SLUIS omgeving-nl

DE WALLEN VAN SLUIS

Ontdek Sluis en omgeving

DAGJE SLUIS ZEELAND

ONTDEK SLUIS & OMGEVING

natuur & historie

De omgeving van Sluis is heerlijk genieten van een ontspannende wandeling of zalig fietsen op de talrijke fietspaden. Ontdek de afwisselende landschappen, pittoreske dorpjes en prachtige natuurgebieden rondom Sluis.

Mijn persoonlijke tip: Combineer een dagje uit – in de rust en stilte van de natuur – met een bezoek aan het bijzondere Bizarium museum. Een perfecte combinatie tussen cultuur en natuur.

HET ZWIN IN KNOKKE

NATUURRESERVAAT

Het Zwin is een beschermd natuurgebied op de grens tussen Vlaanderen en Nederland, een heel dynamisch en bijzonder natuurgebied. Tweemaal per dag stroomt bij hoogtij een grote hoeveelheid zeewater het gebied binnen hierdoor ontstaat een unieke biotoop van slikken en schorren. Het zoute water zorgt voor een bijzondere  flora en fauna. Bezoek ook het bijhorende bezoekers-centrum. 

NATUURPARK HET ZWIN – Graaf Léon Lippensdreef 8, Knokke-Heist

BIZARIUM MUSEUM

BIZARIUM – rariteitenkabinet van bizarre uitvindingen

Dit is mijn favoriete museum! Vooral op een dagje uit met vrienden. Nee, misschien moet je het geen museum noemen, het is een wonderkamer. – Een verrassend en inspirerend rariteitenkabinet vol bizarre uitvindingen. Het Bizarium prikkelt de fantasie en vertelt bijzondere verhalen waar je na afloop nog uren over kunt napraten. Bizarium is echt leuk en interessant, een must-see ervaring tijdens je uitstapje naar Sluis! Zorg dat u op tijd reserveert!

Dit moet op de bucketlist van jou en je beste vrienden !

BIZARIUM  – Hoogstraat 35, Sluis 

WALLEN VAN SLUIS OUDE KAART

WALLEN VAN SLUIS

In de 14e eeuw werden de Wallen van Sluis aangelegd, versterkingen om de toen belangrijke handelsstad Sluis te beschermen. De Spanjaarden veroverden de stad in 1587 en in 1604 werd de stad terug ingenomen door de troepen van Prins Maurits. De Stenen Beer, de Waterpoort, de Zuidpoort en de Oostpoort zijn de 4 nog bestaande Stadspoorten die deel uitmaken van de vesting.

ZONSONDERGANG

ZONSONDERGANG

Het magische moment, net voor zonsondergang, die paar minuten… Elk moment kleurt de lucht op zijn eigen manier en dan die perfect ronde, feloranje zon die in de zee zakt en het licht zakt langzaam mee.

Knokke of Cadzand zijn  prachtige locaties om te genieten van een zonsondergang. Droom even weg bij een magische zonsondergang met een heerlijk  biertje of een glaasje wijn op een van de talloze mooie en gezellige strandpaviljoens in Cadzand of hippe strandbars in Knokke.

 Magisch realisme !

DANSENDE KLAPROZEN

In de zomer zie je mooie klaprozen of papaver langs de kant van de weg of in de akkers. Telkens als jij voorbij komt applaudisseren ze !

 

“Through the dancing poppies stole a breeze, most softly lulling to my soul.” John Keats

terhofstede dorp

TERHOFSTEDE

Terhofstede is een authentiek schilderachtig groepje huizen die vlakbij Retranchement gelegen is. Terhofstede wordt gekenmerkt door een hoge molenromp, die een overblijfsel is van windmolen ”De Meermin’‘ uit 1896

Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers die er wonen!

MOLEN VAN ZUIDZANDE

ZUIDZANDE

In het mooie polderlandschap van West-Zeeuws-Vlaanderen ligt het kleine dorpje Zuidzande. De naamsverklaring komt van zand | zandplaat’ en zuid |zuidelijk gelegen’ ter onderscheiding van het noordelijker gelegen eiland Cadzand gelegen aan de monding het Zwin. De inwoners van Zuidzande worden zevendraaiers genoemd. In Zuidzande bevindt zich een ronde stenen beltmolen aan de Sluissedijk. Dit rijksmonument is gebouwd in 1874. Hoor de suizende wieken en het krakende gangwerk en voel het stuivende gemalen meel in je neus kriebelen…

Op de 1e woensdag van augustus heb je het jaarlijkse dorpsfeest in Zuidzande . De dag begint traditiegetrouw om acht uur ‘s morgens met de rommelmarkt, vol leuke spullen door het hele dorp. Vanaf 16 uur is er feest tot in de late uurtjes.

Blowin’ in the wind – Bob Dylan

MOLEN ZUIDZANDE  –   Sluissedijk 7,  Zuidzande
picknicken in de omgeving

PICKNICK

Op zoek naar een bijzonder dagje uit met vrienden, je partner of je gezin? Wat dacht je van een dagje de natuur in, met een heerlijke picknick. Laat de drukte van de stad achter je en strijk neer op je ultieme picknickplek. Vul je mandje met lekkere hapjes en drankjes en ga op zoek naar een mooi  picknick plekje in de omgeving van Sluis.

Zalig luieren in goed gezelschap met een heerlijke goodiebag. Trek eropuit !

It wouldn’t be a picnic without the ants.

SIMON STEVIN

Verscholen achter de dijken ligt het dorpje IJzendijke, gelegen vlakbij het natuurgebied de Braakman. Ijzendijke is een mooi en rustig dorpje waar soms de tijd lijkt stil te staan.

In de 17e eeuw was IJzendijke een belangrijke vestiging, de Spanjaarden werden in 1604 verdreven door het Staatse leger van Prins Maurits. Onder leiding van Simon Stevin werd de vesting uitgebreid en verstevigd tot een oninneembaar bolwerk. IJzendijke kreeg verschillende stadswallen in de vorm van een puntige ster. Van bovenaf is nog steeds deze oude vorm te zien.

‘Wonder en is gheen wonder’

sint anna termuiden

SINT ANNA TER MUIDEN

Sint-Anna ter Muiden was in de 14de eeuw een levendig havenstadje, met zijn markante toren die ooit ook als vuurtoren diende. De verzanding van het Zwin heeft aan de glorietijd van Sint-Anna ter Muiden een einde gemaakt, het telt nu nog slechts 50 inwoners ! Het stadje is in zijn geheel een beschermd stadsgezicht. Op het driehoekig marktplein met zijn schilderachtige huisjes vind je het 18e-eeuwse stadhuis en ook een bijzondere dorpspomp in Lodewijk XVI-stijl.

ONTSTRESSEN

Een wandeling in de natuur of even uitwaaien aan zee, dit  kan al genoeg zijn om de nieuwe week met een heldere geest te beginnen. Buitenlucht doet je goed en helpt om te ontspannen, los te laten, te relativeren en tot rust te komen.  Denk ook eens aan een dagje afzondering in deze mooie streek en ontdek bijzondere plekjes om tot jezelf te komen.

ooievaars

VOGELS SPOTTEN

Heerlijk uitwaaien in het Zeeuwse landschap en vogels spotten in het Zwin. De Ooievaar is een veel geziene gast in de Zwinstreek. In de koude maanden verblijft de ooievaar meestal in het zuiden van Spanje of Noord-Afrika. Het zwin is echt een vogelhotspot –  een trekpleister voor ganzen, eenden, steltlopers, lepelaars, reigers en roofvogels.

bizarium unplugged museum

DIGITAL DETOX

Ondertussen is het voor velen ondenkbaar geworden om eens helemaal ontkoppeld te zijn van alle technologische snufjes die ons vandaag omsingelen. We zijn verknocht aan onze smartphone meer dan we soms zelf beseffen. Een beetje swipen, scrollen door de social media, de krant of de mail nog maar eens checken… Toch is het best gezond af en toe eens prioriteit te geven aan een “unplugged” moment, om bewust tijd te nemen voor jezelf.”

Een bezoek aan het Bizarium is unplugged ! Zet je smartphone uit, geniet van het moment en dompel je volledig onder in de wondere wereld van het Bizarium .

”Time to unplug and recharge your mind’

BIZARIUM – Hoogstraat 35,  Sluis 

 
 
 
HAAIENTANDEN ZOEKEN

HAAIENTANDEN ZOEKEN

Fossiele Haaientanden zoeken op het strand Cadzand is een populaire bezigheid, alleen, met je partner of met de kinderen. Telkens wanneer de zee over het strand spoelt, komen er nieuwe zandlagen boven te liggen. In dit zand komen de mooie fossiele haaientanden die eeuwenlang onder het zand lagen terug aan het daglicht. Een goede plaats om de haaientanden te vinden is vlak langs de vloedlijn, tussen het aangespoelde schelpengruis heb je de grootste kans om haaientanden te vinden.

FIETSEN ROND SLUIS

Op de fiets geniet je pas echt van de omgeving. Sluis biedt kilometers fietsplezier van knooppunt naar knooppunt. Fiets langs uitgestrekte weiden, de historische wallen, pittoreske dorpjes en spot de watervogels aan het zwin of snuif de frisse zilte zoute zeelucht op !

Handig om te weten: Wil je een fiets huren? Reserveer dan een fiets of elektrische fiets bij de sympathieke fietsenmaker van het ’t Rinkeltje in Sluis ! 

      ‘’Hup met de beentjes ! ’’ 

RINKELTJE – Sint Annastraat 23,  Sluis

 
 
 
wallen sluis

WANDELEN IN SLUIS

De wallen van Sluis, omringd door water en verankerd in het groen is de perfecte locatie om even op adem te komen en je batterijen op te laden. De wallen ontsluiten de mooiste plekjes rondom de stadsrand, van hoog op de wallen tot laag langs de grachten. Op veel plaatsen langs de route staan bankjes om even uit te blazen en van het uitzicht te genieten. Infopanelen langs de route vertellen over de geschiedenis van de wallen en de stadspoorten. De volledige route is ongeveer 5 km lang.

     ‘’Walking brings me back to                               myself ! ’’ 

knotwilgen zeeland

DE POLDERS

Net achter de kustlijn ontdekt je het prachtige en rustige hinterland. Het polderlandschap nodigt je uit om op de fiets te springen. Ontdek er typische polderdorpen zoals Lissewege of middeleeuwse havenstadjes als Sluis, Hoeke, Oostkerke, en Damme. Een rij knotwilgen langs de oude zeeweringsdijken is een lust voor het oog. Ze zijn het symbool van het leven, een  levensboom! Het knotten van wilgen is al een eeuwenoude traditie. Dit natuurmonument is een ware martelaar onder de bomen. Meedogenloos wordt hem telkens opnieuw de top afgehouwen en telkens weer komt hij tot leven !  

het zwin natuurgebied

CULINAIRE ZOEKTOCHT

Aan de Zwinvlakte groeien er typische Zwinplanten en -kruiden. Heerlijke plaatselijke ingrediënten voor een culinaire verrassing. Je vindt er zeekraal, zeeaster of Zulte. De zacht behaarde bladeren van de zeeaster zijn een ware delicatesse, ze zijn mals, fris en ziltig. Lamsoor is ook uitbundig aanwezig, maar het ‘Zwinbloempje’ is in Nederland een beschermde plant… Dus, die mag  jammer genoeg niet mee naar de keuken. Met een ervaren kan gids als – Soan Lan Ie – kan je ook een culinaire tocht doen. Startpunt is Zilt & Zout aan Kanaalweg 8.

 
FOOD

CULINAIR GENIETEN

Sluis en omgeving is voor de culinaire fijnproever een heerlijke bestemming. Dit zijn de toprestaurants bekroond met een Michelin ster die u niet mag missen. 

‘’The belly rules the mind”

earthing aan zee

EARTHING

Het strand is de meest idyllische locatie om jezelf aan de grond te zetten. Het voelen van het zand kietelt je voeten en het inademen van de zilte lucht van de zee is genoeg om de meest onrustige ziel te ontspannen. De beste manier om je te ontstressen is om op blote voeten door het zeewater te wandelen. Dit wordt ook wel “Earthing” genoemd. Het is simpelweg het verbinden van je lichaam met de aarde en laat de elektrische energie van de aarde –  die door je voeten kan worden geabsorbeerd – je terug in energetische balans brengen.

zicht op de kerk van damme

DAMME

Vanuit Sluis fiets je zomaar over de grens, via de betoverende Damse vaart naar het gezellige Damme van Tijl Uilenspiegel. (10km) Je kan er genieten van een terrasje met een lekker Belgisch biertje.  Damme waar de volksheld uit de 15e eeuw “Tijl Uilenspiegel” geboren werd . Ook te zien in Damme is ”Stichting IJsberg” een kunstencentrum die boeiende en verfrissende activiteiten met taal en beeld als rode draad organiseert ! 

IJSBERG – Burgstraat 5,  Damme 

 
lamme goedzak damme

CRUISE DAMME-BRUGGE

Wat dacht je van een heerlijke trage vaart-cruise, omringd door de statige populierenrijen die her en der feeëriek overhellen. De Damse Vaart ook wel eens het Napoleonkanaal genoemd, werd gegraven in opdracht van Napoleon Bonaparte, hij wou een verbinding maken naar de Westerschelde van Brugge tot Breskens.

De Lamme Goedzak een boot met Mississippi-allures, vaart viermaal daags en dit elke dag, tussen Brugge en Damme vanaf 1 mei tot en met 15 november. Inschepen doe je in Damme of in Brugge en dan vaar je heen en weer. 

  • Inscheping Damme: Damse Vaart Zuid 12,  Damme
  • Inscheping Brugge: Noorweegse Kaai 31,  Brugge
jantje van Sluis
WALLEN RETRANCHEMENT

RETRANCHEMENT

Retranchement is een klein dorpje vlabij Cadzand. In de 17de eeuw maakte Retranchement als  militair bolwerk deel uit van de Staats-Spaanse Linies om de Zwingeul te verdedigen tegen de Spanjaarden. De oude vestingwallen zijn nog vrijwel geheel aanwezig, alleen het fort Oranje aan de noordzijde ontbreekt. Een wandeling over de wallen is een echte aanrader.

Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers die er wonen!

80-jarige oorlog

“An eye for an eye, and the whole world goes blind.”  Mahatma Gandhi

zwarte polder nieuwvliet

VERDRONKEN ZWARTE POLDER

De Verdronken Zwarte Polder is een natuurgebied aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen gelegen aan de monding van de Westerschelde nabij Nieuwvliet.  In het natuurgebied is een wandelroute aangelegd die vrij toegankelijk is. Vanaf het wandel- en fietspad op de dijk heb je een mooi zicht over het natuurgebied. Het strand is te bereiken via het vlonderpad. Tijdens het broedseizoen (1 mei tot 15 Juli) is het broedvogelstrand voor het publiek gesloten.

DAMSE VAART

NAPOLEON

De Damse Vaart ook wel eens het Napoleonkanaal genoemd is gegraven in opdracht van Napoleon Bonaparte door Spaanse krijgsgevangenen. Napoleon wilde een verbinding maken naar de Westerschelde van Brugge tot Breskens. Langs dit feeërieke kanaal met zijn  statige populierenrijen is het heerlijk en verfrissend fietsen.

napoleon
aardenburg poort

AARDENBURG

Aardenburg is de oudste stad van Zeeland, de fundamenten werden gelegd in de Romeinse tijd. Marcus Didius Julianus bouwde er in de 2de eeuw het Castellum Rodanum, het was een legerkamp om de kust te bewaken. Tijdens de archeologische opgravingen zijn overblijfselen uit deze boeiende tijd gevonden. Een deel van het fort is nog zichtbaar. 

De Sint-Bavokerk in Aardenburg werd meer dan 1000 jaar geleden gebouwd door de monniken van de Sint Baafsabdij uit Gent. In de kerk zijn beschilderde, middeleeuwse graven teruggevonden. Vanwege het schip, transept en de toren in de stijl van de Scheldegotiek staat deze kerk  op de lijst van top 100 bijzondere monumenten van Nederland.

lissewege dorp

LISSEWEGE

Lissewege is eén van de mooiste dorpen van Vlaanderen ! Op een steenworp van Knokke en op 12 km van het historische Brugge. In dit polderdorp is de tijd blijven stilstaan en lijkt alles nog zoals het hoort. De huisjes in het oude dorpscentrum zijn sinds eeuwen wit geschilderd, het ‘Lisseweegs Vaartje’ is een romantisch plaatje op zich. Beklim de 13de eeuwse kerk en geniet van het uniek panorama over de Vlaamse polders. Iets verderop richting Dudzele, vind je Abdij ter Doest, met zijn imposante gotische  kloosterschuur uit de 13de eeuw dit is één van de belangrijkste Middeleeuwse monumenten van Vlaanderen.

MTB Mountainbike

MOUNTAINBIKE SLUIS

Hoewel Zeeland geen bergen heeft en dat deze mooie streek vooral bekend staat als zo “plat als een vijg”, zijn er toch nog mooie tracks om te mountainbiken. Uitdagende routes door de modder van het polderlandschap of langs de zee op het strand en door de duinen. Na een modderige rit kan je op een terrasje een heerlijk Belgisch biertje drinken.

De MTB route SLUIS is 42,9 km (48% off-road). Tijdens de route fiets je langs Sluis, Aardenburg en het Belgische Middelburg. Je kunt de route starten bij de Parkeerplaats aan de Markt in Aardenburg. De route is gemarkeerd met houten palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).  Ps; zorg dat je spullen in top conditie zijn !

MTB ROUTE SLUIS

BOERENHOL

Boerenhol is een afgelegen gehucht / buurtschap van de gemeente Sluis, gelegen tussen Breskens en Groede. 

Volgens het Van Dale woordenboek is een boerenhol of een boeregat een klein en afgelegen dorp op het platteland. In het West-Vlaams is een boerenhol ook het achterste van een boer, waar het behoorlijk onfris kan ruiken. De plaatsnaam is het meest gestolen naambord van Nederland.

boerenhol

SERGIO HERMAN

CADZAND

Wist je dat Cadzand-bad nu ook over een state-of-the-art jachthaven beschikt met 125 ligplaatsen? Op de jachthavendam is het heerlijk vertoeven, het is alsof je diep in de zee wandelt, het is een bijzondere ervaring. De geur van de zee, het geluid van de golven en de wind door je haren, … zalig ontspanned. Sluit jouw perfecte dag af met een lekker aperitiefje in “Air Republic” van topchef Sergio Herman, gelegen in het moderne havenhuis. 

NATURAL zen garden cadzand

ZEN

Zen tuinen ontworpen voor rust en ontspanning, werden aangelegd door Japanse Boeddhistische monniken in de 6e eeuw. Veel van deze prachtige rotstuinen kan je bewonderen in Kyoto Japan, de rotstuin van de Ryoanji Tempel is de beroemdste. Zover hoef je echter niet te gaan, ook Cadzand-bad heeft zijn eigen natuurlijke zentuinen – vooral bij laag water – mystieke rotsen die drijven in een zee van puur wit zand. Ryoanji Tempel 

“An obstacle may be either a stepping stone or a stumbling block. “

ZEEHONDEN SPOTTEN

ZEEHONDEN SPOTTEN

Bij laag water strekt zich in de monding van de Westerschelde een gebied uit van slik en zandplaten, de Hooge Platen genaamd. Op deze zandbanken leeft een groep van zo’n 50 zeehonden, ze rusten er uit en zogen er hun jongen. De platen liggen voor de kust tussen Breskens en Hoofdplaat. Vanaf de dijk bij Nummer 1, ten oosten van Breskens, kun je de zeehonden spotten ter hoogte van boei VH8. Hou rekening met het getij, het beste moment is vanaf 2 uur voor laagwater tot laagwater. Het gebied de Hooge Platen is alleen per boot te bereiken, Rederij Festijn organiseert in de zomermaanden dagelijkse rondvaarten om de zeehonden te spotten.

REDERIJ DE FESTIJN – Ponton in de Westhaven Breskens

KNOKKE BOAT – Boulevard de Wielingen 80, Cadzand

boot veerdienst brekens vlissingen

VEERBOOT

Tussen Vlissingen en Breskens kan je de veerboot nemen. Met een snelle catamaran vaar je in 20 minuten over de Westerschelde, onderweg hebt je een prachtig uitzicht op de kust van Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Op de veerboot kan je de fiets of bromfiets meenemen. Reserveren is niet nodig, je kan kaartjes kopen bij de kassa in de veerhaven.

VEERDIENST – Veerhaven 2,  Breskens  

“And I shall watch the ferry boats, and they’ll get high,
On a bluer ocean against tomorrow’s sky” – Van Morrison

KNOKKE ZOUTE

HET MONDAINE KNOKKE

Knokke is een van de populairste badplaatsen aan de Belgische kust. Het is de zomerplek van de beau monde waar je de elite van België tegen het lijf kan lopen, het is hier een kwestie van zien en gezien worden. Ze zijn best herkenbaar; de mannen zijn vaak gekleed in bodywarmers of een polo en een short. De dames daarentegen dragen een zijden blouse met gescheurde jeans of een chique jurk met een hele grote zonnebril. De ideale plaats om de “Beau Monde” te bekijken en om zelf gezien te worden is vanop een van de vele terrasjes in Knokke, ondertussen kan je er genieten van een verfrissende cocktail, een glaasje Cava, een italiaanse cappuccino of een warme chocolademelk met echte Belgische chocolade en verse slagroom. De hotspots zijn het Van bunnenplein, Maurice Lippesplein, Verweeplein en het Albertplein.

op stap met kinderen

OP STAP MET KLEINE KINDEREN

Op zoek naar een leuk uitje met een peuter, of kleine kinderen? Soms is het best lastig om iets goed te vinden. Niet alle kindvriendelijke attracties zijn geschikt voor een dagje uit met een huilende peuter. De meeste peuters zijn net zo blij met een kinderboerderij of speeltuin als met een peperdure attractie zoals Plopsaland.

21 TIPS voor een dagje uit in de buurt van CADZAND – SLUIS – KNOKKE –  die je kunt doen met kleine kinderen.

vivenkapelle

VIVENKAPELLE - DAMME

Vivenkapelle is een kleine gemeenschap die vanaf de middeleeuwen gegroeid is rond een kapel ter ere van Onze Lieve Vrouw. Het bestaan van Vivenkapelle gaat terug tot de 14de eeuw. Dit neogotisch indrukwekkend complex is een beschermd monument en bestaat uit een kerk, een pastorie, een broederklooster met jongensschool en een zusterklooster met meisjesschool. Dit meesterwerk van neogothiek wordt het best met een gids bezocht, want zo krijg je toegang tot gebouwen die normaal niet voor een extern publiek toegankelijk zijn. De kerk is vrij toegankelijk en is één van de meest kleurrijke gebedsplaatsen uit de regio.

Weststraat, 8340 Vivenkapelle

80-jarige oorlog

KAASKOPPEN

In de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) vormt het Zwin en de omgeving eromheen een frontlinie tussen de Spaanse troepen, gelegerd in de Zuidelijke Nederlanden, en het Staatse leger van de Noordelijke Nederlanden. De Staats-Spaanse linies met zijn imposante vestingwerken van Sluis, Aardenburg en Ijzendijke zijn hiervan stille getuigen. In de eerste helft van de 17de eeuw – met Spanje als voornaamste vijand werden de verdedigingswerken aangelegd onder leiding van Simon Stevin en Menno van Coehoorn.

Wist je dat?: De bijnaam “kaaskop” een overblijfsel is uit de 80-jarige oorlog. Tijdens de gevechten tegen de Spaanse troepen van de Hertog Alva, droegen de Nederlanders -vaak boeren – houten kaasvormen op hun hoofd als helm. Deze kaasvormen werden toen gebruikt om de kaas te “vormen” en het water eruit persen tot men een mooie vaste kaas verkreeg.

kaas

GRENSPAAL 369

GRENSPALEN

In de Zwinstreek bemerken we soms grenspalen in een wei, langs de dijken of landbouwweggetjes en zelfs in de schorrevlakte van het natuurreservaat “‘t Zwin”. De grenspalen  met België en Nederland zijn genummerd van 1 t/m 369. De meest westelijke en laatste gietijzeren grenspaal nr 369 stond vroeger in de zwinmonding en is gedateerd ‘1869’ . Deze grensmarkering stuitte altijd op het verzet van natuurkrachten en na enkele keren te zijn weggespoeld door de zee, staat deze nu aan de noordoostelijke rand van het Zwin een 200 meter buiten de landgrens.

“The love of one’s country is a splendid thing. But why should love stop at the border?”

Pablo Casals

GROEDE

GROEDE

De Raamkijkers van Groede.  Groede het kleine dorp waar kijken en bekeken worden stevig verankerd is in de cultuur. Het is een spel dat zo oud is als de mensheid, genadeloos wordt je geviseerd, bekritiseerd en gecatalogeerd, het raam, het kanten gordijn is genadeloos voor elke bezoeker of toerist. Raamkijken is eigenlijk facebook van vroeger.

Groede is ook gekend voor zijn naaktstrand bij het Poldertje,  waar je heerlijk bloot kan ontspannen in de zon en waar ook hier het spel van kijken en bekeken worden, stevig wordt voortgezet.

“The nice thing about living in a small town is that when you don’t know what you’re doing, someone else does.”

EEDE TOREN

De toren is een luchtwachttoren uit de jaren 50, gebouwd tijdens de Koude Oorlog. De toren maakte onderdeel uit van een netwerk van uitkijkposten dat tussen 1950 en 1960, in ons land is opgezet om tijdens de oorlog laagvliegende vliegtuigen te kunnen signaleren. De opvallende 15 meter hoge betonnen toren is gelegen in een weiland aan de Brieverstraat in Eede.  In 1968 is ten behoeve van die functie naast de toren een kleine betonnen atoomschuilkelder gebouwd. De luchtwachttoren is militair erfgoed.

Luchtwachttoren – Brieverstraat, Eede

BRUGGE

BRUGGE

Brugge, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, is een middeleeuwse stad met een uiterst betoverende sfeer. Brede kanalen, pittoreske bruggetjes,  schilderachtige steegjes,  talloze musea en prachtige architectuur.  Brugge is echt een van mijn favoriete steden om te bezoeken. Deze middeleeuwse stad met zijn bijzonder rijke cultuur – werd in zijn geheel als UNESCO Werelderfgoedlijst erkent.

Er is genoeg te zien en te doen in Brugge, maar ook als lekkerbek is Brugge een uitstekende culinaire bestemming, en vergeet zeker niet te proeven van de Belgische chocolade en te genieten van een heerlijk vers getapt Trappisten biertje.

Brugge die Schone… een stad om te beleven, te proeven en daarna nooit meer te vergeten !

Brugge Die Schone

PETIT PARIS IJZENDIJKE

Ijzendijke,  een klein dorp met de bijnaam Petit Paris. Vroeger kwamen er veel vreemdelingen naar IJzendijke. Volgens de ‘toeristen’ had dit kleine stadje net zoveel cafés en restaurants als Parijs, vandaar de bijzondere bijnaam. De bewoners van Ijzendijke hebben nu ook hun eigen Eiffeltoren, een kleine versie van zo’n vier meter hoog, in plaats van de originele die 324 meter hoog is, en daar zijn de Ijzendijkenaars erg trots op!

museum het bolwerk

MUSEUM HET BOLWERK

Museum Het Bolwerk toont hoe de bewoners uit deze grensstreek zich in de loop der eeuwen verdedigden tegen vijandige aanvallen. Het accent ligt op de 80-jarige oorlog  – de Staats-Spaanse Linies. 

HET BOLWERK – Markt 28,  IJzendijke

80-jarige oorlog

paalhoofden zeeland

PAALHOOFDEN

Aan de Zeeuwse stranden zien we veel paalhoofden, twee rijen houten palen die vanaf de duinen recht de zee in gaan. Door de eb- en vloedstroom stroomt het water van de zee met veel kracht langs de kust, de paalhoofden  belemmeren dat het strand en de duinen wegspoelen door de getijenstroom. Vaak zijn er meer dan 700 palen in een paalhoofd, ze hebben een lengte van meer dan 4 meter en zijn van Europees eikenhout gemaakt.

Keizer Karel V gaf in 1540 de opdracht om de eerste paalhoofden aan te leggen bij het strand van Westkapelle.  Sindsdien verdedigen de paalhoofden de Zeeuwse stranden en zijn erkend als Nederlands cultureel erfgoed.

vuurtoren van breskens

VUURTOREN BRESKENS

De vuurtoren van Breskens is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland en werd gebouwd in 1866. Hij maakt deel uit van een reeks lichtkakens die het einde van de Schelde markeren en het scheepvaartverkeer tussen de Noordzee en Antwerpen begeleiden. De toren is in het zomerseizoen te bezoeken.

VUURTOREN BRESKENS – Panoramaweg 1, Breskens

windroos

“Sometimes you need to get lost to find your way”

maneschijhoeve

MANESCHIJNHOEVE

De Maneschijnhoeve is een kleine polderhoeve van het einde van de 17de eeuw, aan de Graaf Jansdijk te Sint Anna ter Muiden. De boerderij dankt zijn naam aan de ligging in de Maneschijnpolder. Het is een rijksmonument, vooral de keuken is een pareltje van 17e-eeuwse boerderijarchitectuur, inclusief originele tegelvloer en beschilderde houten beddenkasten. Er is ook nog een originele bakkeet met bakoven, Sinds 1877 tot op heden woont de familie Van de Vijver hier.

MANESCHIJNHOEVE – Graafjansdijk 7,  Sluis

 

wildplukWANDELING

WILDPLUKWANDELING

Wildplukken is zoals de naam het al zegt: wilde planten (lees onkruid) in de vrije natuur plukken. Het is fascinerend wat moeder natuur ons te bieden heeft aan eetbare en ook geneeskrachtige planten en kruiden.

Wildplukken is een prachtige manier om je te verbinden met de omgeving en de natuur. Wilde planten zijn zeer waardevol, ze bezitten veel vitaminen en mineralen en bovendien zijn ze niet bemest, niet bespoten en niet genetisch gemanipuleerd. Wilde planten zijn seizoensgebonden, zeer vers en ook nog eens gratis. Kulderzipken in Retrancement organiseerd wildplukwandelingen en laat  zien welke planten, kruiden en struiken er groeien in de streek en wat we kunnen eten of wat er net giftig is.

KULDERZIPKE -wildplukwandelingen

BERENKLAUW

Wie door Zeeland wandelt of fietst, ziet in de zomer regelmatig de reuzenberenklauw  (Heracleum mantegazzianum) staan. Het is een uitheemse plant die gevaarlijk kan zijn. De enorme plant kan na aanraking brandwonden veroorzaken. De reuzenberenklauw komt vooral voor langs waterlopen en wegen, hij kan wel 3 tot 5 meter hoog worden en heeft soms meer dan 1 m grote bladeren. Als de huid in contact komt met het sap van deze plant en wordt blootgesteld aan de zon kunnen er huidletsels ontstaan. De letsels zien er uit als echte brandwonden. Je zult in het begin misschien een kleine irritatie op de huid ervaren, maar daarna kunnen er rode en jeukende vlekken ontstaan die zich verder tot blaren en brandwonden ontwikkelen.

IJZENDIJKE

Het kleine dorpje Ijzendijke ligt verscholen achter de dijken van het Zeeuws-Vlaamse landschap. Het is een mooi en rustig dorpje met een zeer rijke geschiedenis waar de tijd lijkt stil te staan.

Ijzendijke was van strategisch belang, tijdens de 100- jarige oorlog voor de schakende Prins Maurits.

WATERDUNEN BRESKENS

WATERDUNEN

Waterdunen is een bijzonder natuur– en recreatiegebied in de gemeente Sluis in Zeeuws-Vlaanderen en ligt tussen Cadzand en Breskens.  250 hectare toegankelijke getijdennatuur, die een samenspel is tussen water en land, zilt en zoet, eb en vloed.  Een waar vogelparadijs voor de trekvogels.  Er zijn ook  fiets- en wandelroutes aangelegd in dit nieuwe experimenteel natuurgebied. (Vogelroute 5.5km |  Zeekraalroute 4.5 km | Golfroute 9km)

WATERDUNEN – Slikkenburgseweg 4511, Breskens

vader cats groede

VADER CATS GROEDE

Als eerbetoon aan de populairste schrijver van de Gouden Eeuw, werd er een standbeeld van Jacob Cats in Groede naast de Grote Kerk neergezet. Jacob Cats speelde een belangrijke rol  bij de inpoldering en bedijking van de grond rond het dorp Groede, en beschermde zo het dorpje tegen het water.

Het bronzen beeld is het werk van de kunstenaar; Jozef van Mierlo.

Sluis; pittoresk, bourgondisch en verrassend !

Sluis is een heerlijke plek om er even helemaal uit te zijn. Slenteren door het gezellige centrum, even rondkijken in het bijzondere Bizarium museum, winkelen in Sluis of gewoon op een gezellig terrasje de revue laten passeren. Om jouw uitstap naar Sluis zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, vind je hier praktische informatie voor je bezoek aan Sluis. Zoals informatie over parkeren  – openbare toiletten – openingsuren- opladen – musea – openbaar vervoer – vvv sluis – fietsen huren – evenementen enz…