HET ZWIN MET SCHAPENHET ZWIN MET SCHAPEN

KNOKKE - ZWINSTREEK

bezienswaardigheden - wat te doen - attracties

FRANÇAISDEUTSCHNEDERLANDSENGLISH
FIETSEN IN ZEELANDFIETSEN IN ZEELAND

25 X wat te doen in Knokke – Zwinstreek 2021

. bezienswaardigheden . activiteiten . toeristische informatie .

Vakantie in Knokke?  Beleef, geniet & ontdek de zwinstreek –  het Toscana van het noorden – dit is de prachtige omgeving rond Knokke. Ontdek de mooiste plaatsjes, de natuur en cultuur. Om je alvast op weg te helpen, geef ik je een aantal tips en toeristische informatie die je zeker niet mag missen. Doe zeker een uitstap naar het pittoreske Sluis, en breng een bezoek aan het bijzondere Bizarium museum. 

 

NATUURGEBIED HET ZWIN

Het Zwin is een beschermd natuurgebied op de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Een heel dynamisch en bijzonder natuurgebied, waar het zeewater bij elke vloed binnenstroomt. Het zoute water zorgt voor een bijzondere  flora en fauna. Het reservaat is bekend omwille van zijn natuurhistorisch bijzonder waardevolle slikken en schorren. Het Zwin is de internationale luchthaven voor vele vogels, ooievaars zijn hier veel geziene gasten maar ook  lepelaars, ganzen, wilde eenden en steltlopers kan je hier spotten. Aan het Zwin is ook een educatief bezoekerscentrum verbonden. www.zwin.be

 

“Become like a bird, expand your wings, learn new things and fly high as you can”

 

bizarium museum

 

 BIZARIUM MUSEUM

Wat is er leuker dan tijdens je uitstap om een verrassend en inspirerend museum te ontdekken? Een ‘cabinet of curiosities’ ! In dit  buitensporig “science”museum kunnen jong en oud zich verbazen met tal van ongeziene creatieve uitvindingen uit het verleden. De bijzondere collectie zorgt ervoor dat ik dit museum als ‘must-go’ kan aanraden. Trek er zeker 1.5 uur voor uit om dit museum te bezoeken want er is heel veel te zien! Bereid uw bezoek goed voor, je moet vanaf nu vooraf reserveren, zo zijn er geen lange wachtrijen meer bij de kassa. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn zeer beperkt. www.Bizarium.com

Een exclusief en cultureel hoogtepunt.

“Imagination is more important than knowledge “

 

 

CADZAND

GWist je dat Cadzand-bad nu ook over een state-of-the-art jachthaven beschikt met 125 ligplaatsen? Op de jachthavendam is het heerlijk vertoeven, het is alsof je diep in de zee wandelt, het is een bijzondere ervaring. De geur van de zee, het geluid van de golven en de wind door je haren, … zalig ontspanned. Sluit jouw perfecte dag af met een lekker aperitiefje in Air Republic van topchef Sergio Herman, gelegen in het moderne havenhuis. 

“A ship in harbor is safe, but that is not what ships are built for “

 

zicht op de kerk van damme

 

DAMME

Verblijf je in Knokke, bezoek dan ook eens het boekendorp Damme (slechts 12km van Knokke) langs die betoverende Damse vaart. Je kan er genieten van een terrasje met een lekker Belgisch biertje.  Damme waar de volksheld uit de 15e eeuw “Tijl Uilenspiegel” geboren werd . Ook te zien in Damme is ”Stichting IJsberg” een kunstencentrum die boeiende en verfrissende activiteiten met taal en beeld als rode draad organiseert ! 

 

”Heroes get remembered but legends never die”

 

wallen van sluis

 

WALLEN VAN SLUIS

In de 14e eeuw werden de Wallen van Sluis aangelegd, versterkingen om de toen belangrijke handelsstad Sluis te beschermen. De Spanjaarden veroverden de stad in 1587 en in 1604 werd de stad terug ingenomen door de troepen van Prins Maurits. De Stenen Beer, de Waterpoort, de Zuidpoort en de Oostpoort zijn de 4 nog bestaande Stadspoorten die deel uitmaken van de vesting.

Tip: De wallen van Sluis zijn een prachtig rondje om te wandelen, omringd door water en verankerd in het groen is het de perfecte locatie om even op adem te komen.  Infopanelen langs de route vertellen je over de geschiedenis van de wallen en de stadspoorten. De route is ongeveer 4 km lang.

 

“An eye for an eye, and the whole world goes blind.”  Mahatma Gandhi

 

 

HAAIENTANDEN ZOEKEN

Fossiele Haaientanden zoeken op het strand Cadzand is een populaire bezigheid, alleen, met je partner of met de kinderen. Telkens wanneer de zee over het strand spoelt, komen er nieuwe zandlagen boven te liggen. In dit zand komen de mooie fossiele haaientanden die eeuwenlang onder het zand lagen terug aan het daglicht. Een goede plaats om de haaientanden te vinden is vlak langs de vloedlijn, tussen het aangespoelde schelpengruis heb je de grootste kans om haaientanden te vinden.

 

 

”Finders Keepers”

 

fietsen in zeeland

 

HEERLIJK FIETSEN

Knokke en omgeving is dé plek waar je zalig kan fietsen. Of je nu een ontspannen fietstocht langs de rustige kustpaden wilt maken of een meer avontuurlijke mountainbiketocht door de prachtige polders, het kan allemaal. Op je eigen ritme de Zwinstreek verkennen; gezond, duurzaam en vooral leuk!

Vlaanderen heeft een goed uitgewerkte  fietsinfrastructuur met goed onderhouden fietspaden. Het fietsroutenetwerk bestaat uit fietsknooppunten, ze zijn een handig hulpmiddel om vooraf fietsroutes eenvoudig te plannen en tijdens het fietsen op te volgen. 

Tip:  volg de “kustroute“, je vertekt in Knokke en rijdt richting  langs het Zwin tot aan Cadzand dan fiets je langs het strand en de zee, maar vooral door de duinen tot in Breskens ! Een 16 kilometer lang prachtig fietspad.

Een heerlijke ontdekkingsreis op de fiets.

‘Extend your life. Cycle”

 

lissewege dorp

 

LISSEWEGE

Lissewege is eén van de mooiste dorpen van Vlaanderen ! Op een steenworp van Knokke en op 12 km van het historische Brugge. In dit polderdorp is de tijd blijven stilstaan en lijkt alles nog zoals het hoort. De huisjes in het oude dorpscentrum zijn sinds eeuwen wit geschilderd, het ‘Lisseweegs Vaartje’ is een romantisch plaatje op zich. Beklim de 13de eeuwse kerk en geniet van het uniek panorama over de Vlaamse polders. Iets verderop richting Dudzele, vind je Abdij ter Doest, met zijn imposante gotische kloosterschuur uit de 13de eeuw dit is één van de belangrijkste Middeleeuwse monumenten van Vlaanderen.

monnik van abdij ter doest

“The habit does not make the monk”

 

sergio herman sluis eetboetiek

 

SLUIS

Een dagje Sluis Beleef, geniet & ontdek het pittoreske, bruisend en levendig grensstadje Sluis met zijn Hollandse molen, zijn bijzondere gezellige kaai aan het water en verrassende plekjes her en der. Sluis zit vol verassingen. Gezellige winkelstraatjes, knusse en lekkere restaurantjes met leuke terrasjes.. Wat wil je nog meer? De talrijke boetiekjes, specialiteitenzaken, drogisterijen en restaurants zorgen ervoor dat een dagje Sluis een bijzondere ervaring is. 

Combineer je bezoek aan Sluis met het  Bizarium museum !

“Wanderlust and city dust”

 

zonsondergang

 

ZONSONDERGANG

Het magische moment, net voor zonsondergang, die paar minuten… Elk moment kleurt de lucht op zijn eigen manier en dan die perfect ronde, feloranje zon die in de zee zakt en het licht zakt langzaam mee.

Knokke of Cadzand zijn  prachtige locaties om te genieten van een zonsondergang. Droom even weg bij een magische zonsondergang met een heerlijk  biertje of een glaasje wijn op een van de talloze mooie en gezellige strandpaviljoens in Cadzand of hippe strandbars in Knokke.

 Magisch realisme !

”Forget Netflix, watch the sunset”

 

lamme goedzak damme

 

CRUISE BRUGGE – DAMME

Wat dacht je van een heerlijke trage vaart-cruise, omringd door de statige populierenrijen die her en der feeëriek overhellen. De Damse Vaart ook wel eens het Napoleonkanaal genoemd, werd gegraven in opdracht van Napoleon Bonaparte, hij wou een verbinding maken naar de Westerschelde van Brugge tot Breskens.

De Lamme Goedzak een boot met Mississippi-allures, vaart viermaal daags en dit elke dag, tussen Brugge en Damme vanaf 1 mei tot en met 15 november. Inschepen doe je in Damme of in Brugge en dan vaar je heen en weer. 

  • Inscheping Damme: Damse Vaart Zuid 12,  Damme
  • Inscheping Brugge: Noorweegse Kaai 31,  Brugge

napoleon

Go with the flow. Immerse yourself. Slow down and meander. The beauty is in the journey! 

 

SHOPPING KNOKKE

 

LUXURY SHOPPING IN KNOKKE

Knokke met  zijn vele strandbars, chique en trendy boetieks wordt soms ook wel het Saint Tropez van de Belgische kust genoemd. Het mondaine Knokke is een walhalla als je van winkelen houdt. De Kustlaan in Knokke is dé boetiek- en luxestraat van Knokke-Heist. Knokke staat garant voor uren winkelplezier! Winkelen in Knokke  is ook mogelijk op zon- en feestdagen. Alle winkels blijven geopend tijdens het weekend en zijn geopend van 10u00 tot 18u00.

spaarvarken

“Take me shopping and i’m yours”

 

 

DE KOBUS

De mooiste plekjes ontdek je meestal met de fiets. Samen met mijn vriendin trokken we erop uit, langs de Damse vaart richting Brugge ontdekten we  ‘’De Kobus’’, een kabelveerpont die je naar de overkant van de Damse vaart brengt. Dit pont moet je zelf bedienen door middel van een windas, eens aan de overkant kom je op het einde van het Moordenaarsstraatje in Lapscheure terecht.  Hmmmm…  beetje bangelijk!

moordenaarsstraatje

”Always have an escape plan”

 

postraket knokke
 

DE POSTRAKET

Wist je dat in 1934  een Nederlandse ingenieur de eerste Belgische postraket afvuurde? Het was een een futuristische methode om post te versturen. De Raket Belgica verstuurde -met succes- 500 brieven van Duinbergen (Albert Plage) naar Heist-aan-Zee. Deze unieke raket uitgevonden door Karel Roberti is alleen nog in het Bizarium  – de wonderkamer van bizarre uitvindingen –  te bewonderen. 

 

raketbrief

“You Don’t Need To Be A Rocket Scientist”

 

vivenkapelle
 

VIVENKAPELLE – DAMME

Vivenkapelle is een kleine gemeenschap die vanaf de middeleeuwen gegroeid is rond een kapel ter ere van Onze Lieve Vrouw. Het bestaan van Vivenkapelle gaat terug tot de 14de eeuw. Dit neogotisch indrukwekkend complex is een beschermd monument en bestaat uit een kerk, een pastorie, een broederklooster met jongensschool en een zusterklooster met meisjesschool. Dit meesterwerk van neogothiek wordt het best met een gids bezocht, want zo krijg je toegang tot gebouwen die normaal niet voor een extern publiek toegankelijk zijn. De kerk is vrij toegankelijk en is één van de meest kleurrijke gebedsplaatsen uit de regio.

Weststraat, 8340 Vivenkapelle

“Een verborgen pareltje van neogotiek”

 

knotwilgen zeeland
 

DE POLDERS – HINTERLAND

Net achter de kustlijn ontdekt je het prachtige en rustige hinterland. Het polderlandschap nodigt je uit om op de fiets te springen. Ontdek er typische polderdorpen zoals Lissewege of middeleeuwse havenstadjes als Sluis, Hoeke, Oostkerke, en Damme. Een rij knotwilgen langs de oude zeeweringsdijken is een lust voor het oog. Ze zijn het symbool van het leven, een  levensboom! Het knotten van wilgen is al een eeuwenoude traditie. Dit natuurmonument is een ware martelaar onder de bomen. Meedogenloos wordt hem telkens opnieuw de top afgehouwen en telkens weer komt hij tot leven !  

‘’Never give up – You’re stronger than you think’’ 

 

earthing aan zee
 

EARTHING

Het strand is de meest idyllische locatie om jezelf aan de grond te zetten. Het voelen van het zand kietelt je voeten en het inademen van de zilte lucht van de zee is genoeg om de meest onrustige ziel te ontspannen. De beste manier om je te ontstressen is om op blote voeten door het zeewater te wandelen. Dit wordt ook wel “Earthing” genoemd. Het is simpelweg het verbinden van je lichaam met de aarde en laat de elektrische energie van de aarde –  die door je voeten kan worden geabsorbeerd – je terug in energetische balans brengen.

‘’Touch your soles with the soul of Mother Earth and feel her magic’’ 

 

terhofstede dorp
 

TER HOFSTEDE

Terhofstede is een authentiek schilderachtig groepje huizen die vlakbij Retranchement gelegen is. Terhofstede wordt gekenmerkt door een hoge molenromp, die een overblijfsel is van windmolen ”De Meermin’‘ uit 1896

Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers die er wonen!

BOOMKIKKER

“Not all frogs turn into princes”

 

toprestaurants

 

CULINAIRE TOPPERS

Wil je tijdens je verblijf in Knokke- zwinstreek gastronomisch dineren in een goed restaurant? Dan zit je goed. De zwinstreek is voor de culinaire fijnproever een heerlijke bestemming. Dit zijn enkele toprestaurants bekroond met een Michelin ster die u niet mag missen. Fijne gastronomie van super topchefs.

big belly man

‘’The belly rules the mind”

 

VUURTOREN KNOKKE-HEIST

 

VUURTOREN KNOKKE-HEIST

De Hoge vuurtoren van Heist uit 1907 was een van de eerste betonnen constructies in België en was verfraaid met Jugendstilelementen en baksteenmotieven. In de toren brandde er een wit licht dat tot elf mijl uit de kust zichtbaar was. De toren vormde een lichtbaken voor schepen die de haven van Zeebrugge wilden binnenvaren. Door de uitbreiding van de haven van Zeebrugge verloor de vuurtoren zijn functie en werd het licht in 1983 gedoofd.

windroos

“Sometimes you need to get lost to find your way”

 

KUNST aan zee

 

KUNST AAN ZEE IN KNOKKE

Ga op culturele ontdekkingstocht… Op verschillende plaatsen in Knokke tref je kunst aan: ‘De zee, die grote beeldhouwer’ van Folon op het strandhoofd ter hoogte van het Albertplein of Another Time XVI van Antony Gormley op de golfbreker ter hoogte van het Zwin. Verder zijn er ook werken van Wim Delvoye, Barry Flanagan, Jean-François Fourtou en anderen in Knokke te zien. 

 

 

for freedom museum

 

FOR FREEDOM MUSEUM

Het For Freedom Museum brengt op realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld. Aan de hand van Uniformen, voertuigen en vliegtuigrestanten richt dit oorlogsmuseum zich op de periode tussen 1940 en 1944 toen de Zwinstreek in de greep was van de Tweede Wereldoorlog. Het For Freedom Museum is gelegen in de oude gemeenteschool van het polderdorp Ramskapelle.

“All war is a symptom of man’s failure as a thinking animal”

 

cultuur centrum knokke

 

CULTUUR CENTRUM SHARPOORD KNOKKE 

In het Cultuurcentrum Sharpoord worden er jaarlijks exposities gehouden zoals het  Internationaal Fotofestival, designtentoonstellingen en de internationale kunst- en antiekbeurs. Daarnaast biedt het cultureel centrum een breed gamma van podiumkunsten, lezingen, artistieke workshops en concerten.

Heerlijk cultuur snuiven!

“Culture is the widening of the mind and of the spirit” – Jawaharial Nehru

 

vuurwerkfestival knokke

 

VUURWERKFESTIVAL KNOKKE

Al sinds 1970 brengen jaarlijks verschillende landen op het strand van Knokke mooie vuurwerkshows van wereldklasse. Het  Internationaal Vuurwerkfestival trekt duizenden bezoekers naar Knokke-Heist. Dit  vuurwerkspektakel wordt ondersteund door bijpassende muziek. De show vindt plaats in Augustus op het strand aan de Meerlaan.

“From A simple spark may burst a mighty flame “

 

bloemen PLUKKEN

 

BLOEMEN PLUKTUIN

Een heerlijk geurende ervaring, zelf de mooiste bloemen plukken voor je eigen boeket. In de pluktuin gaat het om de bloemen en de beleving van het plukken. Als je klaar bent, gaat je gewoon naar de kassa en betaal je een bedrag afhankelijk van hoe groot je boeket is. De vele verschillende bloemen bloeien van eind maart tot en met september. Er zijn 2 bloemenpluktuinen in de zwinstreek. Raadpleeg hun website voor de openingsuren.

tulp

Love is the flower you’ve got to let grow”. John Lennon

 

 

In de top 10 ‘BESTE MUSEA VAN NEDERLAND’ !

Het absolute hoogtepunt van een vakantie in Knokke -Zwinstreek is een bezoek aan het Bizarium museum ! Topklasse museum voor jong en oud, met een verdiende nominatie voor Europees museum van het jaar 2020 ! Een must-see-once in a lifetime museum, waar je wordt meegezogen in de wondere wereld van de creativiteit.

Boek nu, want tickets zijn beperkt verkrijgbaar.

 

|  SLUIS  |   CADZAND   |   KNOKKE-ZWINSTREEK   |   ZEELAND   |