEN ANNA

Hallo! Mijn naam is Anna, welkom voor een onvergeetelijke vakantie in Knokke en de Zwinstreek. Ah ja, de Zwinstreek, die ene plek waarvan ik dacht er gewoon een tijdje te verblijven, ondertussen woon ik hier al 7 jaar. Het is een magische plek en het maakt me zo gelukkig, dat is dan ook de reden waarom ik hier blijf. Graag neem ik je mee op een ware ontdekkingsreis naar het mooiste wat de streek te bieden heeft.

KNOKKE ZOUTE

HET MONDAINE KNOKKE

Knokke is een van de populairste badplaatsen aan de Belgische kust. Het is de zomerplek van de beau monde waar je de elite van België tegen het lijf kan lopen, het is hier een kwestie van zien en gezien worden. Ze zijn best herkenbaar; de mannen zijn vaak gekleed in bodywarmers of een polo en een short. De dames daarentegen dragen een elegante zijden blouse met gescheurde jeans of een chique jurk met een hele grote zonnebril. De ideale plaats om de “Beau Monde” te bekijken en om zelf gezien te worden is vanop een van de vele terrasjes in Knokke, ondertussen kan je er genieten van een verfrissende cocktail, een glaasje Cava, een italiaanse cappuccino of een warme chocolademelk met echte Belgische chocolade en verse slagroom. De hotspots zijn het Van bunnenplein, Maurice Lippesplein, Verweeplein en het Albertplein.

bril

” m’as-tu vu ? “

het zwin natuurgebied

NATUURGEBIED HET ZWIN

Het Zwin is een beschermd natuurgebied op de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Een heel dynamisch en bijzonder natuurgebied, waar het zeewater bij elke vloed binnenstroomt. Het zoute water zorgt voor een bijzondere  flora en fauna. Het reservaat is bekend omwille van zijn natuurhistorisch bijzonder waardevolle slikken en schorren. Het Zwin is de internationale luchthaven voor vele vogels, ooievaars zijn hier veel geziene gasten maar ook  lepelaars, ganzen, wilde eenden en steltlopers kan je hier spotten. Aan het Zwin is ook een educatief bezoekerscentrum verbonden. www.zwin.be

ooievaar

“Become like a bird, expand your wings, learn new things and fly high as you can”

FOOD

DE BESTE RESTAURANTS IN KNOKKE

Wil je tijdens je verblijf in Knokke- zwinstreek gastronomisch dineren in een goed restaurant? Dan zit je goed. De zwinstreek is voor de culinaire fijnproever een heerlijke bestemming. Dit zijn enkele toprestaurants bekroond met een Michelin ster die u niet mag missen. Fijne gastronomie van super topchefs.

belly man

‘’The belly rules the mind”

fietsen in cadzand

HEERLIJK FIETSEN

Knokke en omgeving is dé plek waar je zalig kan fietsen. Of je nu een ontspannen fietstocht langs de rustige kustpaden wilt maken of een meer avontuurlijke mountainbiketocht door de prachtige polders, het kan allemaal. Op je eigen ritme de Zwinstreek verkennen; gezond, duurzaam en vooral leuk!

Vlaanderen heeft een goed uitgewerkte  fietsinfrastructuur met goed onderhouden fietspaden. Het fietsroutenetwerk bestaat uit fietsknooppunten, ze zijn een handig hulpmiddel om vooraf fietsroutes eenvoudig te plannen en tijdens het fietsen op te volgen. 

Tip:  volg de “kustroute“, je vertekt in Knokke en rijdt richting  langs het Zwin tot aan Cadzand dan fiets je langs het strand en de zee, maar vooral door de duinen tot in Breskens ! Een 16 kilometer lang prachtig fietspad.

Een heerlijke ontdekkingsreis op de fiets. Slecht weer ? Zie hier enkele tips!

fietsknooppunten kustroute bord

‘Extend your life. Cycle”

bizarium

BIZARIUM – rariteitenkabinet van bizarre uitvindingen

Wat is er leuker dan tijdens je uitstap om een verrassend en inspirerend rariteitenkabinet te ontdekken? Een ‘Cabinet of Curiosities’ ! In dit  buitensporig “science-museum” kunnen jong en oud zich verbazen met tal van ongeziene creatieve uitvindingen uit het verleden. De bijzondere private collectie zorgt ervoor dat ik deze  ‘wonderkamer’ als ‘must-go’ kan aanraden. Trek er zeker 1.5 uur voor uit om het Bizarium te bezoeken want er is heel veel te zien! Bereid uw bezoek goed voor, je moet vanaf nu vooraf reserveren, zo zijn er geen lange wachtrijen meer bij de kassa. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn zeer beperkt. www.Bizarium.com

Een exclusief en cultureel hoogtepunt.

wandelende duikboot

“Imagination is more important than knowledge “

HAAIENTANDEN ZOEKEN

HAAIENTANDEN ZOEKEN

Fossiele Haaientanden zoeken op het strand Cadzand is een populaire bezigheid, alleen, met je partner of met de kinderen. Telkens wanneer de zee over het strand spoelt, komen er nieuwe zandlagen boven te liggen. In dit zand komen de mooie fossiele haaientanden die eeuwenlang onder het zand lagen terug aan het daglicht. Een goede plaats om de haaientanden te vinden is vlak langs de vloedlijn, tussen het aangespoelde schelpengruis heb je de grootste kans om haaientanden te vinden.

haaientand

”Finders Keepers”

zonsondergang

ZONSONDERGANG

Het magische moment, net voor zonsondergang, die paar minuten… Elk moment kleurt de lucht op zijn eigen manier en dan die perfect ronde, feloranje zon die in de zee zakt en het licht zakt langzaam mee.

Knokke of Cadzand zijn  prachtige locaties om te genieten van een zonsondergang. Droom even weg bij een magische zonsondergang met een heerlijk  biertje of een glaasje wijn op een van de talloze mooie en gezellige strandpaviljoens in Cadzand of hippe strandbars in Knokke.

 Magisch realisme !

”Forget Netflix, watch the sunset”

ZEE EN STRAND

STRAND VAN KNOKKE HEIST

Het brede zandstrand van Knokke-Heist is een heerlijke buitenspeeltuin waar je kan wandelen, zonnen, vliegeren, surfen, en ja, zelfs zwemmen!; Het strand van deze mondaine badplaats strekt zich uit over 12 kilometer strandplezier, neen het is niet zo’n typisch strandje uit je dromen: klein en idyllisch. Maar het zand is bijzonder zacht en is dus ideaal voor een dagje zonnebaden.

De meest populaire stranden waar het altijd erg druk is, zijn het Albert strand (Albert Plage ) en het Zoute, overvol met leuke strandbars, waar je kan genieten van een dure cocktail of een glaasje champagne. Je kan er ook gewoon zien en gezien te worden zoals een echte jetsetter.

‘Soup of the day : Champagne “

earthing aan zee

EARTHING

Het strand is de meest idyllische locatie om jezelf aan de grond te zetten. Het voelen van het zand kietelt je voeten en het inademen van de zilte lucht van de zee is genoeg om de meest onrustige ziel te ontspannen. De beste manier om je te ontstressen is om op blote voeten door het zeewater te wandelen. Dit wordt ook wel “Earthing” genoemd. Het is simpelweg het verbinden van je lichaam met de aarde en laat de elektrische energie van de aarde –  die door je voeten kan worden geabsorbeerd – je terug in energetische balans brengen.

Tip; in het natuurgebied het Zwin hebben ze een  blotevoetenpad. Het voelen van  de verschillende ondergronden tussen de tenen  is  een bijzondere ervaring !

‘’Touch your soles with the soul of Mother Earth and feel her magic’’

folon kunst knokke

KUNST AAN ZEE IN KNOKKE

Ga op culturele ontdekkingstocht… Op verschillende plaatsen in Knokke tref je kunst aan: ‘De zee, die grote beeldhouwer’ van Folon op het strandhoofd ter hoogte van het Albertplein of Another Time XVI van Antony Gormley op de golfbreker ter hoogte van het Zwin. Verder zijn er ook werken van Wim Delvoye, Barry Flanagan, Jean-François Fourtou en anderen in Knokke te zien. 

sculpture tools

“Great art picks up where nature ends”

VUURTOREN KNOKKE-HEIST

VUURTOREN KNOKKE-HEIST

De Hoge vuurtoren van Heist uit 1907 was een van de eerste betonnen constructies in België en was verfraaid met Jugendstilelementen en baksteenmotieven. In de toren brandde er een wit licht dat tot elf mijl uit de kust zichtbaar was. De toren vormde een lichtbaken voor schepen die de haven van Zeebrugge wilden binnenvaren. Door de uitbreiding van de haven van Zeebrugge verloor de vuurtoren zijn functie en werd het licht in 1983 gedoofd.

windroos

“Sometimes you need to get lost to find your way”

gormley kunst knokke

ANOTHER TIME XVI

Kunstwerk van de Engelse beeldhouwer Antony Gormley op de laatste golfbreker van Knokke ter hoogte van het Zwin. Het beeld in massief gietijzer heeft de vorm van een menselijke figuur. Het werk is een poging om te getuigen van hoe het is om levend en alleen te zijn in ruimte en tijd.

ZWEMMEN IN ZEE

Zeewater is heel gezond voor je lichaam.  Wist je dat Hippocrates (460BC) de term ‘thalassotherapie’ voor het eerst gebruikte? Zwemmen in de zee versterkt het immuunsysteem en het zeewater bevat vitale elementen, vitaminen, minerale zouten en aminozuren die een positief effect hebben op ons lichaam. Zwemmen in zeewater helpt ook de bloedcirculatie van het lichaam te bevorderen. Zeewater is ook  rijk aan magnesium dat helpt om onze huid te hydrateren en de zenuwen te ontspannen.

Zwemmen in zee betekent ook risico’s nemen die vooral met stroming en getijwerking te maken hebben. Gelukkig beschikt Knokke-Heist over een professioneel team van strandwachters, de ‘baywatchers’ zorgen voor je veiligheid bij het baden en zwemmen.

“I’m happiest when floating in the sea”Knokke

BADPLAATS knokke

DE BADKAR

Het nemen van een bad in zee en de frisse zeelucht is heilzaam voor de fysieke en geestelijke gezondheid. Het nemen van een zeebad is geïntroduceerd door de Fransen in de Napoleontische tijd.  Kenmerkend voor de badcultuur in de 19e eeuw is de badkar. Een badkar of badkoets is een kar met vier wielen om badgasten de zee in te rijden. De Badgasten konden zich in de koets verkleden terwijl de koets naar diep water werd gereden. De koets werd gedraaid met de ingang van het strand af gericht. Zo konden “de dames” onbespied en veelal naakt te water gaan. Soms werden de naakte baadsters vanaf de duintoppen gadegeslagen door ‘heren’ met verrekijker.

The Victorian era is the sexiest age for mebut I also like a woman in a pair of jeans”

Dylan McDermott 

surfers paradise knokke

SURFERS PARADISE

Het Surfersparadise te Knokke is een gevestigde waarde voor de watersporters. Een allround watersportcentrum waar je kan windsurfen, kitesurfen suppen enz…  Het “Californian Surfstyle”  beachhouse heeft een gezellig terras, beachbar, toiletten, douches enz…  wat moet je nog meer? een eigen reddingsdienst? hebben ze ook!.  In de jaren ’80 leerde de bekende Amerikaanse kunstenaar Keith Haring  hier in zijn vrije tijd surfen.

Surfers Paradise is gelegen op het strand van Knokke-Heist en is te bereiken via de Appelzakstraat.  Parkeren doe je best in de Zwinlaan.

Children know something that most people have forgotten.”

Keith Haring

lissewege dorp

LISSEWEGE

Lissewege is eén van de mooiste dorpen van Vlaanderen ! Op een steenworp van Knokke en op 12 km van het historische Brugge. In dit polderdorp is de tijd blijven stilstaan en lijkt alles nog zoals het hoort. De huisjes in het oude dorpscentrum zijn sinds eeuwen wit geschilderd, het ‘Lisseweegs Vaartje’ is een romantisch plaatje op zich. Beklim de 13de eeuwse kerk en geniet van het uniek panorama over de Vlaamse polders. Iets verderop richting Dudzele, vind je Abdij ter Doest, met zijn imposante gotische kloosterschuur uit de 13de eeuw dit is één van de belangrijkste Middeleeuwse monumenten van Vlaanderen.

monnik van abdij ter doest

“The habit does not make the monk”

sergio herman sluis eetboetiek

SLUIS

Een dagje Sluis.  Beleef, geniet & ontdek het pittoreske, bruisend en levendig grensstadje Sluis met zijn Hollandse molen, zijn bijzondere gezellige kaai aan het water en verrassende plekjes her en der. Sluis zit vol verassingen. Gezellige winkelstraatjes, knusse en lekkere restaurantjes met leuke terrasjes.. Wat wil je nog meer? De talrijke boetiekjes, specialiteitenzaken, drogisterijen en restaurants zorgen ervoor dat een dagje Sluis een bijzondere ervaring is. 

Combineer je bezoek aan Sluis met het  Bizarium museum !

“Wanderlust and city dust”

zicht op de kerk van damme

DAMME

Verblijf je in Knokke, bezoek dan ook eens het boekendorp Damme (slechts 12km van Knokke) langs die betoverende Damse vaart. Je kan er genieten van een terrasje met een lekker Belgisch biertje.  Damme waar de volksheld uit de 15e eeuw “Tijl Uilenspiegel” geboren werd . Ook te zien in Damme is ”Stichting IJsberg” een kunstencentrum die boeiende en verfrissende activiteiten met taal en beeld als rode draad organiseert ! 

tijl uylenspiegel uit damme gravure

”Heroes get remembered but legends never die”

kobus veerpont damse vaart

DE KOBUS

De mooiste plekjes ontdek je meestal met de fiets. Samen met mijn vriendin trokken we erop uit, langs de Damse vaart richting Brugge ontdekten we  ‘’De Kobus’’, een kabelveerpont die je naar de overkant van de Damse vaart brengt. Dit pont moet je zelf bedienen door middel van een windas, eens aan de overkant kom je op het einde van het Moordenaarsstraatje in Lapscheure terecht.  Hmmmm…  beetje bangelijk!

moordenaarsstraatje

”Always have an escape plan”

SHOPPING

LUXURY SHOPPING IN KNOKKE

Knokke met  zijn vele strandbars, chique en trendy boetieks wordt soms ook wel het Saint Tropez van de Belgische kust genoemd. Het mondaine Knokke is een walhalla als je van winkelen houdt. De Kustlaan in Knokke is dé boetiek- en luxestraat van Knokke-Heist. Knokke staat garant voor uren winkelplezier! Winkelen in Knokke  is ook mogelijk op zon- en feestdagen. Alle winkels blijven geopend tijdens het weekend en zijn geopend van 10u00 tot 18u00. Je kan gratis gebruik maken van een elektrische shuttledienst die de belangrijkste winkelstraten/ winkels met elkaar verbindt.

“Take me shopping and i’m yours”

postraket knokke

DE POSTRAKET

Wist je dat in 1934  een Nederlandse ingenieur de eerste Belgische postraket afvuurde? Het was een een futuristische methode om post te versturen. De Raket Belgica verstuurde -met succes- 500 brieven van Duinbergen (Albert Plage) naar Heist-aan-Zee. Deze unieke raket uitgevonden door Karel Roberti is alleen nog in het Bizarium  – de wonderkamer van bizarre uitvindingen –  te bewonderen. 

raketbrief

“You Don’t Need To Be A Rocket Scientist”

cultuur centrum knokke

CULTUUR CENTRUM SHARPOORD KNOKKE

In het Cultuurcentrum Sharpoord worden er jaarlijks exposities gehouden zoals het  Internationaal Fotofestival, designtentoonstellingen en de internationale kunst- en antiekbeurs. Daarnaast biedt het cultureel centrum een breed gamma van podiumkunsten, lezingen, artistieke workshops en concerten.

Heerlijk cultuur snuiven!

“Culture is the widening of the mind and of the spirit” – Jawaharial Nehru

zee en strand

ZEE & STRAND

Een dagje aan het 10 km lange zandstrand van Knokke zorgt voor een instant energie-boost, ideaal om de batterijen weer op te laden of je te ontstressen. Zwemmen in de zee, een gezonde strandwandeling, lekker uitwaaien, zonnebaden of watersporten, het strand van Knokke biedt het allemaal. Of je nu op zoek bent naar rust, ontspanning of een sportief avontuur, de zee zal je nooit teleurstellen.  In de zomermaanden zijn er elke dag een professioneel team van strandwachters ‘baywatchers’ aanwezig, die zorgen voor de veiligheid bij het baden en zwemmen.

sea shell

“I’m happiest when floating in the sea”

sincfala

SINCFALA MUSEUM

Ontdek de geschiedenis van 2000 jaar Zwinstreek: de inpoldering, de oorlogen en de ontwikkeling van het toerisme in de streek. Laat je ook onderdompelen in het harde leven van de vissers en hun gezinnen in het Sincfala museum. 

knotwilgen polders

DE POLDERS

Net achter de kustlijn ontdekt je het prachtige en rustige hinterland. Het polderlandschap nodigt je uit om op de fiets te springen. Ontdek er typische polderdorpen zoals Lissewege of middeleeuwse havenstadjes als Sluis, Hoeke, Oostkerke, en Damme. Een rij knotwilgen langs de oude zeeweringsdijken is een lust voor het oog. Ze zijn het symbool van het leven, een  levensboom! Het knotten van wilgen is al een eeuwenoude traditie. Dit natuurmonument is een ware martelaar onder de bomen. Meedogenloos wordt hem telkens opnieuw de top afgehouwen en telkens weer komt hij tot leven !  

‘’Never give up – You’re stronger than you think’’

vivenkapelle

VIVENKAPELLE – DAMME

Vivenkapelle is een kleine gemeenschap die vanaf de middeleeuwen gegroeid is rond een kapel ter ere van Onze Lieve Vrouw. Het bestaan van Vivenkapelle gaat terug tot de 14de eeuw. Dit neogotisch indrukwekkend complex is een beschermd monument en bestaat uit een kerk, een pastorie, een broederklooster met jongensschool en een zusterklooster met meisjesschool. Dit meesterwerk van neogothiek wordt het best met een gids bezocht, want zo krijg je toegang tot gebouwen die normaal niet voor een extern publiek toegankelijk zijn. De kerk is vrij toegankelijk en is één van de meest kleurrijke gebedsplaatsen uit de regio.

Weststraat, 8340 Vivenkapelle

“Een verborgen pareltje van neogotiek”

lamme goedzak damme

CRUISE BRUGGE – DAMME

Wat dacht je van een heerlijke trage vaart-cruise, omringd door de statige populierenrijen die her en der feeëriek overhellen. De Damse Vaart ook wel eens het Napoleonkanaal genoemd, werd gegraven in opdracht van Napoleon Bonaparte, hij wou een verbinding maken naar de Westerschelde van Brugge tot Breskens.

De Lamme Goedzak een boot met Mississippi-allures, vaart viermaal daags en dit elke dag, tussen Brugge en Damme vanaf 1 mei tot en met 15 november. Inschepen doe je in Damme of in Brugge en dan vaar je heen en weer. 

  • Inscheping Damme: Damse Vaart Zuid 12,  Damme
  • Inscheping Brugge: Noorweegse Kaai 31,  Brugge
napoleon

Go with the flow. Immerse yourself. Slow down and meander. The beauty is in the journey!

terhofstede dorp

TER HOFSTEDE

Terhofstede is een authentiek schilderachtig groepje huizen die vlakbij Retranchement gelegen is. Terhofstede wordt gekenmerkt door een hoge molenromp, die een overblijfsel is van windmolen ”De Meermin’‘ uit 1896

Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers die er wonen!

BOOMKIKKER

“Not all frogs turn into princes”

wallen van sluis

WALLEN VAN SLUIS

In de 14e eeuw werden de Wallen van Sluis aangelegd, versterkingen om de toen belangrijke handelsstad Sluis te beschermen. De Spanjaarden veroverden de stad in 1587 en in 1604 werd de stad terug ingenomen door de troepen van Prins Maurits. De Stenen Beer, de Waterpoort, de Zuidpoort en de Oostpoort zijn de 4 nog bestaande Stadspoorten die deel uitmaken van de vesting.

Tip: De wallen van Sluis zijn een prachtig rondje om te wandelen, omringd door water en verankerd in het groen is het de perfecte locatie om even op adem te komen.  Infopanelen langs de route vertellen je over de geschiedenis van de wallen en de stadspoorten. De route is ongeveer 4 km lang.

“An eye for an eye, and the whole world goes blind.” Mahatma Gandhi

SERGIO HERMAN

CADZAND-BAD

Wist je dat Cadzand-bad nu ook over een state-of-the-art jachthaven beschikt met 125 ligplaatsen? Op de jachthavendam is het heerlijk vertoeven, het is alsof je diep in de zee wandelt, het is een bijzondere ervaring. De geur van de zee, het geluid van de golven en de wind door je haren, … zalig ontspanned. Sluit jouw perfecte dag af met een lekker aperitiefje in “Air Republic” van topchef Sergio Herman, gelegen in het moderne havenhuis. 

windroos

“A ship in harbor is safe, but that is not what ships are built for “

for freedom museum

FOR FREEDOM MUSEUM

Het For Freedom Museum brengt op realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld. Aan de hand van Uniformen, voertuigen en vliegtuigrestanten richt dit oorlogsmuseum zich op de periode tussen 1940 en 1944 toen de Zwinstreek in de greep was van de Tweede Wereldoorlog. Het For Freedom Museum is gelegen in de oude gemeenteschool van het polderdorp Ramskapelle.

toy soldier

“All war is a symptom of man’s failure as a thinking animal”

bloemen PLUKKEN

BLOEMEN PLUKTUIN

Een heerlijk geurende ervaring, zelf de mooiste bloemen plukken voor je eigen boeket. In de pluktuin gaat het om de bloemen en de beleving van het plukken. Als je klaar bent, gaat je gewoon naar de kassa en betaal je een bedrag afhankelijk van hoe groot je boeket is. De vele verschillende bloemen bloeien van eind maart tot en met september. Er zijn 2 bloemenpluktuinen in de zwinstreek. Raadpleeg hun website voor de openingsuren.

tulp

“Love is the flower you’ve got to let grow”. John Lennon.

vuurwerkfestival knokke

VUURWERKFESTIVAL KNOKKE

Al sinds 1970 brengen jaarlijks verschillende landen op het strand van Knokke mooie vuurwerkshows van wereldklasse. Het  Internationaal Vuurwerkfestival trekt duizenden bezoekers naar Knokke-Heist. Dit  vuurwerkspektakel wordt ondersteund door bijpassende muziek. De show vindt plaats in Augustus op het strand aan de Meerlaan.

“From A simple spark may burst a mighty flame “

ART GALLERY’S

Het mondaine Knokke is dè bestemming aan de Belgische kust om kunst en cultuur ontdekken. Knokke telt dan ook meer dan 60 kunstgalerieën die internationale topwerken presenteren van Appel tot Zadkine.  In Knokke-Heist loert kunst dan ook om elk klein hoekje! Laat je verrassen en ontdek de beste kunstgaleries in Knokke. Je vindt er originele prints en tekeningen, schilderijen en sculpturen van zowel onbekende als grote namen, graag geef ik je enkele goede adresjes mee.

SPORTOASE DUINENWATER / LAKESIDE PARADISE

Sportoase Duinenwater is een zwembadcomplex met een sportbad, instructiebad, spectaculaire glijbanen, beauty center & health club.

Lakeside Paradise is een paradijs voor watersportliefhebbers en ligt aan de oevers van het Duinenwatermeer. U kunt hier waterskiën, wakeboarden, windsurfen en paddleboarden. U kunt ook overnachten in het Lakeside Paradise Sleep-Inn, een idyllisch gelegen jeugdherberg die deel uitmaakt van de watersportclub.

bioscoop knokke

BEVERLY SCREENS

Beverly Screens is de enige cinema in knokke. De bioscoop telt 4 zalen, het is geen mega cinema complex, maar dat maakt het juist gezelliger. Grote schermen, een uitstekend geluid en ruime comfortabele zetels. Wat moet je nog meer hebben voor een avondje cinema?

webcam knokke

WEBCAM KNOKKE HEIST

Proef nu reeds de vakantiesfeer van Knokke.  Kijk  live vanuit je zetel naar het strand van Knokke, zo zie je direct live beelden van Knokke en zie wat voor weer het ter plaatse is.

Webcam Surfersparadise knokke

 

‘Vacation mood : ON “

 

casino knokke

CASINO KNOKKE

Het  Casino van Knokke is niet alleen een plek om je geluk beproeven maar ook een mondaine ontmoetingsplek. Het Mascotte restaurant in Knokke is al jarenlang een gevestigde waarde in de regio met een menu vol culinaire hoogstandjes. In de hal van het Casino hangt grootste kroonluchter ter wereld, gemaakt van meer dan 7 ton Venetiaans kristal, 2000 lampen zorgen dan voor de feeërieke sfeer.  De meest opmerkelijke ruimte van het Casino is de  “Magrittezaal” met een monumentale panoramische muurschildering “Het Betoverde Rijk” (1953) van René Magritte. Verder is er ook een fresco van Keith Haring uit 1987 en de ‘Legendarische Reis’ van Paul Delvaux te zien.

dobbelsteen

”Running a casino is like robbing a bank with no cops around.”

Robert De Niro

HET WEER

HET WEER IN KNOKKE

golf in knokke

GOLF IN KNOKKE

Wilt u golfen in de regio van Knokke? De Royal Zoute Golf club  in Knokke is één van de oudste golfclubs in België en biedt twee prachtige 18 holes banen. Topklasse !  In Damme heb je de  Golf & Country Club, een golfclub met 27 holes. De Championship Course en de President’s Nine zijn 2 bekroonde golfbanen. De golfclub beschikt ook over een Compact Course waar de startende golfer hier gemakkelijk zijn weg zal vinden.

Als eerste kennismaking met de golfsport kan je terecht bij Approachgolf in hartje Zoute. In Cadzand-bad is er een uitdagende 9-holes ronde shortgolf aanwezig voor zowel de beginnende als recreatieve golfer.

golfbal

“I smile at obstacles “- Tiger Woods

DAMME BOEKENSTAD

DAMME BOEKENDORP

Damme is een boekendorp,  je vindt er pittoreske boekenwinkels om te snuisteren naar dat ene literaire pareltje die je nog zoekt. Elke tweede zondag van de maand is er op het marktplein een gezellige boekenmarkt. Daar tref je boekverkopers uit het hele land met een gevarieerd aanbod aan tweedehands boeken, van betaalbare lectuur voor de vakantie tot mooie aanwinsten voor uw collectie. Ook de winkels, galerijen en restaurants zijn open op deze boekendag, dus maak er een leuk dagje van.

BOEKENMARKT – Zondag 10 Juli 2022

“A room without books is like a body without a soul”

MINIGOLF

MINIGOLF

 Gezellig samen met je familie of vrienden een spel minigolf spelen. Leuk voor groot en klein. Minigolf is leuk om in de vakantie te doen. Het spel is afgeleid van het traditionele golfspel, maar dan wordt het gespeeld op korte banen. Een minigolfbaan heeft net als een golfbaan 18 holes. Bijna elke hole heeft een hindernis in de vorm van een looping, heuvel of bocht. De bedoeling is om het parcours  met zo min mogelijk slagen af te leggen.
 
MINIGOLF DUINBERGEN Duinbergenlaan,
8300 Knokke-Heist
golfbal

"Going on a mini golf date so he can put his arms around her to help her swing"

ZEEHONDEN SPOTTEN

ZEEHONDEN SPOTTEN

Bezoek met een motorboat Dinghy  de zeehonden van de Westerschelde die lekker lui  liggen te zonnen op een zandbank.  De tochten starten vanuit Zeebrugge of Cadzand.

  • Knokkeboat Boulevard de Wielingen 80, Cadzand-bad
MoederBabelutte

MOEDER BABELUTTE HEIST

Het verhaal van Moeder Babelutte begon in 1850 toen Rosalie Desmedt samen met haar man in Heist kwam wonen. Rosalie besloot boterbabbelaars te vervaardigen volgens een recept dat ze van haar moeder had geleerd. Ze verpakte de snoepjes in boterpapiertjes, ze waren zo lekker, dat iedereen ze wilde kopen. Zelf de stoere zeebonken kochten de Babelutten omdat die hen tijdens hun zeereizen energie verschaften. Het eten van Babelutten is een absolute traditie aan de Belgische kust. De Babelutte is een echt streekproduct uit de Zwinstreek !

BABELUTTE

 

WALLEN RETRANCHEMENT

RETRANCHEMENT

Retranchement is een klein dorpje vlabij Cadzand. In de 17de eeuw maakte Retranchement als  militair bolwerk deel uit van de Staats-Spaanse Linies om de Zwingeul te verdedigen tegen de Spanjaarden. De oude vestingwallen werden in de Tachtigjarige Oorlog aangelegd door prins Maurits, ze zijn nog vrijwel geheel aanwezig, alleen het fort Oranje aan de noordzijde ontbreekt. Een wandeling over de wallen is een echte aanrader.

Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers die er wonen!

80-jarige oorlog

“An eye for an eye, and the whole world goes blind.”  Mahatma Gandhi

PALING ETEN

De Siphon, een sfeervol en gezellige restaurant gelegen aan de kruising van de Damse vaart met de Stinker en de Blinker is verse paling reeds 4 generaties de specialiteit van het huis. Volgens de Michelin gids is de zaak een bedevaartsoord voor palingeters, maar ook het op houtvuur gegrild ribstuk met frieten is zeker de moeite waard en dat met een biertje van hun eigen huisbrouwerij ! 

la reserve knokke

HET ZEGEMEER -LA RESERVE

Het Zegemeer werd in 1924 uitgegraven aan een opborrelende zoetwaterbron in  een grote duinpan “de Lispanne”. Het meer werd vernoemd naar de zege der Geallieerden van de Eerste Wereldoorlog In 1926, werd ten noorden het “Pavillon du Lac” gebouwd, met een eerste casino speelzaal. Tijdens WW2 werd het “Pavillon” vernield en in de jaren ’50 vervangen door het Talassotherapie resort  “La Réserve”. In het zegemeer staat een kunstwerk van Jef Claerhout  “Ode aan de vrouw” .

 

vliegeren in KNOKKE

VLIEGEREN

Mijn eigen jeugdherinneringen komen weer boven als ik een kleurrijke vlieger zie opstijgen in de lucht. Met de hulp van mijn vader voelde ik eerst de richting van de wind en rende dan om de vlieger een zetje te geven, zodat hij de wind kon vangen. Ah ja, waarom niet, laten we gaan vliegeren. Alles wat je nodig hebt is wat wind en een vlieger. Het strand van Knokke-heist is een geweldige plek om je vliegertouw te ontvouwen, als er maar een windje staat, gaat je vlieger zowiezo op.

kite

“Let your dream fly like a kite and see where it’ll take you. “

dresscode knokke

DRESSCODE KNOKKE

Opgepast ! In het mondaine Knokke geldt er een dresscode ; Ontblote bovenlijven  en badkledij mag je niet dragen in de winkelstraten. Bodywarmers, sneakers, gescheurde jeans en nep-juwelen zijn wel toegestaan.

MARIE SISKA WAFELS KNOKKE

WAFELS ETEN BIJ MARIE SISKA

Wafelhuis Marie Siska is een begrip  tot ver buiten knokke. Gekend voor zijn heerlijke wafels in hartvorm, die nu nog steeds volgens een geheim authentiek recept gebakken worden. De geschiedenis van die heerlijke wafels gaat terug tot eind 19e eeuw, waar Francesca Fincent, moeder Siska genaamd, tweemaal weduwe en moeder van 10 kinderen, in haar herberg wafels begon te bakken in een wafelijzer met 5 hartjes. Het wafelhuis Marie Siska in het Zoute is een heerlijke plek om met de kleinkinderen naar toe te gaan en heeft een grote speeltuin | een paradijs voor kinderen.

zoute grand prix

ZOUTE GRAND PRIX

De Zoute Grand Prix is een jaarlijks prestigieus oldtimerevent in Knokke-Heist. Tijdens het meerdaagse evenement worden rally’s, kunst & lifestyle evenementen, veilingen en een Concours d’Elégance gehouden. Naast Knokke-Heist worden ook evenementen in Brugge, Oostende en Durbuy georganiseerd.

5 tot 9 oktober 2022 

beaufort21

BEAUFORT 21

Beaufort is een driejaarlijks kunstproject langs de Belgische kust. In 2021 beleefde de triënnale haar zevende editie. Deze editie focust zich op de invloed van de natuur op de mens. 20 kunstenaars brachten 20 boeiende nieuwe werken verspreid over de Belgische kust. Beaufort is gratis toegankelijk voor iedereen.

Volgende editie in 2024

BEAUFORT

 2024

verdwenen zwinhavens

DE VERDWENEN ZWINHAVENS

In de middeleeuwen behoorden de havens van Sluis, Hoeke, Damme en Brugge tot de belangrijkste van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en deze havens verdwenen. Een nieuw grensoverschrijdend project brengt deze boeiende periode terug tot leven via virtuele realiteit

Er is een fietsroute langs deze verdwenen Zwinhavens uitgestippeld van  zestig kilometer lang, je kan starten in Brugge, Damme, Sluis of het Zwin Natuur Park.  Onderweg kan je via  VR-kijkers met  360° zicht het middeleeuwse landschap van het Zwin en de verdwenen havens van Sluis, Monnikerede, Damme en Brugge herbeleven !

2021- 2023

cartoonfestival knokke

CARTOON FESTIVAL KNOKKE

Het Cartoonfestival in Knokke is een jaarlijks  internationaal festival waarbij bezoekers cartoons van over de hele wereld kunnen aanschouwen. Dit jaar reeds de 61ste editie! De tentoonstelling loopt van zaterdag 9 juli tot en met zondag 28 augustus 2022  in het Cultuurcentrum Scharpoord. Dit jaar is het thema ‘Feest!’

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist

van 09 Juli tot 28 Augustus 2022

op stap met kinderen

OP STAP MET KLEINE KINDEREN

Op zoek naar een leuk uitje met een peuter, of kleine kinderen? Soms is het best lastig om iets goed te vinden. Niet alle kindvriendelijke attracties zijn geschikt voor een dagje uit met een huilende peuter. De meeste peuters zijn net zo blij met een kinderboerderij of speeltuin als met een peperdure attractie zoals Plopsaland.

Dit zijn de leukste tips voor een dagje uit in de buurt van CADZAND – SLUIS – KNOKKE –  die je kunt doen met kleine kinderen.

wilde paarden knokke

ZWINDUINEN NATUURRESERVAAT

De Zwinduinen vormen een 222 hectare grote natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Je kan er aangenaam wandelen, fietsen en paardrijden. Voor de blinden is er een blindenpad. Naast de vele zeldzame planten vindt er grazers zoals Schotse hooglandrunderen, wilde Konikpaarden, Shetlandpony’s en schapen.  

ZWINDUINEN NATUURRESERVAAT – Ingang met parkeermogelijkheid; Oosthoekplein – Nieuwe Hazegrasdijk Knokke

BLOTE VOETEN PAD

BLOTE VOETEN PAD

Trek je stoute schoenen en sokken uit en beleef de natuur tot in je tenen! In het natuurpark het Zwin kan kiezen voor een blotevoetenpad van 2km lang ! Je voelt de verschillende ondergronden van dit getijdengebied,  het is een ware tintelende ervaring…  Door op je blote voeten te lopen, stimuleer je trouwens de zenuwuiteinden, sterk je de spieren in je voeten en neem je de natuurlijke frequentie van de aarde aan: Dit noemen ze ook Earthing.

Het Zwin –  Knokke

gocart knokke

BILLENKAR

Oh… wat een mooie herrineringen heb ik hieraan, dit is pure nostalgie.  Huur een billenkar ! Plezier gegarandeerd  voor kinderen en volwassenen, met dit sociale lowtech vervoermiddel.

Schudden maar, met die billen !

VVV KNOKKE

De dienst toerisme in Knokke is gelegen op het Lichttorenplein aan de Zeedijk van Knokke in een  oude vuurtoren uit 1872. Bij de VVV kun je terecht voor al je vragen over Knokke en de zwinstreek.  Laat je inspireren voor mooie fietstochten,  musea, evenementen, uitstapjes of andere tips, hier informeren je ze graag en zeer professioneel!

VVV KNOKKEZeedijk-Knokke 660,  Knokke-Heist

BARRY FLANAGAN

Hospitality

  • DUINEN EINDE ZEEDIJK, KNOKKE-HEIST

Wil je graag nog meer weten, wat je kan doen in Knokke en omgeving ?