Ontdek Sluis en omgeving

ONTDEK SLUIS & OMGEVING

natuur & historie 

Sluis is heerlijk genieten van een ontspannende wandeling langs de historische wallen of zalig fietsen op de talrijke fietspaden. Ontdek de afwisselende landschappen en prachtige natuurgebieden rondom Sluis.


Mijn persoonlijke tip:  Combineer een dagje uit – in de rust en ruimte van de natuur – met een bezoek aan het bijzondere Bizarium museum. Een perfecte combinatie tussen cultuur en natuur.


 

 

 NATUURRESERVAAT

Het Zwin is een beschermd natuurgebied op de grens tussen Vlaanderen en Nederland, een heel dynamisch en bijzonder natuurgebied. Tweemaal per dag stroomt bij hoogtij een grote hoeveelheid zeewater het gebied binnen hierdoor ontstaat een unieke biotoop van slikken en schorren. Het zoute water zorgt voor een bijzondere  flora en fauna. Bezoek ook het bijhorende bezoekerscentrum. 

NATUURPARK HET ZWIN – Graaf Léon Lippensdreef 8, Knokke-Heist 

bizarium museum
 

BIZARIUM – rariteitenkabinet van bizarre uitvindingen

Dit is mijn favoriet museum! Zeker bij  een dagje uit met vrienden. Neen, misschien mag je het geen museum noemen, het is een wonderkamer. – Een verrassend en inspirerend rariteitenkabinet vol bizarre uitvindingen.  Het Bizarium prikkelt de verbeelding en  brengt bijzondere verhalen waar je nadien nog uren kan over napraten.  Bizarium is echt leuk en interessant, een must-see ervaring tijdens uw uitstap naar Sluis ! Zeker tijdig boeken !

Dit moet op de bucketlist van jou en je beste vrienden staan !

BIZARIUM – Hoogstraat 35,  Sluis  

wallen van sluis
 

WALLEN VAN SLUIS

In de 14e eeuw werden de Wallen van Sluis aangelegd, versterkingen om de toen belangrijke handelsstad Sluis te beschermen. De Spanjaarden veroverden de stad in 1587 en in 1604 werd de stad terug ingenomen door de troepen van Prins Maurits. De Stenen Beer, de Waterpoort, de Zuidpoort en de Oostpoort zijn de 4 nog bestaande Stadspoorten die deel uitmaken van de vesting.

stenen beer
 

WEST POORT

Restanten van de Westpoort of ook genaamd de ‘Stenen beer’, zijn nog steeds aanwezig in Sluis. De poort maakt deel uit van de Wallen van Sluis gebouwd in de 14e eeuwDeze versterkingen werden aangelegd om de toen belangrijke handelsstad Sluis te beschermen.

 

DANSENDE KLAPROZEN

In de zomer zie je mooie klaprozen of papaver langs de kant van de weg of in de akkers. Telkens als jij voorbij komt applaudisseren ze !

 

“Through the dancing poppies stole a breeze, most softly lulling to my soul.” John Keats

terhofstede dorp
 

SCHILDERACHTIG DORPJE

Terhofstede is een authentiek schilderachtig groepje huizen die vlakbij Retranchement gelegen is. Terhofstede wordt gekenmerkt door een hoge molenromp, die een overblijfsel is van windmolen ”De Meermin’‘ uit 1896.

 

 

DE MOLEN VAN ZUIDZANDE

De Zuidzandse molen is een ronde stenen beltmolen aan de Sluissedijk in Zuidzande en is gebouwd in 1874. Hoor de suizende wieken en het krakende gangwerk en voel het stuivende gemalen meel in je neus kriebelen…

Blowin’ in the wind – Bob Dylan

 

MOLEN ZUIDZANDE – Sluissedijk 7,  Zuidzande

picknicken in de omgeving
 

PICKNICK

Op zoek naar een bijzonder dagje uit met vrienden, je partner of je gezin? Wat dacht je van een dagje de natuur in, met een heerlijke picknick. Laat de drukte van de stad achter je en strijk neer op je ultieme picknickplek. Vul je mandje met lekkere hapjes en drankjes en ga op zoek naar een mooi  picknick plekje in de omgeving van Sluis.

Zalig luieren in goed gezelschap met een heerlijke goodiebag. Trek eropuit !

It wouldn’t be a picnic without the ants.

 

 

SIMON STEVIN

Verscholen achter de dijken ligt het dorpje IJzendijke, gelegen vlakbij het natuurgebied de Braakman. Ijzendijke is een mooi en rustig dorpje waar soms de tijd lijkt stil te staan.

In de 17e eeuw was IJzendijke een belangrijke vestiging, de Spanjaarden werden in 1604 verdreven door het Staatse leger van Prins Maurits. Onder leiding van Simon Stevin werd de vesting uitgebreid en verstevigd tot een oninneembaar bolwerk. IJzendijke kreeg verschillende stadswallen in de vorm van een puntige ster. Van bovenaf is nog steeds deze oude vorm te zien.

‘Wonder en is gheen wonder’

 

 

SINT ANNA TER MUIDEN

Sint-Anna ter Muiden was in de 14de eeuw een levendig havenstadje, met zijn markante toren die ooit ook als vuurtoren diende. De verzanding van het Zwin heeft aan de glorietijd van Sint-Anna ter Muiden een einde gemaakt, het telt nu nog slechts 50 inwoners ! Het stadje is in zijn geheel een beschermd stadsgezicht. Op het driehoekig marktplein met zijn schilderachtige huisjes vind je het 18e-eeuwse stadhuis en ook een bijzondere dorpspomp in Lodewijk XVI-stijl.

 

 

ONTSTRESSEN

Een wandeling in de natuur of even uitwaaien aan zee, dit  kan al genoeg zijn om de nieuwe week met een heldere geest te beginnen. Buitenlucht doet je goed en helpt om te ontspannen, los te laten, te relativeren en tot rust te komen.  Denk ook eens aan een dagje afzondering in deze mooie streek en ontdek bijzondere plekjes om tot jezelf te komen.

ooievaars
 

VOGELS SPOTTEN

Heerlijk uitwaaien in het Zeeuwse landschap en vogels spotten in het Zwin. De Ooievaar is een veel geziene gast in de Zwinstreek. In de koude maanden verblijft de ooievaar meestal in het zuiden van Spanje of Noord-Afrika. Het zwin is echt een vogelhotspot –  een trekpleister voor ganzen, eenden, steltlopers, lepelaars, reigers en roofvogels.

 

 

bizarium unplugged museum

 

DIGITAL DETOX

Ondertussen is het voor velen ondenkbaar geworden om eens helemaal ontkoppeld te zijn van alle technologische snufjes die ons vandaag omsingelen. We zijn verknocht aan onze smartphone meer dan we soms zelf beseffen. Een beetje swipen, scrollen door de social media, de krant of de mail nog maar eens checken… Toch is het best gezond af en toe eens prioriteit te geven aan een “unplugged” moment, om bewust tijd te nemen voor jezelf.”

Een bezoek aan het Bizarium is unplugged ! Zet je smartphone uit, geniet van het moment en dompel je volledig onder in de wondere wereld van het Bizarium .

 

”Time to unplug and recharge your mind’

BIZARIUM – Hoogstraat 35,  Sluis 

hooglander koe
 

SCHOTSE HOOGLANDERS

Langs de wallen van Sluis zie je de Schotse hooglanders grazen, deze wilde koeien zijn levende grasmaaiers. Ze eten graag snelgroeiende planten en struiken, waarmee ze overwoekering van de natuur voorkomen. Dit ras komt van oorsprong vooral voor in het westen van Schotland en de Hebriden-eilanden voor de Schotse westkust. De hooglanders zijn imposant maar toch zachtaardig, met hun grote horens en weelderige roodbruine haardos lijken ze toch een beetje op ‘’the Beatles’’…

 

 

 

FIETSEN ROND SLUIS

Op de fiets geniet je pas echt van de omgeving. Sluis biedt kilometers fietsplezier van knooppunt naar knooppunt. Fiets langs uitgestrekte weiden, de historische wallen, pittoreske dorpjes en spot de watervogels aan het zwin of snuif de frisse zilte zoute zeelucht op !

Handig om te weten: Wil je een fiets huren? Reserveer dan een fiets of elektrische fiets bij de sympathieke fietsenmaker van het ‘t Rinkeltje in Sluis !  

 

‘’Hup met de beentjes ! ’’ 

RINKELTJE – Sint Annastraat 23,  Sluis 

 

WANDELEN IN SLUIS

De wallen van Sluis, omringd door water en verankerd in het groen is de perfecte locatie om even op adem te komen en je batterijen op te laden. De wallen ontsluiten de mooiste plekjes rondom de stadsrand, van hoog op de wallen tot laag langs de grachten. Op veel plaatsen langs de route staan bankjes om even uit te blazen en van het uitzicht te genieten. Infopanelen langs de route vertellen over de geschiedenis van de wallen en de stadspoorten. De volledige route is ongeveer 5 km lang.

 

‘’Walking brings me back to myself ! ’’ 

 

 

DE KOBUS

De mooiste plekjes ontdek je meestal met de fiets. Samen met mijn vriendin trokken we erop uit, langs de Damse vaart richting Brugge ontdekten we  ‘’De Kobus’’, een kabelveerpont die je naar de overkant van de Damse vaart brengt. Dit pont moet je zelf bedienen door middel van een windas, eens aan de overkant kom je op het einde van het Moordenaarsstraatje in Lapscheure terecht.  Hmmmm…  beetje bangelijk!

 

”Always have an escape plan”

KOBUS VEERPONTKrinkeldijk, Damme

WATERFIETSEN IN SLUIS
 

WATERFIETSEN

Wil je lekker genieten van het zonnetje óp het water? Huur dan een waterfiets en ga lekker het water op! Je kunt tijdens het waterfietsen genieten van het uitzicht vanaf het water en de tijd nemen om de prachtige omgeving te bewonderen. Ook met de kleinkinderen is het leuk om een waterfiets te huren en zo de sfeer van Sluis en een stukje Damse vaart te proeven.

WATERFIETSEN – KAAI -Sluis

toprestaurants
 

CULINAIR GENIETEN

Sluis en omgeving is voor de culinaire fijnproever een heerlijke bestemming. Dit zijn de toprestaurants bekroond met een Michelin ster die u niet mag missen. 

 

‘’The belly rules the mind”

damse vaart met molen
 

SLUIS – DAMME – SLUIS

Vanuit Sluis fiets je zomaar over degrens, via de betoverende Damse vaart naar het gezellige Damme van Tijl Uilenspiegel. (10km)  Je kan er genieten van een terrasje met een wafel en een lekker Belgisch biertje.  Ook te zien in Damme is ”Stichting IJsberg”, een kunstencentrum die boeiende en verfrissende activiteiten met taal en beeld als rode draad organiseert ! 

IJSBERG – Burgstraat 5,  Damme 

 

belfort sluis vvv inspiratiepunt
 

BELFORT IN SLUIS

Het Belfort is een klokketoren uit de 14de-15de eeuw, het werd bijna volledig verwoest in WO2 en is herbouwd in de jaren ’50. In de Belforttoren staat ‘Jantje van Sluis’, een houten mannetje in 17de-eeuwse klederdracht, hij slaat met zijn hamer op de klokken om de tijd aan te geven.  In het Belfort is ook een raadszaal en een historisch museum gevestigd.

BELFORT – Groote Markt 1,  Sluis

 

 

JANTJE VAN SLUIS

In 1604 werd Sluis door de troepen van Prins Maurits veroverd, de Spanjaarden wilden de stad weer in handen krijgen en verzonnen een list. Ze stelden een leger op aan de Oostpoort, terwijl aan de zuidzijde een schijnmanoeuvre moest plaatsvinden. Op het afgesproken tijdstip, als de klok zou slaan, diende de aanval  te worden ingezet. De klok sloeg echter niet, want Jantje de klokkensteller had een biertje te veel gedronken, waardoor de Spanjaarden dachten verraden te zijn en zo niet durfden de stad in te nemen.

jantje van sluis

 

RETRANCHEMENT

Retranchement is een klein dorpje vlabij Cadzand. In de 17de eeuw maakte Retranchement als  militair bolwerk deel uit van de Staats-Spaanse Linies om de Zwingeul te verdedigen tegen de Spanjaarden. De oude vestingwallen zijn nog vrijwel geheel aanwezig, alleen het fort Oranje aan de noordzijde ontbreekt. Een wandeling over de wallen is een echte aanrader.

Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers die er wonen!

 

 

KASTEEL VAN SLUIS

Het kasteel werd gebouwd in opdracht van Filips van Bourgondië. Het kasteel moest de haven-ingang van Sluis beschermen. Eind 16de eeuw kwam het kasteel in Spaanse handen, maar werd herveroverd door de troepen van prins Maurits. Tijdens de belegering van de Fransen eind 18de eeuw werd het kasteel volledig verwoest en later  gesloopt. De stenen werden gebruikt voor de versterking van de oevers langs de Westerschelde. Tegenwoordig rest alleen nog een terrein met reliëf waar het kasteel gestaan heeft, het bevindt zich in het noorden binnen de omwalling van de stad.

 

 

NAPOLEON

De Damse Vaart ook wel eens het Napoleonkanaal genoemd is gegraven in opdracht van Napoleon Bonaparte door Spaanse krijgsgevangenen. Napoleon wilde een verbinding maken naar de Westerschelde van Brugge tot Breskens. Langs dit feeërieke kanaal met zijn  statige populierenrijen is het heerlijk en verfrissend fietsen.

 

 

aardenburg poort
 

ROMEINEN

Aardenburg is de oudste stad van Zeeland, de fundamenten werden gelegd in de Romeinse tijd. Marcus Didius Julianus bouwde er in de 2de eeuw het Castellum Rodanum, het was een legerkamp om de kust te bewaken. Tijdens de archeologische opgravingen zijn overblijfselen uit deze boeiende tijd gevonden. Een deel van het fort is nog zichtbaar. 

 

 

filips de goede en isabella van Portugal
 

ROMANCE

De hertog van Bourgondië, in Nederland beter bekend als Filips de Goede en zoon van Jan zonder Vrees, trouwde in januari 1430 in Sluis met Isabella van Portugal. Als graaf van het graafschap Vlaanderen, Brabant, Namen en het hertogdom Limburg heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Nederlanden. Hij is ook de stichter van de Orde van het Gulden Vlies.

 

Sluis; pittoresk, bourgondisch en verrassend !

Sluis is een heerlijke plek om er even helemaal uit te zijn. Slenteren door het gezellige centrum, winkelen of gewoon op een gezellig terrasje de revue laten passeren. Om jouw uitstap zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, vind je hier praktische informatie voor je bezoek aan Sluis. Zoals informatie over parkeren – openbare toiletten – openingsuren- opladen – musea  – openbaar vervoer – vvv sluis – fietsen huren – evenementen enz…

 

|  SLUIS  |   CADZAND   |   KNOKKE-ZWINSTREEK   |   ZEELAND   |